Utorak, 19 listopada, 2021

Hrvatska food scena nikad nije bila zanimljivija, a kuhanje – odgovornije

Zavirili smo na Instagram profile pet mladih domaćih blogera čije kreacije prati zavidan broj pratitelja, a neke od njih pomno prate i proslavljena imena svjetske food scene!

Food blogovi sve su popularniji kako u svijetu tako i kod nas. ZAvirite li na društvene mreže uočit ćete brojna zanimljiva imena, a osim fotografija savršenih recepata, mnogi od tim mladih food blogera zagovaraju i – održivi razvoj, odgovorno ponašanje prema prirodi i kvalitetniji život.

Iako je većina u ‘posao’ food blogera krenula od hobija, mnogi su od njih svoju strast brzo razvili u ‘stalan angažman’. No, kako nijedan posao koji se shvaća ozbiljno nije lagan, tako nam i naši sugovornici otkrivaju kako se iza maštovitih i prekrasnih fotografija jela (koja na prvu svima izazivaju zazubice) ipak krije puno vremena, truda, kreativnosti i maštovitosti da bi drugima na što bolji način predstavili svoja jela.

Zavirili smo na Instagram profile pet mladih domaćih blogera čije kreacije prati zavidan broj pratitelja, a neke od njih pomno prate i proslavljena imena svjetske food scene!

Marko Josipović – @marko_bakes

Dvadesetjednogodišnji Marko Josipović porijeklom je iz Zagreba, a trenutno na studiju u University College Birmingham pohađa smjer Bakery and Patisserie Technology. Instagram food blog pokrenuo je još 2014. godine kao školarac.
“Sve je krenulo od natječaja na kojem sam pobijedio, a nagrada je bila druženje s poznatim blogerima. Tada sam prvi puta čuo za postojanje food blogera i odlučio i sam krenuti u tom smjeru. Ideje crpim od svugdje. Instagram, Pinterest, Facebook, YouTube, iz raznih kuharica i od prijatelja. Ako mi nešto padne na pamet, isprobat ću to i ako uspije, podijeliti”, priča nam Marko kojemu je kuhanje još uvijek hobi, ali se nada da će uskoro postati i njegov posao.
“Za jedan blog post zapravo treba dosta vremena. Pogotovo ako je primjerice desert ili kolač zahtjevan. Definitivno je potreban cijeli dan, ako ne i dva, da se sve ispeče, pofotka, editira, pa napiše recept. Moja obitelj i prijatelji su super oko svega. Podržavaju me i vole to što radim, pogotovo ako im radim kolače”, našalio se Marko, kojemu mnogi predviđaju sjajnu karijeru.
On sanja da jednog dana otvori svoju slastičarnicu u Zagrebu, a da je na dobrom putu svjedoči i činjenica da je njegovu objavu lajkala čak i slavna Martha Stewart!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Marko Josipović (@marko_bakes)

Ana Špelić – @foodie_a26

Ana je svoj Instagram food blog pod nazivom Foodie A26 pokrenula prošle godine upravo u vrijeme prvog lockdowna.
“Krenulo je kao hobi, iz zabave. Oduvijek volim kuhati i jesti, pravi sam foodie pa je ideja za ovakvim profilom došla nekako prirodno, spontano. Nisam ništa očekivala, samo sam htjela podijeliti s drugima svoju strast prema kuhanju i hrani. Na kraju sam od ovog profila dobila i puno više”, priča nam Ana te govori kako u svkaom jelu nastoji dati neki svoj ‘touch’.
“Volim putovati i isprobavati lokalne specijalitete, pa kada se vratim doma uvijek pokušam interpretirati jela koja su mi se svidjela, ali na moj način. Često su mi inspiracija samo sezonske namirnice koje imam u tom trenutku u hladnjaku i onda od njih nastojim napraviti neko konkretno jelo. Nema pravila. Volim biti opuštena u kuhinji i improvizirati”, objašnjava.
Kako vrijeme prolazi i kako broj pratitelja na njezinom profilu raste, Ana tako dobiva i sve više upita za suradnju.
“Nažalost, kriva je percepcija o poslu food blogera jer se vidi samo finalni rezultat, a to je fotografija na Instagramu. Međutim, iza te fotografije krije se jako puno uloženog truda, rada i vremena. Osobno kuham gotovo svaki dan pa iskoristim neka jela i za objave na svom profilu, no kada imate dogovorenu suradnju to podrazumijeva puno više posla. Morate smisliti recept, skuhati jelo, dekorirati, osmisliti koncept fotografije, fotografirati jelo i napraviti tekst za objavu, a sve to u skladu s potrebama i željama klijenta i naravno mora izgledati savršeno”.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Foodie A26 by Ana Špelić (@foodie_a26)

Jelena Markota- @eardur

Jelena je diplomirana povjesničarka umjetnosti, koja se trenutno u potpunosti bavi kuhanjem, fotografijom te snimanjem hrane. Svoj prvi post objavila je davne 2013. godine, kako kaže jednostavno je mobitelom fotografirala svoje zanimljive obroke. Početkom 2015. počela je pisati kolumnu za jedan gastro portal, a kuhanje joj je postajao sve veći hobi. “Počela sam fotografirati DSRL aparatom kojeg sam imala jer sam ranije hobistički i fotografirala. Od tada je profil organski rastao i spontano prikupljao novu publiku. Početkom 2016. sam se željela početi profesionalnije baviti hranom pa sam se zaposlila kao kuharica u jednoj IT firmi u Zagrebu. Taj posao i danas radim, a naravno utjecao je na sadržaj profila i hranu koju objavljujem”, objašnjava nam Jelena.
Sada uz vlastiti profil stvara i puno sadržaja za klijente.
“Ako se kvalitetno želiš baviti objavljivanjem recepata i fotografiranjem hrane, zapravo oduzme prilično vremena i zahtjeva dosta truda. Inspiraciju pronalazim posvuda, volim istraživati kuharice, isprobavati nove namirnice, probati neko dobro jelo iz restorana, pratiti profile drugih kolega blogera. Kada osmišljavam recepte obično to bude vezano uz neku sezonsku namirnicu koja mi je tada u fokusu. Uvijek me razvesele i iznenade lijepi komentari i poruke ljudi koji me prate. Interes je dobar, pogotovo jer u zadnjih nekoliko godina objavljujem samo biljne recepte, što je dosta usko područje, a zajednica je svejedno ostala i narasla za nove pratitelje”, objašnjava naša sugovornica.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jelena Markota (@eardur)

Mile Butorac – @hungry_mile

Mile, po struci fizioterapeut i radni terapeut kojemu je daljnji rad u struci prekinula želja da se bavi hranom, nakon sudjelovanja u kulinarskom televizijskom natjecanju ‘321 kuhaj’ 2014. godine, pokrenuo je Instagram food blog.
“I možda je sve baš kako i treba biti s obzirom da sam kao mali htio ići u školu za kuhara”, smije se dok nam objašnjava.
“Već neko vrijeme food blog je moj posao; i zapravo je sve to skupa puno različitih poslova oko kuhinje i stvaranja sadržaja – recepti, fotke, radionice, stiliziranja hrane i sl. Postoje mjeseci koju su jako hektični (obično pred blagdane i sezona roštilja), znam se ustajati u 6 i vrlo brzo nakon toga sjesti za laptop, pa nakon toga ići u nabavku, kuhati – snimati – opet sjesti za laptop (obrađivanje fotografija, pisanje teksta/recepta), pa popodne ponovno uz mail dogovarati sastanke/nova snimanja. Ili, nekada danima ne kuham jer idem po sastancima i pišem recepte/tekstove. Kada radim na nekom projektu kao food stylist tada znam i cijeli dan potrošiti na nabavu namirnica ili rekvizita (tako se zna dogoditi da zimi pola dana tražim dinju/lubenice/tulipane po Zagrebu. Nedavno sam tražio sve suđe u određenoj nijansi plave, ili kad sam za jedno snimanje cijela dva dana pekao kekse (doslovno dva dana od 7-8 ujutro do skoro ponoći), zanimljivo je – i bez pravila. A opet naravno postoje i dani koji su potpuno mirni i bez obaveza pa usred ranog tjedne šetam okolo, gledam Netflix”, priča nam Mile te dodaje kako mu je inspiracija sezonska.
“S odrastanjem sve više mi je bitno da je hrana sezonska, ako je moguće i lokalna. Tako da ideje i recepte uglavnom slažem po onome što se može naći na tržnici, u vrtu. Želja mi je da se pozornost javnosti i svih nas okrene lokalnim proizvođačima, to su ljudi koje treba podržati, a samim time i održati. Oni su preduvjet naše interakcije s hranom”, zaključuje.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Mile Butorac (@hungry_mile)

Zrinka Zekulić – @gladusasamja

Zrinka je s projektom Gladuša započela 2018. godine, a ideja se zapravo kuhala puno duže. Osim Instagram food bloga tu je i portal Gladusa.com i prateći kanali na drugim društvenim medijima – Facebook i YouTube – koji je trenutno u nastajanju.
“Često sam pripremala malo drugačija jela, istraživala kako poboljšati ili ‘popraviti’ tradicionalne recepte koje svi kuhamo i učiniti ih malo zdravijima, a ponekad bi ih i poslikala. Nakon jedne kave s prijateljicama, nagovorile su me da počnem dijeliti te recepte i eksperimente s drugim ljudima jer su vjerovale da bi im to moglo biti zanimljivo pa sam tako i krenula”, priča nam Zrinka te dodaje kako joj je ovo za sada strast i hobi.
“Rekla bih da je ovo vrlo zahtjevan hobi. Potrebno je osmisliti što će se pripremati, napraviti neko malo istraživanje, pogotovo ako razvijam recept od nule. Budući da mi je glavna struka farmacija, veoma mi je važno da pazim što savjetujem svojim čitateljima u smislu utjecaja namirnica i recepata na zdravlje. Nabavka namirnica i rekvizita za stiliziranje seta također uzima mnogo vremena jer se trudimo čim je više moguće ne ponavljati korištene setove i izrađivati nove. Kulinarska i foto-video prema s kojom radimo također ima svoj trošak i zahtjeva dosta vremena da se njome odradi snimanje i post-produkcija, tako da jedan prosječan recept redovito odnese čitav radni dan, ponekad i dva”, Zrinka ideje i recepte crpi posvuda, nešto dolazi klasičnim kanalima, od drugih foodie-ja, TV ličnosti poput Jamie Olivera i sličnih, a u posljednje vrijeme sve češće sama razvija recepte ‘od nule’.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Gladuša (@gladusasamja)

Glavna fotografija: @hungry_mile

Pročitajte još...

Natašine slastice – recepti uz koje i početnici postaju vrsni slastičari!

Iza savršenih fotografija na profilima Natašine slastice zapravo se krije puno priprema, posla, truda i znanja, što nam potvrđuje i naša sugovornica Nataša Pralica. No, njezinim se receptima slijepo vjeruje pa ne čudi da je jedna od najpopularnijih domaćih food blogerica

Otputujmo virtualno: 10 travel blogera koje vrijedi pratiti na Instagramu

Žudite li za putovanjima, Instagram profili ovih deset travel blogera pomoći će da se uputite na neka od najljepših mjesta na svijetu...

5 genijalnih TikTok Food trikova koji će vam uštedjeti ‘tonu’ vremena

Pored žitarica za palačinke i trendova o tučenoj kavi na kojima možemo zahvaliti TikTok, donosimo vam još pet jednostavnih trikova koji štede vaše vrijeme u kuhanju, a rezuktiraju fantastičnim okusima

Kako BiteMe Nutrition i Blendologija mijenjaju predrasude o sirovoj hrani

Veseli vidjeti da postoji sve više zdravijih alternativa u Hrvatskoj, da su ljudi spremniji eksperimentirati, pa čak i restorani nude sve više zdravijih opcija. Više zapravo nije neobično naići ni na sirove torte i kolače, kažu naši sugovornici

Povezano

Blaženka Rogan: Mobing je pokušaj ubojstva, i to sam i dokazala!

Predsjednica Udruge Mobing Stop i sama je godinama bila zlostavljana na radnom mjestu, a sve o pošasti modernog doba - mobingu - napisala je u knjizi 'Moberi: psihopati i sociopati na radnome mjestu'. Za Mixer otkriva koji su sve oblici mobingiranja, tko ga najčešće provodi te što svatko od nas treba napraviti ako primijeti zlostavljanje na radnom mjestu

IN MEMORIAM: Ivo Štivičić: Dramaturg i storyteller iz nekih drugih vremena

Ivo Štivičić je umro u noć kada je njegova darovita kći Tena Štivičić imala premijeru svoje nove drame "64" u zagrebačkom HNK. Njegov je odlazak svjedočenje odlaska kvaliteta i pismenosti gospodskih i trezvenih intelektualaca koji su držali visoki rang svoje profesije

Budimo humani: pomozimo malom anđelu u borbi za život

Ako možete i želite odvojiti koji svotu umjesto jutarnje kave ili cigareta, uključite se u akciju 'Kiari za život' i pomozite maloj Šibenčanki da otputuje na neophodno liječenje u Sjedinjene Američke Države

In Memoriam: Robert Torre – nenadoknadiv gubitak stručnjaka za ljudsko iskustvo

Iako smo u posljednje vrijeme, nažalost, svjedoci odlazaka brojnih osoba koje su tijekom života činile razliku i ostavile neizbrisiv trag, smrt psihijatra koji se nije libio plivati protiv struje i otvoreno govoriti o onome što misli u potpunosti je zatekla cijelu hrvatsku javnost

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime