Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Što kažu zvijezde: Kada je svaki planet retrogradan u 2022. i što to znači za nas?

Uzmite svoj kalendar i zapišite datume kada se sve retrogradnosti događaju u 2022. godini. Uz njih ćete imati dovoljno 'krivaca' za razne zgode i nezgode koje će vam se možda događati u ovoj godini

Osim ako ne živite pod komadom palog meteorita, vjerojatno ste čuli za retrogradni Merkur. To je tromjesečni kaos koji se događa kada Merkur prođe Zemlju kako bi se vratio unatrag. Tri tjedna uzastupno, ta tri mjeseca, možemo za prekid interneta, sitnu svađu i otkazani dogovor, kriviti kamenu koji se vrti 48 milijuna milja daleko. Ali jeste li znali da svaki pojedini planet u nekom trenutku ide retrogradno. S izuzetkom Venere i Marsa, svi planeti imaju retrogradne cikluse svake godine.Uzmite svoj kalendar i zapišite datume kada se sve retrogradnosti događaju u 2022. godini. Uz njih ćete imati dovoljno “krivaca” za razne zgode i nezgode koje će vam se događati u ovoj godini. 

Što je retrogradnost?

Planet je u retrogradnosti kada se s gledišta Zemlje čini da se okreće unatrag. Što se zapravo događa? Pa Zemlja dovršava svoju orbitu oko Sunca brže od drugih planeta izvan svoje orbite. Povremeno će ih nadmašiti – i tada dolazi do retrogradnosti. Slično jurećem automobilu ili vlaku koji prolazi pokraj sporijeg, planet koji Zemlja prođe čini se kao da će se zaustaviti i kretati unatrag – što je retrogradno razdoblje. Zatim, kada Zemlja u potpunosti prođe ovaj planet u svojoj orbiti, gibanje se ponovno čini normalnim, a za planet se kaže da je “izravan” ili “progradan”. Velika je vjerojatnost da ste bili u vozilu koje vam je stvorilo sjećaj kao da se krećete u rikverc kad je drugo prošlo pored vas.

Što je s razdobljem “sjene”?

Svaki retrogradni ciklus ima “razdoblje sjene” – nezgrapno prilagođavanje retrogradnog planeta od prividnog kretanja unatrag prema naprijed… i obrnuto. Iz tog razloga možete osjećati pomicanje retrogradnog ciklusa nekoliko dana, čak i tjedana, prije nego što službeno počne.

U novoj, 2022. godini, svi planeti će imati retrogradnu fazu, što se ne događa svake godine. Venera se okreće retrogradno svakih 18 mjeseci, a Mars svake dvije godine. Ali 2022. oboje će se okretati i vraćati se kroz zodijak. Značenje? Ova godina želi da odvojimo dovoljno vremena da razmislimo prije nego što krenemo u bilo koji veliki projekt. S obzirom na stanje neizvjesnosti u ovoj “godini novog abnormalnog”, ovi retrogradni ciklusi mogu biti prikriveni blagoslov ako ih koristimo u svoju korist.

Donosimo sve detalje o svakoj planetarnoj retrogradnosti u 2022. godini:

Kako ‘preživjeti’ sljedeća tri tjedna: Vodič kroz retrogradni Merkur

Retrogradni Merkur u 2022.: siječanj, svibanj i rujan

Glasnik Merkur je vladar informacija, komunikacije i naših intelektualnih procesa. Najbliži planet Suncu, Merkur kruži kroz svaki horoskopski znak otprilike tri tjedna. Ti ciklusi oblikuju naše kulturne interese. Od tema o kojima pričamo do načina na koji komuniciramo, koji god znak Merkur zauzima igra ulogu. Svake godine Merkur se okreće retrogradno za tri ciklusa, čini se da putuje unatrag kroz zodijak. Tijekom ovih putovanja unatrag, zadržava se u jednom ili dva znaka otprilike deset tjedana. Ovo znači da se u vašim životima ponovno mogu pojaviti ljudi iz prošlosti, poput starih prijatelja, otuđenih rođaka i bivših s nedovršenim poslom.

U 2022. godini 3 glavne retrogradne faze Merkura podijelit će svoje vrijeme između izražajnih zračnih znakova i uzemljenih zemaljskih znakova, zahtijevajući da očistimo svoju komunikaciju i posvetimo bolju pozornost strukturama naših života.

14. siječnja – 3. veljače: Retrogradni Merkur u Vodenjaku/Jarcu

10. svibnja – 3. lipnja: Retrogradni Merkur u Blizancima/Biku

9. rujna – 2. listopada: retrogradni Merkur u Vagi/Djevici

29. prosinca – 20. siječnja 2023.: Retrogradni Merkur u Jarcu

 

Retrogradna Venera u 2022.: siječanj

19. prosinca 2021. – 29. siječnja 2022.: retrogradna Venera u Jarcu

Venera je planet ljubavi, ljepote i luksuza, koji svoju dekadentnu energiju daje svakom horoskopskom znaku na tri do pet tjedana svake godine. Na koga ćemo pasti…i kako? Venera postavlja globalnu vibraciju. Svakih 18 mjeseci Venera postaje retrogradna. Tijekom ovog ciklusa, Venera mijenja svoje vrijeme od večeri do jutra. U sredini retrogradnosti, Venera nestaje iz vidokruga jer je u inferiornoj konjunkciji sa Suncem. Otprilike dva tjedna kasnije, Venera se ponovno pojavljuje, svjetlucajući na nebu u ranu zoru. 2022. ponovno rođenje Venere događa se 8. siječnja, što bi moglo donijeti veliku promjenu perspektive u ljubavi!

Retrogradni Mars u 2022.: listopad – prosinac

30. listopada 2022. do 12. siječnja 2023.: retrogradni Mars u Blizancima

Mars je posljednji od osobnih unutarnjih planeta – planeta prije Jupitera koji su najbliži Suncu. To bi moglo objasniti njegov zaštitnički, a ponekad i borbeni stav. Poput nebeskog stražara, Mars nas priprema da se borimo za ono što nam je drago. Crveni planet visi u horoskopskom znaku otprilike osam tjedana, usmjeravajući globalni temperament i stil borbe. Svake dvije godine, Mars se okreće retrogradno, što ga drži zaključanim u jednom ili dva znaka sedam mjeseci. Mars će biti retrogradan u Blizancima od 30. listopada 2022. do 12. siječnja 2023. godine.

Retrogradni Jupiter u 2022.: srpanj – studeni

28. srpnja do 23. studenoga: retrogradni Jupiter u Ovnu (do 28. listopada), zatim u Ribama

Mudri, divlji Jupiter je galaktički kockar, globalni nomad i vječni tragač. Planet koji se najbrže vrti u Sunčevom sustavu, razvoj se događa brzo na putu ove elektrane! Jupiterov posao je da nas istisne iz naših zona udobnosti i na neistraženi teritorij — čak i ako to znači skočiti prije nego što pogledamo. Jupiter se svake godine okreće retrogradno, drijemajući  četiri mjeseca.

Ove godine, retrogradnost se odvija od 28. srpnja do 23. studenog, počinje u Ovnu, a zatim se vraća u Ribe 28. listopada. Koliko god da je Jupiterov razvoj događaja uzbudljiv, može biti i iscrpljujući! Retrogradni prekidi mogu doći kao blagoslovljeno olakšanje, dajući nam prozor za integraciju svih brzih promjena koje planet s crvenim pjegama nastoji postići.

Retrogradni Saturn u 2022.: lipanj – listopad

4. lipnja do 23. listopada: retrogradni Saturn u Vodenjaku

Zviždač planeta integriteta otkriva gdje trebamo postaviti bolje granice. Kao vanjski planet koji se sporije kreće, Saturn oblikuje duže trendove. Planet s prstenom vreba u jednom horoskopskom znaku 2,5 do 3 godine i kruži kroz cijeli zodijak za 29,5 godina. Saturn se okreće retrogradno godišnje otprilike četiri i pol mjeseca. Ti zaokreti mogu zaustaviti napredak i vratiti vas na ploču za crtanje kako biste osigurali da razvijate planove na stabilnim temeljima – i s odgovarajućom razinom integriteta.

Retrogradni Uran u 2022.: kolovoz – prosinac

19. kolovoza 2021. – 18. siječnja 2022.: retrogradni Uran u Biku
24. kolovoza 2022. – 23. siječnja 2023.: retrogradni Uran u Biku

Uranu je potrebno 84 godine da kruži kroz zodijak, posjećujući svaki znak otprilike sedam godina. Zbog svog dužeg raspona, smatra se generacijskim planetom, koji oblikuje način razmišljanja cijele dobne skupine. Budući da Uran upravlja društvom i kolektivnom sviješću, njegovi tranziti oblikuju masovnu kulturu. Kao i svi vanjski planeti, Uran ima godišnji retrogradni ciklus koji traje otprilike pet mjeseci svake godine. Tehnologija, kojom upravlja Uran, može biti izvor problema. Usporite i osvijestite svaki svoj pokret—i svoj utjecaj! Vaš interes za društveni rad i aktivizam može procvjetati kao i vi.

Retrogradni Neptun 2022.: lipanj – prosinac

28. lipnja – 3. prosinca: retrogradni Neptun u Ribama

Zbog svoje udaljenosti od Sunca, Neptun mora napraviti ogromnu orbitu. Za kruženje oko Sunca potrebno mu je 165 godina, pri čemu u svakom horoskopskom znaku provede u prosjeku 15 godina. Svaki Neptunov ciklus oblikuje generaciju, usmjerava glazbu koja nas pokreće, duhovne ideologije koje rezoniraju s masovnom kulturom i način na koji živimo svoje snove. Kao i drugi vanjski planeti, Neptun ide retrogradno godišnje oko pet mjeseci.

Ova razdoblja mogu biti duboko introspektivna vremena, ali ona koja zahtijevaju dodatne provjere stvarnosti! Možda ćete se osjećati kao da se povlačite ili bježite od svijeta, što može biti proces ozdravljenja ili onaj koji vas mami natrag na destruktivnu naviku. “Samo ovaj put” mogu postati poznate posljednje riječi kada je Neptun u obrnutom smjeru. Postavite sustave podrške kako ne biste podlegli otrovnim iskušenjima. S obzirom da Neptun pojačava svoj učinak otapanja granica u svom matičnom znaku Riba, taj savjet poslušajte dvaput!

Retrogradni Pluton 2022.: travanj – listopad

29. travnja – 8. listopada: retrogradni Pluton u Jarcu

Kao kozmički vladar podzemnog svijeta, Plutonov impuls je da se sakrije. Projekcija je jedan od omiljenih obrambenih mehanizama ovog planeta. Kad god i gdje god upirete prstom, Pluton je vjerojatno u igri. Kao i drugi vanjski planeti, Pluton provede otprilike pet mjeseci svake godine retrogradno. Tijekom tog vremena često ćemo osjetiti olakšanje od intenziteta planeta. Retrogradnosti su vrijeme za introspekciju, a duboko ronjenje Plutona može donijeti prodorne uvide. Dok smo u Jarcu od 2008. do 2024., usklađujemo pitanja financijskih nejednakosti, razvijamo nove monetarne sustave i vodimo borbu s utjecajem industrije na okoliš. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime