Raw Food, odnosno sirova prehrana trend je koji se polako, ali sigurno širi posljednjih nekoliko godina. Sve više ljudi okreće se zdravijem načinu života, pa tako i zdravijoj prehrani baziranoj na sirovoj hrani.
Raw food ili sirova hrana znači konzumiranje termički neobrađenih namirnica: voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, algi, gljiva i sl. Osobe koje se hrane sirovom hranom pretežito su vegani ili vegeterijanci, s tim da pojedinci konzumiraju i sirove namirnice životinjskog porijekla.
Sirova hrana je najbolja hrana za naš organizam
“Kroz konzumaciju namirnica sirove hrane unosimo vitamine, minerale, zdrave masnoće i proteine biljnog porijekla. Konzumacija proizvoda koji nisu termički obrađeni, a istodobno ostaju zdravstveno ispravni za konzumaciju, znači da unosimo neprerađene namirnice u kojima su zadržani svi nutrijenti inače prirodno prisutni u namirnici. Termička obrada uništava neke nutrijente”, objašnjava Petra Mihalić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutritionist, CPO BiteMe Nutrition.
S njom se slaže i Helena Malogorski, mag.oec.univ.spec.oec., raw food blogerica: “Sirova hrana je najbolja hrana za naš organizam, jer nije termički obrađena i kao takva u sebi sadrži enzime, vitamine i minerale koji nam pomažu održati optimalno psiho-fizičko zdravlje. Sirova hrana je i vrsta detoxa pa čak i ako se ne odlučite jesti isključivo sirovo, ona može biti idealan izvor detoxa kada želite očistiti organizam od raznih nametnika i podići razinu energije. Također, u odnosu na ostalu hranu, utječe na održivost i zaštitu okoliša. Upravo ovaj holistički pristup razlog je što se sve više ljudi odlučuje na ovu vrstu prehrane.”
BiteMe Nutrition: Složna petorka mijenja prirodnu sportsku prehranu
Sve više i više ljudi počinje obraćati pozornost na zdraviju prehranu pa s tim i na prehranu sirovom hranom.
“Društvo smo koje je naviklo na kuhana i pečena jela, navikli smo na jela na žlicu, ali isto tako konzumiramo dosta sirovog voća i često uz obroke jedemo razne salate. Primjetno je i da u svakodnevicu sve više dodajemo shakeove, smoothie, svježe cijeđene sokove… Ne možemo pobjeći od brzo pripremljene hrane, ali ipak veseli vidjeti da postoji sve više zdravijih alternativa, da su ljudi spremniji eksperimentirati, pa čak i restorani nude sve više zdravijih opcija. Više zapravo nije neobično naići ni na sirove torte i kolače”, ističe Petra Mihalić.
BiteMe Nutrition nudi proizvode prirodne prehrane za sportaše i rekreativce koje se u mnogočemu izdvajaju na tržištu. Edo Mujkić, Luka Mujkić, Martin Kandus, Petra Mihalić i Sandra Bortek osmislili su sirove energetske pločiće pod nazivom BITE ME biopločice.
Inspiraciju za razvojem proizvoda pronašli su u povijesnom naslijeđu Mediterana i lokalnim sastojcima, gdje su karakteristične okuse spojili u osvježavajuće energetske sirove biopločice. Orašasti plodovi korišteni u pločicama značajan su izvor nezasićenih masti i sporo oslobađajuće energije. Prirodno prisutni šećeri u voću, fruktoza i glukoza, tvore savršeni mix koji se pojavljuje u dovoljnim količinama za podizanje razine energije.
Zadovoljavaju potrebe veganske i bezglutenske prehrane, a mogu ih jesti i djeca
Zahvaljujući svom sastavu zadovoljavaju i potrebe veganske i bezglutenske prehrane, a mogu se davati i djeci. Pandemija je svakako utjecala na poslovanje ovog novog brenda, priča nam Petra.
“Teško je reći točno koliko u brojkama, ali svakako smo radi pandemije morali mijenjati planove, rokovi su se pomicali, proizvodnja je pomaknuta jer su namirnice stizale sporije od plana, dobivanje certifikata išlo je sporije, izlazak na tržište i kampanje smo morali prilagoditi… Ipak, unatoč svemu uspjeli smo uspješno lansirati naš prvi proizvod u rujnu prošle godine i evo već u travnju stiže nam drugi u liniji naših 100% prirodnih proizvoda. Kontinuirano radimo na razvoju novih proizvoda pa sigurno možete od nas očekivati još noviteta, osobito kad govorimo o prirodnoj sportskoj prehrani.”
View this post on Instagram
Blendologia: Savjetodavna mreža koja pomaže ljudima da osvijeste zdrav način života
Mnoga istraživanja potvrđuju kako sirova prehrana ima puno blagodati za naše zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.
“Kada pitate sirovojelce, pa tako i mene, kako se osjećaju, ono što ćemo vam reći jest da – kad se počnete hraniti na ovaj način – vrlo brzo možete vidjeti ogromne promjene, kako na svom zdravlju, tako i na koži, ponašanju… Jednostavno poazujete drukčiju vrstu energije i to zaista primijete svi koji se nalaze u vašoj blizini. Tada vas počnu tražiti savjete što jedete, pijete, koju kozmetiku koristite ili kojim sportom se bavite”, ističe Helena Malogorski, koja vodi uspješan blog o sirovoj hrani – Blendologia te Instagram profil @helenarawandlifestyle.
View this post on Instagram
“Kako bi mi odgovaranje svakom pojedinačno oduzimalo dosta vremena, odlučila sam sve svoje recepte i životni stil podijeliti na društvenim mrežama (prvenstveno na Instagramu), kako bi svima bili dostupni. Naravno, kada iza sebe imate određeni broj pratitelja, ono što je nekada bilo hobi, sada postaje pravi posao. Blendologia je zamišljena kao savjetodavna mreža koja bi pomogla ljudima da osvijeste zdrav način života, promijene prehrambene navike te napuste obrasce ponašanja koji ih dovode do lošeg psihofizičkog stanja. A sinergija Blendologie i Gena stvara jedan holistički pristup, koji vrlo brzo pomaže ljudima da se vrate prirodi i ponovo osjete izgubljenu životnu radost i optimizam”, kaže Petra.
Pandemija – vrijeme u kojem smo počeli razmišljati što unosimo u organizam
Gen je obiteljska tvrtka, koju je osnovala Helenina majka te proizvodi 100% prirodne proizvode koji djeluju na određene zdravstvene tegobe (debljina, želučani problemi, visoki krvni tlak, nesanica itd.), ali bez nuspojava.
“Zanimanje za zdravi sadržaj koji produciramo na našem youtube kanalu Blendologia Croatia, bio je u višestrukom porastu posljednjih godinu dana. Ponajprije jer su svi bili u svojim kućama i internet je jedno vrijeme bio jedini prozor u svijet, a onda i zbog veće zainteresiranosti za zdravim receptima. Primjerice, za zelenim kašastim sokovima koji su prava vitaminska bomba za naš organizam u obrani protiv raznih virusa, bakterija i gljivica. Zaista mislim da je ovo razdoblje jedna prekretnica koja nas je osvijestila da ‘stanemo na loptu’ i da počnemo razmišljati o onome što unosimo u svoj organizam i kako to u konačnici utječe na nas”, objašnjava Helena.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Helena je s nama podijelila i jedan od svojih omiljenih recepata:
SALATA OD BATATA
Sastojci: sirovi batat, indijski orasi (prethodno namočeni 2h), avokado, bučino ulje, korijandar, vlasac, limun, sol, crveni luk.
Postupak: Batat naribajte, usitnite korijandar i vlasac, a crveni luk izrežite na sitne kockice. Avokado također izrežite na kockice. Sve zajedno pomiješajte, ubacite cijele indijske orahe te na kraju dodajte sol, limun i bučino ulje.