Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Ne bacajte hranu: Poznati kuhari savjetuju kako iskoristiti i zadnje mrvice!

Ako ste zagriženi kuhar, ali znate da u kuhinji nastaje mnogo otpada, zahvaljujući ovim održivim kuhinjskim navikama sedam vodećih kuhara, smanjit ćete njegovu proizvodnju

“Održivo” je jedna od definitivno najčešće korištenih riječi posljednje dvije godine. Od mode do hrane, nikada odlaganje otpada nije bilo toliki prioritet. Ako ste zagriženi kuhar, ali znate da u kuhinji nastaje mnogo otpada, zahvaljujući ovim održivim kuhinjskim navikama osam vodećih kuhara, smanjit ćete njegovu proizvodnju.Jamie Oliver

Razmislite o rasporedu namirnica u hladnjaku. Temperatura se u hladnjaku mijenja kako se povećava toplina. Zato meso i ribu držite u hladnijem dijelu na dnu, a hranu poput mliječnih proizvoda u sredini. Pazite da kuhano meso držite na odvojenoj polici, odvojenog od sirovog mesa.

Iskoristite ostatke. Svima nama u nekom trenutku u hladnjaku ostanu komadići ili ostaci nekih namirnica. Primjerice, u kućanstvima je meso na trećem mjestu po namirnicama koje se najviše troše, a na prvom mjestu piletina. Toliko stvari možete napraviti s ostacima piletine – nevjerojatna jela s rezancima, salate, pite i variva, rižota i još štošta.

Iskoristite zamrzivač na najbolji mogući način. Zamrzivači su poput vremenskih kapsula za hranu. Volim smrzavati bilje prije nego što ga bacim. Samo ga nasjeckajte, stavite u posudu za kockice leda, dodajte malo maslinovog ulja, zamrznite i oni su poput malih bombi s okusom, spremnih za upotrebu. Kad kupim lijepe, svježe čilije, uvijek uzmem šaku i stavim ih u zamrzivač. Jednom kad se smrznu, postanu potpuno tvrdi i tada vam treba samo riba ili meso preko kojih ćete ga naribati. Ako imate voće koje će uskoro propasti, stavite ga u zamrzivač nasjeckano u posudi i koristite za pripremu pudinga i smoothieja.

Lauren Clark, AO Life

Stvorite naviku “pojedi me uskoro”. Spriječite bacanje hrane stvaranjem zone ‘pojedi me uskoro’ u hladnjaku. To možete učiniti tako da nabavite staklene ili plastične posude i označite što je u njima i datum do kada ih treba pojesti. Tako nećete zaboraviti na višak namirnica, uštedjet ćete, a možda vas to potakne i da iskušate novi recept.

Kupite nekoliko posuda u koje ćete stavljati voće i povrće koje držite u hladnjaku. Tako ćete učiniti svoj hladnjak urednijim, a ako ih složite po bojama bit će i estetski ugodan za oko.

Hranu razvrstajte po kategorijama. Premjestite sve mliječne proizvode (uključujući mlijeko, sir, vrhnje, maslac itd.) u isti red. Mesne proizvode stavite na donju policu, a sve proizvode i povrće na bazi salate u ladice. To će vam uštedjeti vrijeme i znat ćete točno što imate, a što vam nedostaje. Samo pripazite da svoje odjeljke označite tako da djeca ili ukućani ne ometaju vaš novi sustav.

 

Jimmy Garcia, Jimmy’s Pop-Up

Jedite što više povrća i voća, a kupujte ga od lokalnih prodavača. Ovo je dobitna kombinacija, ne samo za vaše zdravlje, već i za okoliš i gospodarstvo. Kupujući lokalno, uvijek ćete dobiti proizvode punijeg okusa jer su ubrani u pravom trenutku.
Budite pažljivi(ji). Kad svjesnije razmišljamo o tome što jedemo i kada, s više planiranja unaprijed, prirodno počnemo više razmišljati o svojoj potrošnji i onome što nam zapravo treba u sljedećem tjednu. To nam zaista može pomoći u smanjenju hrane kao otpada u domaćinstvu jer kupujemo ciljano ono što nam je potrebno.

Hannah McCollum, ChicP

Upotrebljavajte papir za pečenje. Bilo da je riječ o mesu, ribi, šljivama, mrkvi ili luku, stavljanje na pladanj za pečenje i prženje povećat će mu rok trajanja. Ubit će sve bakterije, a vi ćete imati obroke za nekoliko dana.

Odredite dan u tjednu za trošenje ostataka. Ovo je često najzabavniji dan za kuhanje! Nema potrebe da kupujete bilo što drugo, budite kreativni, potražite na internetu što se može učiniti sa svim sastojcima ili otvorite kuharicu koja skuplja prašinu na polici.

Laurie Gear, Old Amershama

Jedite ono što je aktualno prema godišnjem dobu. Te hrane bit će u većoj ponudi, uvijek je jeftinija i najkvalitetnija u svojoj sezoni.

Upoznajte namirnice i saznate koliki im je rok trajanja. Pitajte u mesnici i u ribarnici koliko proizvod može biti u hladnjaku prije pripreme.

Vratite se osnovama u kuhinji. To se neće samo ekonomski isplatiti, već će uvelike smanjiti otpad. Ovo može biti jednostavno poput upotrebe ostataka nedjeljne pečene piletine za stvaranje ukusne pileće juhe ili variva. Trup iskoristite za izradu temeljca, ostatkre povrća narežite na kockice i dodajte žitarice ili mahunarke. Voda koja se koristi za kuhanje zelja čini jednostavan, ali ukusan povrtni temeljac za pripremu umaka.

Cesar Fernandez, Miele Der Kern

Uđite u dobru rutinu. Cilj vam je isplanirati tjedan dana obroka i provjerite hladnjak, zamrzivač i ormare u kuhinji  prije nego što krenete prema trgovinama kako biste bili sigurni da nećete udvostručiti sastojke.

Napravite veliku količinu umaka od rajčice i raznih juha, koje ćete skladištiti u zamrzivaču  tako svaki dan imati spremno. Samo ne zaboravite sve označiti prije nego što spremite s imenom jela i datumom izrade. Provjerite prema datumima koji sastojci imaju koliki rok trajanje, one kojima se bliži istek roka, iskoristite prve.

Sami napravite grickalice. Grickalice možete praviti pomoću povrća poput krumpira ili batata. Premažite s malo ulja, soli i papra i pecite u pećnici.

Spriječite bacanjem kruha tako da ga zamrznete. Izrežite ga na kriške i zamrznite, pa po potrebi vadite iz zamrzivača.

Ligia Lugo, The Daring Kitchen

Kupite smrznuto voće. Ne samo da će trajati dulje – na kraju nećete bacati voće koje je tjednima zaboravljeno u hladnjaku ili u košari na stolu. Volim kupiti smrznuti mango, bobičasto voće i breskve i od njega raditi smoothieje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime