Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Makrame – unikatna tehnika vezanja čvorova hit je u interijerima

Makrame je jedinstvena tehnika vezanja čvorova i može se raditi samo - ručno. Repliciranje čvorova na bezbroj načina nastaje razni ukrasi za dom, a posebno je lijep makrame nakit. Sve o ovoj originalnoj tehnici otkrivaju nam neki od najpopularnijh hrvatskih brendova @mitu.makrame, @d.knots_ i @fantea_macrame

Makrame (Macramé) je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada – tehnika vezanja čvorova, koja se pomorskim putevima prenijela u Europu. Usvojili su je mornari i ribari koji su čvorove koristili za krpanje svojih mreža, izrađivali drške za noževe, viseće mreže i dr.Prema nekim izvorima ova se tehnika veže uz arapske tkalce iz 13. stoljeća koji su koristili ukrasne čvorove za završetak opuštenih krajeva ručno tkanog tekstila. 
Na arapskom jeziku Macrame = Migramah označava ukrasne rese, a neki iniciraju da riječ potječe od turske riječi makrama što znači ubrus/ručnik, gdje bi se viškom niti koji ostaju na gornjim i donjim dijelovima tkanih predmeta osigurali rubovi.

Rijetka tehnika koju je moguće realizirati isključivo ručno!

Makrame je bio najpopularniji u viktorijansko doba. Davne 1882. godine knjiga ‘Sylvia’s Book of Macrame Lace’ pokazala je čitateljima kako raditi bogate ukrase za kostime, kućnu odjeću, vrtne zabave, vilinske ukrase za kućanstvo i rublje. Makrame se koristio za izradu stolnjaka, pokrivača te zavjesa no ubrzo je njegova popularnost izblijedjela, da bi se 1970-ih ova tehnika ponovno vratila na scenu – većinom kroz uređenje domova.

Posljednjih godina ova je tehnika stvorila i zavidan broj ljubitelja na našem tržištu, posebno na društvenim mrežama. To nikoga ne iznenađuje jer je riječ o jedinstvenom znanju  – ne postoji industrijski način replikacije čvorova, te zato spada u rijetke tehnike koje je moguće realizirati isključivo ručno! O ljubavi prema makrameu svjedoče nam neki od najpopularnijh hrvatskih brendova.

Antonia Than Marić i Mirta Than – @mitu.makrame

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝐌𝐈𝐓𝐔 𝓂𝒶𝓀𝓇𝒶𝓂𝑒 (@mitu.makrame)

Mirta i Antonia, sestre blizanke iz Slavonije, od malena su okružene seoskim načinom života, koji, kako kažu ne bi mijenjale ni za što, pa su tako okružene prirodom, vrtom, rijekom, pticama pronalazile inspiraciju i kreativnost svugdje oko sebe.
Tako su došle i do makrame svijeta kojeg su počele proučavati i isprobavati razne varijante koje ta tehnika pletenja nudi.
“Najviše nas je zaintrigirala i očarala funkcionalnost, tj. uporabna namjena predmeta koje smo isplele, tako da uz dekorativni izgled, većina predmeta nosi i tu uporabnu notu – što nam je važno. U makrame kao tehniku smo se odmah zaljubile te smo kroz nju htjele spojiti prirodne i reciklirane materijale”, govore nam Mirta i Antonia.
Da bi naučile i usavršile makrame tehniku uložile su puno truda, rada i strpljenja. S obzirom na biljke koje posebno vole, u početcima su izrađivale držače ili visilice a potom su se odvažile i na razne uporabne i dekorativne predmete – poput visećih polica u raznim varijantama, rasvjetnih tijela – lustera, lampi, svijećnjaka, košara za voće i povrće, zidnih dekora, ali i nakita uz mnoge druge dodatke.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝐌𝐈𝐓𝐔 𝓂𝒶𝓀𝓇𝒶𝓂𝑒 (@mitu.makrame)

“Posebnost makramea je u tome što iz drevne tehnike stvaramo jedan novi, unikatni i moderni dizajn, za što smo dobile puno pohvala. No, iznad svega, naše kolekcije radova odraz su prirode i toplih tekstura, i to je naš cilj, pružiti mogućnost da u svakom domu zažive prirodni materijali. Što više toplih boja, ‘živih’ materijala i zelenila – tako vidimo idealno uređenje jednog doma”, ističu Mirta i Antonia.

 

Diana Diklić – @d.knots_

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by D knots by Diana (@d.knots_)

Tridesettrogodišnja majka dvoje djece, Diana Diklić zaljubila se u makrame na prvi pogled – slučajno skrolajući Pinterestom.
“Od malih nogu voljela sam izrađivati nešto svojim rukama, i kada sam otkrila makrame to je bilo to. Za mene je to posebna tehnika jer ne postoji stroj koji može izrađivati makrame čvorove. Ovo je jedna od rijetkih tehnika koje se mogu izrađivati isključivo ručno”, govori nam Diana.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by D knots by Diana (@d.knots_)

Makrame joj je hobi, koji ju opušta nakon stresnog radnog dana i u kojem istinski uživa. Ukrasne predmete izrađuje od 100% recikliranog pamučnog konopa, pazeći i na najsitnije detalje, pa tako i kod pakiranja samog proizvoda bira isključivo prirodne materijale. Za izradu makrame ukrasa koristi kvalitetan pamučni konop, raznih debljina i boja, drvene krugove i štapove te razne druge dekoracije.
“Izrađujem viseće držače za biljke, podmetače za čaše, zidne dekoracije, privjeske za ključeve, razne ukrasne duge za dječje sobe. Radim po narudžbi i jako me veseli kada dobijem upit za nešto novo što još nisam izrađivala – to mi je izazov kroz koji stalno učim nešto novo i pruža mi veselje”, ističe Diana.

 

Mateja Fanuko – @fantea_macrame

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fantea macrame 🌼 creator (@fantea_macrame)

Mateja, majka troje djece i zaljubljenica u ručni rad, također je makrame otkrila putem društvenih mreža. S obzirom da je vješta s rukama, te je i prije plela nakit tehnikom finger knitting došla je na ideju da bi jednu zidnu makrame dekoraciju mogla napraviti sama sebi. Pa je krenula istraživati, a danas drži – radionice za druge.
“Makrame vještinu pletenja naučila sam sama – gledajući puno Youtube tutoriala i Instagram IGTV-a. Dan danas učim jer makrame je vještina u kojoj, iako postoji nekoliko osnovnih čvorova ima puno varijacija i bezbroj uzoraka koji se s njima mogu isplesti. Makrame nema granice, znam reći da je u makrameu zapravo samo vaša mašta granica”, priča nam Mateja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fantea macrame 🌼 creator (@fantea_macrame)

Njeni makrame ukrasi odišu boho stilom. Izrađuje i zidne dekoracije u svim dimenzijama i dezenima, jastučnice, držače za cvijeće u puno oblika i za razne veličine tegli, police, torbe, podmetače za čaše/tanjure/zdjele, tepihe, nadstolnjake, zavjese, prekrivače za krevete, dječje ukrase za zid u obliku životinja, makrame duge, ukrase za Božić i Uskrs i pozadine za fotografiranje… Ali i posebne ukrase za vjenčanje poput ukrasa za kosu, dekorativnih fenjera, ukrasa za stolice za mladence, privjesaka, nakit i sl., što mladenke obožavaju.

Naslovna fotografija: @fantea_macrame

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime