Utorak, 26 ožujka, 2024

Marino Manzoni: Hrvat pokrenuo svjetski izazov za očeve i njihovu djecu

Organizacija DaddyHood Europe, koju su osnovali Šveđanin Thomas Pickelner i Hrvat Marino Manzoni, potiče sve muškarce na angažirano očinstvo, pa u tu svrhu organiziraju i Dadathlon, virtualno natjecanje u koje se mogu uključiti očevi i njihova djeca iz svih dijelova svijeta

“Kako biste bili u uspomenama svoje djece sutra, trebate biti u njihovim životima danas” – poruka je očevima iz organizacije DaddyHood Europe koju su osnovali Šveđanin Thomas Pickelner i Hrvat Marino Manzoni.
Kako bi muškarce potaknuli na angažirano očinstvo, organiziraju Dadathlon, virtualno natjecanje u koje se mogu uključiti očevi i njihova djeca iz svih dijelova svijeta.DaddyHood Europe za aktivno očinstvo i ravnopravno rositeljstvo

Danas se u svijetu sve više očeva brine o djeci i ostaje kući nego što je to bio slučaj ranije. DaddyHood Europe organizacija je koja ima za cilj promovirati aktivno očinstvo te se zalaže za ravnopravno roditeljstvo.
“Iskustvo novopečenog oca pokazalo mi je koliko su očevi zapostavljeni u čitavoj priči oko trudnoće, poroda, odgoja i roditeljstva, te kako društvo gleda s čuđenjem na one koji žele biti
potpuno angažirani u brizi o svojim bebama i djeci. Osim toga, shvatio sam kako mi osobno nedostaje potpora namijenjena meni kao mladom neiskusnom ocu (literatura, tečajevi, aktivne zajednice). A pogotovo me pogodilo kada sam na vlastitoj koži iskusio nedostatnost prava očeva, primjerice, na duži plaćeni roditeljski dopust”, priča nam Marino.
Njegov kolega i prijatelj Thomas iz Švedske, kojeg je upoznao na tečaju za bebe, već je bio osmislio ime i ideju organizacije te su na koncu odlučili zajedno osnovati Daddyhood Europe. Inače, Marino živi u Belgiji zadnjih šest godina, a odustao je od vlastite poslovne karijere kako bi bio uz kći Oliviu.

Nadia, Olivia i Marino Manzoni

Odustajanje od karijere da bi bio sa svojom kćerkom

“Studirao sam u Rijeci gdje sam 2016. magistrirao brodostrojarstvo i tehnologiju pomorskog prometa, a uz studij sam paralelno radio u struci, kao pomorac, na raznim brodovima diljem svijeta 15 godina. Uoči rođenja kćeri 2019., odlučio sam napustiti karijeru u usponu kako bih bio kod kuće sa svojom, danas 19-mjesečnom djevojčicom. Sada sam doma i vodim organizaciju Daddyhood Europe koja mi je postala neplaćeni posao s punim radnim vremenom, a često i prekovremenim satima. Nažalost, zbog toga imam manje vremena za svoju kćerku koja to osjeti no ipak sam svaki dan doma uz nju što mi je trenutno neprocjenjivo. Supruga Nadia vrlo je ponosna na organizaciju i sve naše projekte, no ona mi je i velika potrpora u svemu tome te bez nje ne bi bilo ni Daddyhooda”, iskreno će Marino. 

Uz neke manje projekte koje su organizirali prije epidemije, sada su se potpuno prilagodili te organiziraju Dadathlon, a u budućnosti imaju u planu ljetne kampove za tate i djecu kao i brojne radionice.

Dadathlon – virtualno natjecanje za tata i njihovu djecu

Dadathlon je virtualno natjecanje namjenjeno tatama i njihovoj djeci. Odvija se kroz cijelu godinu te se sastoji od tri discipline, trčanje u travnju, bicikliranje u lipnju te pješačenje u rujnu. Sudionici se mogu prijaviti na cijeli Dadathlon, sve tri discipline ili na pojedine discipline koje im se sviđaju.
Event je prilagođen obiteljskim rasporedima pa tako sudionici mogu sami odabrati jedan dan unutar perioda od 7 dana kada žele odraditi utrku. Natjecanje je potpuno besplatno te nema dobne granice kao ni određene lokacije.

“Pošto je cilj ovih utrka povezivanje tate s djecom, kroz pripremu i samu utrku, a ne najbolje vrijeme, nagrade će se dijeliti za najbolje i najmaštovitije slike. Neki od prijavljenih timova već sada vježbaju na biciklima i to kvalitetno, zabavno i zdravo provedeno vrijeme između tata i djece nas najviše raduje! Trenutno imamo 135 prijava iz 20-ak zemalja diljem svijeta i nadamo se sakupiti još toliko. Ovim putem potičem sve tate da se priključe ovom natjecanju i da osjete da su dio jedne međunarodne inicijative koja ih podržava. Naglašavam da cilj ovog natjecanja nije brzina te se mogu prijaviti i tate koji se ne bave sportom i barem prošetati sa svojim djetetom (najkraću dionicu od 3 km) te pružiti pozitivan primjer ostalim tatama i dodatno se povezati sa svojom djecom”, priča nam Marino. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by DaddyHood (@daddyhoodeurope)

Zbližavanje s djecom, fizičko i psihičko zdravlje…

Dadathlon je odličan i hvalevrijedan projekt koji, osim što će pružiti zbližavanje očeva s njihovom djecom, pomaže i pri fizičkoj aktivnosti, a tako i zdravlju sudionika, što nam je svima prioritet, posebno u doba pandemije.
Marino nam objašnjava kako se preporodio od kada je počeo odlaziti u jutarnje šetnje sa kćerkom. To im je zajedničko vrijeme pružilo priliku za povezivanjem, razgovor i igru na svježem zraku, a osim toga, bilo mu je izazovno izlaziti sam s njom u prirodu (bez supruge) te je tada najviše naučio snalaziti se u raznim situacijama.
“Nedugo nakon šetnji počeo sam i joggirati i gurati kolica i na to sam se brzo naviknuo. Baš kao i moja kćerka koja bi najčešće prespavala jogging. Nažalost, ne bavim se sportom koliko bi htio, ali nadam se kako će se to promjeniti s ljepšim vremenom. Stvarno se izvrsno osjećam kada se barem pola sata dnevno bavim fizičkom aktivnošću, što bi preporučio i svima ostalima, pogotovo u ovo doba pandemije”, poručuju naš sugovornik te poziva sve tata da se pridruže izazovu i uživaju u zajedničkoj avanturi sa svojom djecom!

Fotografije: privatni album

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime