Petak, 22 ožujka, 2024

Knjiga koja je obilježila godinu: ‘Molim te, pazi na mamu’ 

'Molim te, pazi na mamu' roman je korejske spisateljice Kyung-Sook Shin prodan u milijunskim primjercima. Ovo je jedan od onih romana što se čitaju u dahu i što te nakon posljednje rečenice tjeraju da obrišeš suzu i razvučeš osmijeh u isto vrijeme

“Molim te, pazi na mamu” roman je korejske spisateljice Kyung-Sook Shin prodan u milijunskim primjercima. Kod nas ga je izdala nakladnička kuća Hena. Britak i nježan, nestvarno istinit bez obzira čitamo li ga kao majka, dijete ili suprug. Jedan je od onih romana što se čitaju u dahu i što te nakon posljednje rečenice tjeraju da obrišeš suzu i razvučeš osmijeh u isto vrijeme. 



Mama je nestala. Jednostavna uvodna rečenica, kao sve velike rečenice poznatih klasika. Otac je krenuo prvi prema vagonu podzemne željeznice, a ona je zastala i nestala. On se, naravno, nije okrenuo jer ju možda i nije volio kao Orfej Euridiku. Jer je, možda, bio ljut. Jer je htio pokazati da ih može bez ičije pomoći provesti kroz mrežu podzemne željeznice. Njih dvoje sa sela u utrobi grada, On i Ona. Ona je možda zastala jer je nešto vidjela, možda jer joj se javila ona stara bol na koju se nikome nije potužila, a možda ga je jednostavno pustila da ode. 

Mama je nestala, a nitko nema njezinu noviju fotografiju i više nitko nije siguran ni u njezin dan ni godinu rođenja. Jer mama već dugo nije slavila rođendan. Prije nekoliko godina mama je rekla: Moj rođendan ne moramo slaviti zasebno. Očev rođendan mjesec je dana prije mamina. Mama je nestala puno prije svog nestanka u podzemnoj. Nestala je kad su djeca otišla, kad ju je muž prevario, kad ga je upoznala… Što se s mamom dogodilo i kako je briljantnim pripovijedanjem autorica spojila likove, otkrit ćete već na prvim stranicama ovoga romana o kojem ćete još dugo razmišljati i tražiti sugovornika za razgovor o neobično običnim sudbinama likova.   

Molim te, pazi na mamu! Koliko smo puta samo izgovorili tu rečenicu i otišli zaboravljajući pri tome da je mama odlaskom djece opet samo žena kojoj je potreban sugovornik, prijatelj i ljubavnik.

Iz svoje djetinje perspektive čini nam se da je mama samo mama. I dok se ne dogodi nešto snažno poput nestanka, bolesti ili smrti, nismo ni svjesni koliko uloga igra samo jedna mama. Priča o mami ispričana je iz nekoliko perspektiva – svakog djeteta, supruga i same glavne junakinje. Svaka od njih nosi svoju istinu koja na kraju čini zaokruženu priču s jedinim mogućim krajem.Ovo nije ni ljubavni ni kriminalistički roman. Ovo je priča o ženi koja je živjela poput sjene sve dok nije nestala.

Molim te, pazi na mamu! – poručuje autorica. A vi pazite na sebe, okrenite se sebi jer na kraju svega ostati svoj jedini je čvrsti oslonac za koji se možemo primiti u teškim vremenima. Pazite na sebe, ne dopustite da vam itko ukrade rođendan, da ga prisvoji ili spoji sa svojim. Borite se svim srcem za svaku svjećicu na torti i živite punim plućima. 


Željka Župan Vuksan, profesorica književnosti i jedna od prvih pet sveučilišnih specijalista dramske pedagogije u Hrvatskoj. Njezini sati književnosti i dramskog odgoja nalikuju finskoj školi, potiče čitanje i kreativnost svojih đaka i svoj posao ne bi mijenjala ni za što drugo. Kod kuće je mama trojice dječaka i strasna navijačica njihovih nogometnih klubova. Rođena Zadranka koja svemu pristupa mediteranski strasno pa tako i recenzijama knjiga, najdraže sporedne stvari na svijetu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime