Subota, 23 ožujka, 2024

Moss Art: biljni terariji upravo su postali najoriginalnije božićne kuglice!

Da je božićno vrijeme najljepša inspiracija dokazuje i Valentina Pop, mlada zaljubljenica u biljke, koja stoji iza brenda Moss Art. Ona je svoje samoodržive biljne terarije odlučila 'objesiti' na bor - i time izazvala oduševljenje zaljubljenika u biljke

Ne kaže se uzalud kako zaljubljenici u biljke uvijek pronađu način kako da svoj svijet učine što ljepšim i originalnijim, o čemu zorno svjedoči i Valentina Pop, biljna entuzijastica iz Pakraca.Od kada pamti gotovo je svaki vikend provodila u prirodi i uvijek ju je zanimalo sve što je povezano s njom te način na koji funkcionira. Što možda i ne čudi jer je njezina mama cvijećarka kojoj je hobi hortikulturno uređenje. Odrastajući “u cvijeću”, sudbinski je usmjerilo pa je i Valentina upisala studij hortikulture. Njezina su najveća strast  izrađivanje mikroklima – samoodrživih biljnih terarija, odnosno malenih ekosustava koje mnogi drže u domu kao ukras.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by MOSS ART (@moss.art_os)

Moss art – ‘malena šuma u vašem domu’

“Na samom početku, čim sam počela slagati moje mikroklimice napravila sam profil na Instagramu, počela objavljivati fotografije radova i dijeliti s ljudima lijepe trenutke s mojih ekspedicija po Papuku. Sada kada gledam neke starije objave i usporedim ih s onime što danas radim razlika je ogromna. Definitivno vidim napredak i cjelokupni proces učenja, korištenja novih biljaka te učenje novih tehnika koji sada traju nešto više od godinu dana”, objašnjava nam Valentina čiji brend Moss Art donosi ‘malenu šumu u vaš dom’! 

Moss na engleskom jeziku znači mahovina, a Valentina je željela upravo tako neko zvučno ime za svoj brend. U službenoj ponudi ima terarije otvorenog i zatvorenog tipa, kokedama kugle i zelene panele.

“U ‘neslužbenoj ponudi’ mogu napraviti što god mi se čini zanimljivim i da je izvedivo u stilu prirodnih materijala. Od iskustva dok smo držali obiteljsku cvijećarnicu imam ‘nauku’ aranžiranja tako da se bavim i sa cvijećarskim projektima svih vrsta. Sada ih naravno malo adaptiram svom stilu pa su to npr. kutijice za prstenje od prirodnih materijala, neobični vjenčani buketi, mini terariji privjesci ili pak sada kuglice za bor u stilu terarija”, otkriva nam Valentina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by MOSS ART (@moss.art_os)

Živi božićni ukrasi za bor &  suhe kuglice

Poput mnogih kreativaca, upravo je božićno vrijeme najljepša inspiracija, koja je i Valentinu ‘natjerala’ na nove ‘napravi sam’ projekte, pa se dosjetila kuglica za bor. Zapitala se kakve bi ona osobno kuglice voljela imati i naravno da je mahovina, ona koju mnogi rado stavljaju u jaslice, imala glavnu ‘ulogu’ u nastanku najoriginalnijih kuglica za bor koje smo ikad vidjeli.

“Nakon što sam objavila sliku na profilu svi su bili oduševljeni pa sam ih ubacila u ponudu. Izradila sam stotinjak primjeraka od kojih je ostalo skromnih sedam komada za moj borić, što je bio prvobitni plan. Veliki broj njih otišao je tvrtkama koje su ih zaposlenicima darovali za Božić. Većina mojih projekata nakon probne ideje preraste u nešto više te u prvih par narudžbi usavršim taj proizvod. Tako su također nastali i zeleni paneli. Prijatelj je preuređivao kuhinju, zamolio me da mu osmislim nešto što će u taj prostor donijeti komadić prirode i ideja je prerasla u divan projekt”, s ponosom nam otkriva Valentina. 

Osim živih božičnih ukrasa za bor koji se u domu mogu “uzgajati” čitave godine Valentina izrađuje i dvije vrste klasičnijih suhih kuglica koje su pogodnije za slanje izvan Osijeka, u kojem trenutno živi i studira. Naime, po svojim ekspedicijama po Papuku pronalazi razne češere i sitnice koje joj se čine dekorativne te ih ponese doma, a potom ukomponira u svoje aranžmane. 

Terariji dolazi i u gift box-u

Upravo su neki od tih češera završili u kuglicama s mahovinom i čine prvu vrstu prirodnih suhih kuglica. Druga vrsta u sebi sadrži 15 vrsta sušenih biljaka (cvijeća) koje potječu iz Valentininog malog vrta te ih je tijekom godine pravovremeno brala i konzervirala kako bi ostale u fazi kada su bile najljepše.

“Veliku podršku imam od svoje bolje polovice koji je uvijek tu da uskoći u pomoć. Trenutno mi pomaže oko digitalizacije, odnosno QR code koji će se nalaziti uz terarij te nakon skeniranja voditi do uputa za održavanje. Imam i prijatelje koji vole ići sa mnom u višednevne avanturice i planinarenja po Papuku, tako da ih odmah ‘iskoristim za lov na mahovinu’. Ako već nije slobodan nitko od prijatelja tada se u avanturu po brdima zaputim sa zlatnom retrivericom Lunom koja je uvijek spremna za polazak. Većina ju zna s mog profila na Instagramu te je na neki način postala prepoznatljiva njuškica Moss Arta”, kaže Valentina, i dodaje kako je zbog osjetljivosti svojih proizvoda oko dostave u druge gradove uvela i opciju gift boxa-a.

U njemu naručitelj dobije sve potrebne materijale, biljkice, mahovinu i alate koji mu pomažu u izrade uz detaljne upute za slaganje koje su numerirane po redu. Tako da ih baš svatko može složiti bez ikakvih problema. S obzirom na situaciju s pandemijom i limitiran euvjete u kojima može razvijati posao Valentina nam bez žaljenja objašnjava:
“Ova godina me najbolje naučila da ne pravim planove jer će sve ionako teći svojim prirodnim tijekom. Nemam prevelikih očekivanja. Vjerujem da će se moji mali inovativni projekti prepoznati po kvaliteti i pravovremeno me uvesti u samoodrživ posao jednog dana, a do tada se ne žurim nigdje i otvorena sam za sve nove suradnje.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by MOSS ART (@moss.art_os)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime