Utorak, 26 ožujka, 2024

Zapišite u kalendar: ovo su najvažnija astrološka događanja u 2021. godine!

Ako ste pratitelj događanja na nebu upišite si u kalendar važne datume i pripremite sve za proslavu zvjezdanih prilika, poput zabave na terasi dok gledate kišu meteora. Znati sve događaje na nebu zanimljiv je način povezivanja s kozmosom i praćenja kako nebeskih obrazcsi utječu na vaš svakodnevni život

Ova je godina prepuna astoloških događaja zbog kojih će vaš unutarnji astronom posegnuti za najbližim teleskopom (ili ga prvi put ga kupiti!). Od meteorskih pljuskova i supermjeseca do pomrčine Sunca, na nebu će se događati puno zanimljivih stvari na koje trebamo obratiti pažnju ove godine.Ako ste pratitelj događanja na nebu upišite si u kalendar važne datume i pripremite sve za proslavu zvjezdanih prilika, poput zabave na terasi dok gledate kišu meteora.
Znati sve događaje na nebu zanimljiv je način povezivanja s kozmosom i praćenja kako nebeskih obrazcsi utječu na vaš svakodnevni život. 

Donosimo sve nebeske događaje u ovoj godini:

1/ Mladi mjesec
Ove se godine mladi mjesec već pojavio 13. siječnja, a pojavit će se još 11. veljače, 13. ožujka, 12. travnja, 11. svibnja, 10. lipnja, 10. srpnja, 8. kolovoza, 7. rujna, 6. listopada, 4. studenog i 4. prosinca. Tijekom ove faze, mjesec će se nalaziti na istoj strani Zemlje kao i Sunce što će uzrokovati ‘nevidljivi’ mladi mjesec. Nedostatak mjesečine najbolje je vrijeme za uzimanje teleskopa i promatranje zvijezda.

2/ Puni mjesec
Pitate se kada će mjesec u 2021. biti na svom najpotpunijem, najsvjetlijem mjestu? Nakon 28. siječnja (Wolf Moon), sljedeće će se pojaviti 27. veljače (Snow Moon), 28. ožujka (Worm Moon), 27. travnja (Pink Moon), 26. svibnja (Flower Moon), 24. lipnja (Strawberry Moon) ), 24. srpnja (Buck Moon), 22. kolovoza (Sturgeon Moon), 20. rujna (Corn Moon), 20. listopada (Hunters Moon), 19. studenog (Beaver Moon) i 19. prosinca (Cold Moon). Ovu lunarnu fazu uzrokuje mjesec koji je okrenut prema suprotnoj strani Zemlje kao sunce, čineći ga potpuno vidljivim i svijetlim.
Supermjeseci, koji će se dogoditi tri puta ove godine, događaju se kad je mjesec najbliži Zemlji. Zbog toga izgleda još veći i svjetliji nego inače. Supermjeseci će se dogoditi 27. travnja (Pink Moon), 26. svibnja (Flower Moon) i 24. lipnja (Strawberry Moon).

3/ Kiše meteora
Pripremite se za veliki broj dana kada će padati meteori, to je idealna prilika za izlet u prirodi i kampiranje! Ovogodišnje kiše meteora dogodit će se 22. – 23. travnja (Meteorski pljusak Lyrids), 6. – 7. svibnja (Meteorski pljusak Eta Aquarids), 28. – 29. srpnja (Meteorski pljusak Delta Aquarids), 12. – 13. kolovoza (Meteorski pljusak Perzeidi), 7. listopada (Meteorski pljusak drakonida), 21. – 22. listopada (Meteorski pljusak Orionida), 4. – 5. studenog (Meteorski pljusak Taurida), 17. – 18. studenog (Meteorski pljusak Leonida), 13. – 14. prosinca (Meteorski geminidi Tuš) i 21.-22. Prosinca (Meteorski pljusak Ursids).
Stvorene od krhotina koje su iza sebe ostavili kometi i asteroidi, svaka od ovih kiša meteora donosi pad od 10 do 120 meteora na sat. Meteorska kiša Geminidi 13. i 14. prosinca bit će najmoćnija, ispuštajući 120 raznobojnih meteora na sat iz sazviježđa Blizanci, zato se pripremite za rani blagdanski dar ove godine na nebu!

4/ Merkurova produljenja
Najbolje vrijeme za gledanje planeta Merkur bit će 24. siječnja (istočno produljenje), 6. ožujka (zapadno produljenje), 17. svibnja (istočno produljenje), 4. srpnja (zapadno produljenje), 14. rujna (istočno produljenje) i 25. listopada (zapadno produljenje). Dostižući svoje najveće produljenje bilo prema istoku ili zapadu, Merkur će biti na najvišoj točki iznad horizonta na večernjem nebu na istoku, a na jutarnjem nebu na zapadu. 

5/ Ekvinocij
Ožujski ekvinocij će biti 20. ožujka, a rujanski 22. rujna. Ekvinocij obilježava promjenu godišnjeg doba u proljeće i jesen na sjevernoj hemisferi. Ekvinocij karakterizira sunce koje sija direktno na ekvator, što znači da će taj dan gotovo jednako trajati dan i noć. 

6/ Venerina produljenjima
Provjerite je li vaš teleskop spreman za 20. ožujka i 29. listopada ako želite gledati planet ljubavi. Venera doseže svoje najveće istočno produljenje od 46,6 stupnjeva od sunca 20. ožujka, a najveće zapadno produljenje od 47 stupnjeva od sunca 29. listopada, što ove datume čini najboljim vremenima za promatranje drugog po veličini prirodnog objekta.

7/ Potpuna pomrčina Mjeseca
Jedina potpuna pomrčina Mjeseca u godini dogodit će se 26. svibnja i bit će nebeski dan za pamćenje. Pomrčina će biti vidljiva u Tihom oceanu i dijelovima istočne Azije, Japana, Australije i sjeverno zapadne Amerike. Tada će mjesec prolaziti kroz Zemljinu sjenu i postati crven.

8 /Kružna pomrčina Sunca
Neposredno nakon pomrčine Mjeseca u svibnju, 10. lipnja dolazi do prstenaste pomrčine Sunca. Moći ćemo vidjeti svjetlosni prsten oko tamnog mjeseca. Najbolje će se vidjeti u istočnoj Rusiji, Arktičkom oceanu, zapadnom Grenlandu i Kanadi, ali djelomična pomrčina vidjet će se na sjeveroistoku Sjedinjenih Država i Europi.

9/ Solsticiji
Ovogodišnji solsticiji dogodit će se 21. lipnja i 21. prosinca, obilježavajući pomak u ljeto i zimu na sjevernoj hemisferi. Lipanjski solsticij ili ljetni solsticij dogodit će se kada se sjeverni pol Zemlje nagne prema suncu, dosežući svoj najsjeverniji položaj na nebu iznad tropskog pojasa. Prosinački solsticij ili zimski solsticij događa se kada se Južni pol Zemlje nagne prema suncu i dosegne svoj najjužniji položaj nad Tropskim Jarcem ( Tropski Jarac je imaginarna linija zemljopisne širine oko Zemlje oko 23,5 ° južno od ekvatora.) Obje nebeske pojave savršene su prilike za sezonsku večeru koja će zazvoniti u novoj fazi godine.

10 /Saturn u opoziciji
Ako želite najbolji mogući pogled na planet s ledenim prstenima, 2. kolovoza je dan za to. Na taj dan će Saturn biti u najbližoj točki Zemlji, i bit će u potpunosti osvijetljeno suncem. 

11/ Jupiter u opoziciji
Dobro ste pogledali Saturn i sada jedva čekate vidjeti još jedan od nedostižnih planeta naše galaksije?Najbolji dan za vidjeti Jupiter će biti 19. kolovoza, tada je najbliži Zemlji i potpuno osvijetljen suncem. Uz Jupitre ćete moći vidjeti i njegova četiri mjeseca koja ga okružuju.

12/ Plavi Mjesec
Ove godine če doči do Plavog mjeseca, a održava se 22. kolovoza! Plavi Mjesec odnosi se na drugi puni mjesec u jednom mjesecu i prilično je rijedak (otuda i fraza “jednom u plavom mjesecu”). Iako mjesec neće biti plave boje, zabavno je imati dodatni puni mjesec kojem se možemo radovati.

13/ Neptun u opoziciji
Neptun će biti na najbližoj točki Zemlji 14. rujna u potpunosti osvijetljen suncem i sjajniji od bilo kojeg drugog dana ove godine. Međutim, zbog udaljenosti od Zemlje, osmi planet će se vidjeti samo kao malena točka na velikom nebu.

14/ Uran u opoziciji
Još jedan pogled na jedan od najudaljenijih planeta, Uran će se moći vidjeti 5. studenog. Sedmi planet od Sunca bit će najbliži Zemlji tog dana i bit će najsjajniji i najveći ove godine. Ipak, zbog Uranove udaljenosti od nas, u većini teleskopa pojavit će se samo kao mala plavo-zelena točka.

15/ Retrogrdani Merkur
Kada pratimo kretanje planeta oko Sunca, ponekad nam se čini kao da se kreću unatrag. Zbog toga dolazi zbog specifičnog položaja koji imaju u odnosu na Sunce i tu iluziju nazivamo prividnim retrogradnim kretanjem. Tri puta godišnje izgleda kao da Merkur putuje unatrag nebom. To razdoblje nazivamo “retrogradni Merkur”. U prošlosti su se ta vremena povezivala sa zbunjenošću, kašnjenjem i frustracijom. Retrogradni Merkur će u 2021. godini biti od 30. siječnja do 21. veljače, od 29. svibnja do 22. lipnja i od 27. rujna do 23. listopada. Planet Merkur vlada komunikacijom u svim oblicima – slušanjem, pisanjem, čitanjem i govorom, kao i aktivnostima usko povezanim s komunikacijom, poput pregovora i ugovora. Također utječe na putovanja. Dakle, kada je Merkur retrogradan, pokušajte biti strpljivi i puni razumijevanja, a izbjegavajte potpisivanje novih ugovora u koje niste sigurni. Prije odlaska na putovanje još jednom provjerite svoje rezervacije.

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime