Subota, 24 srpnja, 2021

Natalija Borjan: Mi smo primjer kako mlade potaknuti da internet koriste za edukacije

Voditeljica promotivnih i programskih aktivnosti Doma mladih Split otkriva sve o ideji projekta 'Dan po dan mladi u kulturi online' koji uključuje mlade u kulturno-umjetničke aktivnosti i potiče ih da online okruženje koriste za edukaciju i razvoj kritičkog mišljenja

S jedne strane zbog pandemije smo imali manje osobnih kontakata i naša je svakodnevica i normalan život na određeni način “stao”. No, s druge strane, upravo je to razdoblje poslužilo mnogima za pokretanje novih projekata i učenje novih stvari.

Mnogi su postali kuhari, frizeri, obožavatelji fitnessa, i “sam svoj majstor” za razne sitnice, a svo znanje i vještine dobivali su preko ekrana. Upravo je i Projekt ‘Dan po dan – mladi u kulturi online’ nastao u vremenu kada je normalan život prebačen online, a njegova ideja je uključivanje mladih u kulturno-umjetničke aktivnosti, kao i poticanje korištenja online platformi za edukaciju i razvoj kritičkog mišljenja. 

Projekt je namijenjen svim mladima do 25 godina

U sklopu projekta odvijat će se različite aktivnosti putem kojih će sudionici naučiti kako dizajnirati plakat, sudjelovati u diskusijama o arhitekturi, naučiti plesati hip hop i house, animirati računalnog lika i osmisliti svoju radijsku emisiju. Sve projektne aktivnosti podijeljene su u 5 programskih linija: 1. DANCEaj dan – ples, 2. STREAMaj dan – radio, 3. DIGI dan – nove tehnologije/računalne animacije, 4. DIYaj dan – dizajn plakata i 5. CRTAj dan – arhitektura.

“Cilj projekta je uključiti mlade do 25 godina u kulturno – umjetničke aktivnosti online. Potaknuti ih i zainteresirati na korištenje interneta u edukativne svrhe. S obzirom da je projekt pisan u razdoblju pandemije i lockdowna, kada su se sve aktivnosti provodile online, kada se većina aktivnosti ponovno prebaci u stvarni prostor, projekt završi i pandemija prođe, procijenit ćemo postoji li interes za ovakvim oblikom radionica”, kaže nam Natalija Borjan, voditeljica promotivnih i programskih aktivnosti Doma mladih Split.

U programu mogu sudjelovati svi mladi do 25 godina, a prijave se vrše putem online obrasca. Nakon popunjenog obrasca, zainteresirani sudionici na mail dobivaju link koji trebaju kliknuti kako bi sudjelovali u radionicama. Nakon završenog programa, sudionici dobivaju potvrde za sudjelovanje. Projekt provodi Platforma Doma mladih u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom, a projektne aktivnosti provodit će udruge: Kolektiv Style Force, Queeranarchive, Platforma 9,81, KLFM – radio u zajednici te studio L3D.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Platforma Doma mladih (@platforma.doma.mladih)

Radionice se održavaju svaki mjesec do kraja godine

Radionice se održavaju svakog mjeseca, pa tako kroz lipanj će svi zainteresirani naučiti izradu sitotiska te će svakog vikenda moći uživati u plesnim radionicama. U srpnju kreću DIGI dan radionice animiranja računalnih likova, dok je listopad rezerviran za sve ljubitelje arhitekture. Osim toga u listopadu slijedi i nastavak plesnih radionica. Studeni i prosinac rezervirani su za radionice arhitekture CRTAj dan. Početkom iduće godine kreće radio škola u sklopu radionica STREAMaj dan.

“Odaziv je dobar jer su radionice tematski odabrane prema interesima mladih do 25 godina. S obzirom da su radionice besplatne i online, očekujemo da će do kraja projekta zainteresiranost za radionice porasti. Osim novog znanja i iskustva, svi sudionici nakon završenih radionica dobit će i potvrdu o sudjelovanju koja im može poslužiti za daljnji profesionalni razvoj u području kojeg odaberu. Tako da vjerujemo da je ovo još jedan razlog zašto se svi zainteresirani trebaju prijaviti i sudjelovati u online radionicama”, kaže Natalija.

Žele razviti izvaninstitucionalnu kulturu

Platforma Doma mladih djeluje kao savez udruga te okuplja udruge iz područja suvremene kulture i umjetnosti i sektora mladih te ekstremnih sportova i urbane kulture. Platforma Doma mladih djeluje od 2012., najprije kao neformalna inicijativa, a od 2015. i formalna udruga koja kroz zagovaranje, osnaživanje, istraživanje i aktivizam. Djeluju na razvoj izvaninstitucionalne kulture i umjetnosti te na sektor mladih surađujući s nizom lokalnih, nacionalnih i međunarodnih udruga, umjetničkih organizacija, saveza udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave te s drugim relevantnim institucijama u području kulture, umjetnosti i sektora mladih.

Mladi su sve više zainteresirani za kulturu

“Prema našem iskustvu, među mladima postoji interes za kulturom, ali je unatoč tome njihova participacija u kulturi te konzumacija iste slaba. Stoga, osim same dostupnosti kulturnih sadržaja mladima veće pitanje je kako približiti kulturu mladima. Nešto veći interes vidljiv je među studentima nego kod srednjoškolaca naročito kada se radi o izvaninstitucionalnoj kulturi. Razlog za to vidimo u tome što je nezavisna kulturna i civilna scena slabo ili nikako zastupljena u sklopu formalnog obrazovanja pa mladi u kasnijoj dobi saznaju za mogućnosti kulturnog sudjelovanja, izražavanja, učenja i stjecanja iskustva kroz udruge”, kazala je Natalija.

Kulturna scena Splita se razvija, ali nedostaci su vidljivi

“Ponuda kulturnih sadržaja u Splitu posljednjih je godina mnogo bogatija nego što je to nekada bilo. Osim ponude koju nude javne ustanove u kulturi i privatni sektor koji djeluje u području kulture i zabave, znatan angažman ulažu udruge iz područja kulture i umjetnosti te su njihove aktivnosti posljednjih godina mnogo vidljivije i posjećenije. Osim toga udruge nude sadržajno raznovrsniji program. Želje za daljnjim razvojem itekako ima i ona se trenutno najviše ogleda u umrežavanju organizacija koje rade na sceni i nastojanju da se stvori kvalitetan sadržaj i izvan turističke sezone”, kazala je Natalija.

Iako Split ima prostor za izvaninstitucionalnu suvremenu kulturu – Dom mladih – u kojem djeluje preko 20 udruga, brojni pojedinci i organizacije koje rade s mladima i za mlade nisu u mogućnosti koristiti njegove resurse jer sama zgrada nikada nije dovršena iz čega proizlaze brojni problemi.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Platforma Doma mladih (@platforma.doma.mladih)

“Platforma Doma mladih zapravo nema svoj ured iako sada već imamo šest zaposlenika. Dom mladih zapravo već niz godina čeka da postane ili bolje rečeno bude prepoznat kao pravi društveno-kulturni centar jer on to zapravo već i jest, žarište kulturne i umjetničke emancipacije. Osim problema koji se očituju u nedostatku prostornih resursa, splitska scena se “bori”  i s nedostatkom ili nedovoljnim materijalnim resursima te s manjkom podrške u smislu percepcije važnosti kulture od strane gradskog poglavarstva. Naime, u Splitu je Odsjek za kulturu spojen s Odsjekom za prosvjetu i tehničku kulturu te Odsjekom za sport pod Službu za društvene djelatnosti čime kultura zapravo nema svoj zasebni godišnji proračun”, objašnjava nam sugovornica.

U planu imaju razne projekte za budućnost

Trenutno se pripremaju za Platformat, festival nezavisne kulture koji će se u njihovoj organizaciji ove godine održati po deveti put. Program Platformata sastoji se od različitih kulturnih događanja: koncerata, predstava, projekcija, predavanja, javnih tribina i drugih aktivnosti s ciljem privlačenja većeg broja publike u Dom mladih kako bi upoznali mogućnosti i kapacitete prostora te organizacije koje djeluju u njemu.
Također, kroz festivalski format se nadaju da će senzibilizirati širu javnost za problem uređenja prostora Doma mladih.

Pročitajte još...

Nataša Jokić Begić: Psihičko stanje Hrvata ozbiljno je i upozoravajuće!

Psihologinja dr. sc. Nataša Jokić-Begić upozorava na posljedice pandemije i potresa te na propuste poput smanjivanja broja psihijatrijskih kreveta tijekom pandemije dok potreba za psihološkom i psihijatrijskom skrbi raste, a rast će i dalje. Sve to rezultiralo je poraznom psihološkom slikom nacije

Mixer jednog imidža: K-Pop u zagrljaju diktatora Kim Jong Una

U prosincu 2020. donijet je Zakon protiv "reakcionarnih misli", prema kojem svi koji gledaju ili, ne daj Bože, posjeduju južnokorejski sadržaj, trebaju od pet do 15 godina provesti u radnim logorima (ili odgojnim kampovima, ako se radi o djeci)...

Saša Krnic: Oni koji počnu kao mali čitati s razumijevanjem, postat će kritički čitatelji

Saša Krnic, direktorica izdavačke kuće Ibis grafika iz Zagreba, koja je uz potporu Ministarstva kulture pokrenula projekt 'Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice' kojim kroz predstavljanja slikovnica nastoje kod najmlađe publike probuditi zanimanje i ljubav prema čitanju. Zauzvrat – svaki sudionik koji dođe na radionicu za nagradu dobije – palačinku!

Mogu reći neću: Sve je više mladih koji su žrtve ucjena i seksualne pornografije!

O sextingu koji je današnjim generacijama nešto 'normalno', o elektroničkom nasilju i kako ga spriječiti te o seksualnosti mladim općenito razgovarali smo sa Sanjom Cesar, koordinatoricom projekta Mogu Reći Neću i Natašom Bijelić, sociologicom u CESI-ju

Povezano

Dr. sc. Vesna Bosanac: Pravilna prehrana postaje ključ sportskih rezultata

Poznata nutricionistica i autorica knjige 'Prehrana mladih sportaša' otkrila nam je sve o važnosti pravilne prehrane u sportu, utjecaju koji namirnice mogu imati na izvedbu, kao i razne jelovnike koje mogu koristiti mladi sportaši, ali i svi mi

Branimir Vidmarović: Ništa još nije gotovo; virus je svojevrsni stres-test – uvertira!

Stručnjak za međunarodnu politiku progovara o aktualnoj situaciji uzrokovanoj prije svega pandemijom koronavirusa, te o posljedicama koje će imati na hrvatsku i međunarodnu scenu, ali i o drugim velikim izazovima, poput izbjeglištva, s kojima se svijet i dalje suočava

Zrinka Grancarić: Ponosna sam što sam jedini ženski komentator na OI

Elokventna Zadranka koja sigurnim stavom i neustrašivim karakterom donosi i najstresnije teme s trusnih terena, u razgovoru nam je otkrila koje su joj zadaće u Japanu, što je najbitnije u jedrenju i koja su njezina predviđanja o nastupu naših natjecatelja

Ovog vikenda gledajte 5 planeta i Mjesec – u isto vrijeme i bez teleskopa

Pet planeta i polumjesec istodobno se mogu vidjeti golim okom - 45 minuta prije izlaska sunca u nedjelju, 19. srpnja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime