Subota, 23 rujna, 2023

Ne radite kaos u prometu: Budite izvrstan vozač i po (jakoj) kiši! 

Mnogima je  teško održavati kontrolu nad volanom kada su ceste mokre, no ovi savjeti mogu vam pomoći da budete i za sebe i za druge prije svega - siguran sudionik u prometu

Vožnja tijekom kiše postaje naša svakodnevna pojava. Tijekom zime, naime, uvijek negdje kiši, a kako bi izbjegli gužve i nepotrebne komplikacije tijekom vožnje dobro je usvojiti određena pravila.Naime, sasvim sigurno ćete se složiti s nama kako je najveći ‘krkljanac’ po gradovima upravo kiša – bez obzira radilo se o manjem pljusku ili dugotrajnijem prolomu oblaka.

Kišovito vrijeme pogoduje opasnostima na cestama

Kišovito vrijeme pogoduje opasnostima na cestama, pogotovo kad su ceste skliske pa dolazi do proklizavanja. Stoga, mnogima je teško održavati kontrolu nad volanom kada su ceste mokre, no ovi savjeti mogu vam pomoći da budete i za sebe i za drugoga prije svega – siguran sudionik u prometu.

Ne vozite ako stvarno nije nužno.

Tijekom teških kišnih uvjeta i poplava, često je bolje ostati kod kuće i izbjegavati putovanja vozilom. Ako je moguće, sklonite se od velikog nevremena i čekajte dok najgore ne prođe prije nego se uputite natrag na cestu. 

Usporite!

Kiša znači da vam je potrebno više resursa za duže vožnje jer će zasigurno biti sporija nego inače, jer – kako i drugi vozači – tako ćete i vi usporiti. Hidroplaniranje (kada se između kotača i površine ceste nakuplja voda) se često pojavljuje kada se vozi prebrzo, pa je usporavanje pametan potez. Dodatni savjet jest usporiti vožnju čim počne kišiti, jer je tada veća opasnost od proklizavanja i naleta na ulje na cesti.

Nikada ne koristite sustav za automatsku kontrolu brzine u mokrim uvjetima.

Koristiti automatski sustav kontrole brzine tijekom kišnih uvjeta može uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom. 

Uključite odmagljivač stakala.

Zamagljivanje stakla otežava vidljivost u vožnji, a uključivanjem prednjeg i stražnjeg odmrzivača bolja je preglednost. 

Održavajte veći razmak između vozila.

Uvijek trebate održavati dovoljan raspon prostora između vozila, no u ovim situacijama iza vozila koji je ispred vas u vožnji treba biti dovoljan razmak. Na taj način, imat ćete dovoljno vremena za brzu reakciju ako budete morali naglo zakočiti. 

Upalite svjetla!

Uključite brisače i svjetla. Prednja svjetla mogu povećati vidljivost tijekom kiše, a drugi vozači će vas lakše uočiti. 

Izbjegavajte naglo kočenje.

U ovim uvjetima treba što manje koristiti kočnice, stoga je najbolje usporiti, ostaviti dovoljno prostora i dovoljno brzo maknite nogu s gasa kako ne biste morali pritisnuti kočnicu.

Izbjegavajte iznenadne pokrete.

Nježno upravljanje, kočenje i lagano ubrzavanje su najbolja opcija na cestama. 

Udaljite se od područja sklonih poplavama.

Znanje o putevima koji su skloni poplavljivanju je vrlo važno kako biste mogli krenuti drugim putem ako pada obilna kiša. Vožnja u poplavljenim područjima može biti opasna, čak i smrtno opasna. Ne riskirajte i ne dovodite se u situaciju u kojoj i vaše vozilo može biti potopljeno. 

Ne vozite izvan ceste tijekom kiše.

 Moguće je da ćete zaglaviti u lokvama čiju dubinu ne možete procijeniti dok vozite. 

Ako vozilo počne proklizavati, ne dopustiti da vas obuzme panika!

Nastavite upravljati u željenom smjeru i izbjegavajte kočenje jer to otežava vožnju. 

Vozite tragovima kojima su prošla druga vozila.

Olakšajte si vožnju tako da slijedite tragove vozila ispred vas. 

Izbjegavajte kamione i autobuse!

Ta vozila zbog svoje veličine smanjuju vidljivost u prometu pa ih je poželjno izbjegavati. 

Spremite se za vjetar.

S kišom često dolazi i snažan vjetar tolike snage da može snažno udarati ili pomicati vaše ili tuđa vozila, a pritom vam i otežavati upravljanje. Rješenje je čvrsto držanje volana, opreznost i promatranje drugih vozila.

Dodatno vodite računa o pješacima.

Često pješake zapljusne lokva dok se vozite pored njih, no osim toga treba paziti i na njih u vožnji (kao i inače) te pratiti njihove poteze. 

Vozite u srednjim trakama.

 Voda se više skuplja u vanjskim bočnim trakama, pa se držite sredine ako je moguće.

Redovito kontrolirajte gume.

Dobre gume su vaš najbolji prijatelj u vožnji tijekom kiše. Provjerite gume i tlak u gumama prije nego krenete voziti po kiši. 

Provjerite svjetla i brisače vjetrobrana.

Ispravnost svjetala i brisača je iznimno bitna – radi bolje preglednosti. 

Stanite sa strane ako je jak pljusak.

Ako su uvjeti toliko otežani da ne možete vidjeti vozila ispred sebe i imate teškoća u upravljanju vozilom, jednostavno smanjite brzinu ili stanite sa strane i pričekajte da pljusak prođe. 

Pročitajte još...

Andreja Hotko Pavić: Selo nam je vratilo nebo!

Kiparica Andreja Hotko Pavić prije 16 godine preselila se s obitelji u staru drvenu kuću pored Dugog Sela, a više nego ikad, situacija s koronavirusom, dokazala je kako je to bila mudra odluka – imaju apsolutnu slobodu kretanja, kilometre prirodnih ljepota samo za sebe – i mir koji je potreban njihovoj bučnoj 6-članoj obitelji!

Događaju li se i vama mnoge stvari pred nosom, ali ih ne primjećujete?

Jeste li opterećenim opsesivnim razmišljanjima o nečemu što se dogodilo u prošlosti ili stalno brinete o budućnosti, a zapravo ste vrlo malo prisutni u sadašnjosti

10 najzelenijih gradova na svijetu: Oaze za kvalitetnije stanovanje

Donosimo pregled 10 najzelenijih gradova u svijetu - u kojima se u prirodi može uživati u vrhunskoj urbanoj kulturi. Zanimljivo je da su gotovo svi oni dodatno povezani i vodom

Dr. sc. Jasna Bošnir: Nismo ni svjesni na koje se načine trujemo teškim metalima

O prisutnosti toksina i teških metala u našem svakodnevnom životu te kako prevenirati teška trovanja popričali smo sa prof. dr. sc. Jasnom Bošnir, dipl. ing., voditeljicom Odjela za zdravstvenu ispravnost i analizu hrane i predmeta opće uporabe pri Nastavnom zavodu 'Dr. Andrija Štampar'

Povezano

3 horoskopska znaka kojima je darivanje jezik ljubavi

Nekim horoskopskim znakovima darivanje darova osobama do kojih im je stalo jednostavno dolazi prirodni. Jeste li jedna od njih?

Rihanna i ASAP Rocky su objavili prve fotografije drugog djeteta

Nakon mnogo nagađanja je li Rihanna rodila curicu ili dečka, Rihanna i ASAP Rocky pozirali su sa svojom djecom pred objektivom

Mjesečev znak: Otkrijte koje emocije vas vode kroz život

Gdje god pada mjesec u zodijaku u vrijeme vašeg rođenja, određuje koji je vaš Mjesečev znak - a ovaj položaj govori puno o tome kako izražavate svoje emocije

Kakvo vjenčanje biste trebali imati na temelju vašeg horoskopskog znaka?

Donosimo vodič za horoskopske znakove, za koji vjerujemo da će vam pomoći riješiti probleme oko organizacije vjenčanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime