Subota, 23 ožujka, 2024

Događaju li se i vama mnoge stvari pred nosom, ali ih ne primjećujete?

Jeste li opterećenim opsesivnim razmišljanjima o nečemu što se dogodilo u prošlosti ili stalno brinete o budućnosti, a zapravo ste vrlo malo prisutni u sadašnjosti

Mindfulness ili svjesnost. Vjerojatno ste čuli za tu riječ koja sugerira da um potpuno sudjeluje u onome što se događa, u onome što radite, da ste svjesni prostora kroz koji se krećete.Možda se čini trivijalnim, ali činjenica jest da često ne primjećujemo ono što nam je pred nosom i što nam se događa. Jer naš um leti, gubimo kontakt s tijelom i postajemo zaokupljeni opsesivnim razmišljanjima o nečemu što se dogodilo u prošlosti ili već brinemo o budućnosti. Najčešće nismo prisutni u sadašnjosti, a to nas čini anksioznima.

Zašto je važna svjesnost?

Svjesnost je osnovna ljudska sposobnost da budemo u potpunosti prisutni, svjesni gdje smo i što radimo, a ne pretjerano reaktivni ili preopterećeni onim što se događa oko nas

To je kvaliteta koju svako ljudsko biće već posjeduje, to nije nešto što morate učiti, samo morate naučiti kako joj pristupiti. Iako nam je svjesnost urođena može se izgraditi pomoću dokazanih tehnika, posebno meditacije dok se sjedi, hoda, stoji ili kreće, kratkih stanki koje unosimo u svakodnevni život i spajanja prakse meditacije s drugim aktivnostima, poput joge ili sporta.

Kad smo svjesni trenutka u kojem smo trenutno, smanjujemo stres, pojačavamo učinak onoga što radimo i stječemo uvid u vlastiti um, te povećavamo našu pažnju i na dobrobit drugih.

Evo kako kroz par vježbi možemo već danas poboljšati život i postati svjesni:

Vježbajte svjesnost kroz dnevne aktivnosti

One koje obično obavljate na autopilotu, kao što je pranje zubiju, tuširanje, jedenje doručka ili šetanje. Uključite se u to što radite potpuno – osjetite miris, okus i promatrajte. Možda ćete čak shvatiti kako je vaša rutina zanimljivija no što ste mislili.

Čim se probudite uključite se u trenutak i tako počnite vježbati

Na taj način vaš će nervni sistem od jutra biti fokusiraniji. Dišite i usredotočite se, nemojte početi skrolati mobitelom, čitati novine ni mailove dok niste imali taj trenutak na miru sa samim sobom.

Pustite svoj um da luta

“Vaš um i mozak su lutalice po prirodi i vole istraživati poput djeteta koje puzi ili malog psića. I to je dobra stvar. Imati “zauzet mozak” zapravo je prednost. Dobro je da mozak “odluta”, ali da ga onda vratite u fokus, pokazala su neurološka istraživanja”, navodi psihologinja Marsha Lucas, ujedno autorica knjige ‘Rewire Your Brain for Love‘.

Budite kratki – naš mozak bolje reagira na izljeve svjesnosti, tvrde psiholozi

 Biti svjestan nekoliko puta dnevno bolje je nego prakticirati dulje periode ili vikend tretmane mindfulnessa. Iako je 20 minuta svjesnosti neki standard, dovoljno je i par minuta za početak. Tako se možete fokusirati na svoje tijelo – osjećajući kako vam, primjerice, cipele pristaju na nogama u tom trenutku ili kako vam se ponaša vilica ( je li ukočena, opuštena ili visi) u trenutku dok čekate na kavu…

Vježbajte svjesnost dok čekate

U našim ubrzanim životima, čekanje je ogroman izvor frustracije – bilo da čekate u redu ili ste zapeli u prometu. Iako se čini kao problem, to je zapravo prilika za mindfulness. Stoga se koncentrirajte na svoje disanje – kako teče u tijelo i iz njega, od trenutka do trenutka i dopustite da sve jednostavno bude i promatrajte – čak i ako je to nestrpljivost ili iritacija.

Naučite meditirati, jer to je način kako ćete najbolje naučiti jezik svjesnosti

Ona nije nikakav luksuz, nego trening za naš mozak kako bi bio učinkovitiji i fokusiraniji, kako bi se smanjio stres i kako bismo postali najbolja verzija sebe.

Znanstvenik Richard Davidson u svom je neurološkom istraživanju za Sveučilište Wisconsin, otkrio kako svatko od nas ima emocionalni predložak. Netko je skloniji povlačenju u sebe, negativnim mislima, izbjegavanju i ostalim depresivnim simptomima, dok su neki otvoreni za nove stvari i znatiželju. Kroz mindfulness naprosto možemo istrenirati svoj mozak i promijeniti neke negativne predloške!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime