Petak, 19 srpnja, 2024

10 najzelenijih gradova na svijetu: Oaze za kvalitetnije stanovanje

Donosimo pregled 10 najzelenijih gradova u svijetu - u kojima se u prirodi može uživati u vrhunskoj urbanoj kulturi. Zanimljivo je da su gotovo svi oni dodatno povezani i vodom

Brojna su istraživanja dokazala kako su osobe okružene zelenilom i koje iz svojeg doma imaju pogled na zelenilo sretnije od osoba koje žive u ‘betoniziranom’ okruženju.Također, ljudi koji više borave u prirodi imaju duži životni vijek, zadovoljniji su životom, osjećaju manju razinu stresa, smireniji su, imaju bolji imunitet, ali i veće samopoštovanje i mentalno zdravlje, općenito. Osim toga, okruženje zelenilom poboljšava radnu efikasnost i pomaže u ublažavanju negativnih zdravstvenih stanja, što nam je u današnjoj svakodnevici izrazito važno.

Donosimo pregled 10 najzelenijih gradova u svijetu – u kojima se u prirodi može uživati u vrhunskoj urbanoj kulturi. Zanimljivo je da su gotovo svi oni dodatno povezani i s vodom.

Kopenhagen

Kopenhagen je tijekom godina osvojio toliko nagrada za svoje ekološke uvjete da postaje gotovo dosadan. Međutim, s bogatom biciklističkom infrastrukturom i mogućnošću kupanja u netaknutim lučkim vodama u samom središtu grada, teško je ne biti impresioniran. Most kraljice Lujze najprometnija je biciklistička ruta na Zapadu, a procjenjuje se da u špici ima 35000 biciklista. Zeleno u Danskoj jednako je cool i moderno.

Vancouver

Suočen s Tihim oceanom i korak od divljih planina Britanske Kolumbije, Vancouver ima prirodnu prednost u zelenim gradskim ulozima. Njegova upotreba obnovljivih izvora energije i hidroenergije osigurava mu čist zrak. Također, za razliku od mnogih sjevernoameričkih gradova, Vancouver aktivno promovira urbani život, što znači da njegove središnje četvrti vrve od života, modernih barova i restorana. A tu je i 200 parkova u kojima možete udahnuti svježi zrak, posebno je lijep veliki Stanley Park koji ima vlastiti otok s prašumom te plažama.

Amsterdam

Sa stotinama biciklista i otvorenim prostorima među kanalima, ne čudi što je Amsterdam svrstan među najzelenije gradove na svijetu. Posjetite obnovljeno nekadašnje industrijsko područje Amsterdama Noord da biste se opustili uz rivu ili istražili ruralne krajolike. Noord je postao kreativno središte s galerijama, restoranima i neobičnim trgovinama u bivšim tvornicama i hangarima. Istražite najmoderniji muzej filma EYE i njegov kafić ili Tolhuistuin, bivšu naplatnu kućicu s mjestima za glazbu uživo, restoranom i kinom.

Stockholm

Prošireni arhipelagom od 14 otoka, zelene vjerodajnice Stockholma dobro su utvrđene. Pridružite se mještanima u njihovom putovanju na posao te istražite otoke trajektom ili unajmite kajak za aktivnije popodne. Stockholm je stvorio reputaciju inovativnih restorana koji koriste svježe, lokalne sastojke iz nekoliko znamenitih gradskih tržnica. Najbolji su Östermalms Saluhall smješten u okrugu Östermalm, Hötorgshallen u okrugu Norrmalm i Söderhallarna smješten na Södermalmu.

Singapur

Češće povezan s blistavim neboderima, Singapur je najzeleniji grad Azije. Kao mali, gusti i bez resursa, otok je pronašao načine za inovacije s pristupom koji se temelji na ekologiji. Za lokalno stanovništvo vrtovi na krovu način su života. Ogromni SkyPark na vrhu kompleksa Marina Bay Sands, sa svojim dramatičnim beskonačnim bazenom, najpoznatiji je. Strukture Supertreea, vrijedne strahopoštovanja, koje se uzdižu do 50 metara u Vrtovima uz zaljev simbolizirale su gradsku predanost održivosti. Grad je također stvorio vlastiti ekvivalent njujorškoj High Line – 24 km dugački park uz stare željezničke pruge.

Portland

Portland je dosljedno ocijenjen najzelenijim gradom u SAD-u. Glavni grad Oregona poznat je po svojoj prijateljskoj i opuštenoj atmosferi. Šumski park, na zapadnim brežuljcima grada, gleda na rijeku Willamette. Sadrži više od 113 km staza, stoga unajmite bicikl kako biste otkrili osam mostova u Portlandu. Najzanimljiviji su Čelični most, jedinstveni dvokatni vertikalni most za podizanje i Hawthorne Bridge, najstariji operativni most u SAD-u. Nakon svih tih aktivnosti, najbolje je opustiti se u nekoj od brojnih craft pivovara u Portlandu i uživati u lokalnom pivu.

Reykjavik

Maleni Reykjavik sa svojih 115.000 stanovnika predvodio je obnovljive izvore energije. Sva topla voda, grijanje i električna energija dolaze iz hidroenergije i geotermalnih izvora. To znači da možete uživati u toplim izvorima, grijanim vanjskim bazenima, kao i u čistom zraku. Za istinski hrabre postoji geotermalna plaža Nauthólsvík, koja se sastoji od lagune s velikim morskim zidovima, gdje susret hladnog mora i vruće geotermalne vode rezultira višim temperaturama. Mještani uživaju u kupanju, čak i zimi, zagrijavajući se u parnim kupeljima i vrućim kadama, ali u najhladnijim temperaturama može pasti blizu nule.

Cape Town

Sa svojim brojnim rezervatima prirode, kilometrima dramatične obale i učinkovitim sustavom javnog prijevoza, Cape Town se smatra najzelenijim afričkim gradom. Podignite se žičarom i, ako ste hrabri, spustite se niz Table Mountain prije nego što krenete prema mirnoj plaži Oudekraal, još uvijek unutar nacionalnog parka Table Mountain. Za lijepu plažu istražite Boulders Beach, u kojem živi 2000 ugroženih afričkih pingvina. Groot Constantia, najstarije vinogradarsko imanje u Južnoj Africi, 20-ak minuta izvan Cape Towna, pruža savršeno okruženje za nazdraviti vašem putovanju.

Curitiba

Curitiba je prepoznata kao najprikladniji brazilski grad. Lokalno vijeće promovira zelene politike od 1970-ih, često kontroverznim smanjenjem poreza i subvencijama, što dovodi do stvaranja 30 parkova i urbanih šuma. Mještani su također podržali ekološku reputaciju svog grada, sadnjom ukupno 1,5 milijuna stabala duž autocesta tijekom desetljeća. Ako posjetite ovaj grad, svakako upotrijebite sustav autobusnog brzog prijevoza – izum Curitibe – za istraživanje parkova i spomen obilježja u multikulturnoj pozadini grada.

San Francisco

San Francisco ogromnim koracima postaje jedan od najzelenijih gradova SAD-a. Kao dom kluba Sierra – jednog od prvih osnovnih ekoloških pokreta u zemlji i rodno mjesto trenda ‘jedi lokalno’ – grad ima snažna uvjerenja. Sve je započelo stvaranjem parka Golden Gate 1860-ih. Danas se u parku nalazi muzej de Young, Akademija znanosti, botanički i čajni vrtovi te krdo bizona.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime