Nedjelja, 19 studenoga, 2023

No Bra Day: Je li napokon vrijeme da grudnjaku zauvijek kažemo – ne?

Bilo da ste zagovornica nošenja grudnjaka ili ne, važno je da znate da su obje odluke osobni izbor i ne čine vas manje ili više ženstvenom i samostalnom. No, preventivni godišnji pregled grudi svima je obavezan

Nositi ili ne nositi grudnjak, jedno je glavnih pitanja kojima se modna industrija, ali i žene diljem svijeta bave u posljednje vrijeme. Odijevanje grudnjaka je na neki način osnova odijevanja svake žene od početka rasta grudi, pa se postavlja pitanje ‘nismo li grudnjak samo iz navike?’ I ako je tako, je li sada vrijeme da ga zauvijek odbacimo?I dok neke žene ne smatraju nošenje grudnjaka problemom, druge ne nošenje istog na neki način smatraju emancipacijom i oslobađanjem standarda ljepote. Modne ikone poput Rihanne, Kate Moss i Belle Hadid često možemo vidjeti u odjevnim kombinacijama bez grudnjaka i moramo priznati da izgledaju odlično.

Poštujemo li nošenjem grudnjaka zastarjele društvene norme i je li nenošenje grudnjaka prihvatljivo u svim situacijama? Istražili smo povijest mode i značenje grudnjaka kroz istu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Bella 🦋 (@bellahadid)

Povijest grudnjaka

Brassieres je normansko-francuska riječ za dječju potkošulju, a nešto nalik na grudnjak se prvi put pojavilo početkom 1900-ih, a u 1904. godine se riječ “brassieres” prvi put pojavila u reklami tvrtke DeBevoise i opisivala je držač poprsja, tek 30-ih, kada je počeo trend skraćivanja riječi, “brassier” je posati “bra” (grudnjak).

Obrazloženje nošenja grudnjaka ostalo je gotovo nepromijenjeno u proteklim desetljećima. I današnje kampanje brendova donjeg rublja naglašavaju podignuti poprsje, baš kao što su i njihovi prethodnici.

No, što se tiče medicinskih prednosti nošenja grudnjaka, mnoge su studije pokazale da to nije istina. Jedno takvo istraživanje iz 2013. godine, koje je proveo dr. Jean-Denis Rouillon, profesor sportske medicine na Université de Franche-Comté, zaključilo je da ne nošenje grudnjaka održava oblik grudi, dok ih nošenje čini opuštenijim. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli @models_mwah

 Grudnjak i pokret za ženska prava iz 60-ih godina

Očekivanja društva da bi žene trebale nositi grudnjak upravo su razlog zašto je grudnjak tako povezan s pokretom za ženska prava i emancipacijom žena iz 60-ih.

U svijetu mode, kao odgovor na seksualnu revoluciju, austrijsko-američki dizajner Rudi Gernreich stvorio je grudnjak ‘No Bra‘ 1964. godine. Najpoznatija borba protiv grudnjaka se odvajala na prosvjedu Miss America 1968., koju je vodila grupa za građanska prava ‘New York Radical Women‘. U priopćenju za javnost uoči događaja prosvjednici su obaviješteni da će se postaviti “kanta za otpatke slobode” u kojoj će se spaljivati svi objekti koji simboliziraju konstruirane ideje ženstvenosti, poput grudnjaka, uvijača, umjetnih trepavica, perika i izdanja ženskih magazina. Iako kanta za smeće zapravo nije bila zapaljena na dan prosvjeda, prizor žena koje pale svoje grudnjake postali su simbolični.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli @kxnseylxnn

Prosvjed 1968. zapamćen je kao jedan od važnih događaja feminističkog pokreta, a nenošenje grudnjaka je postao simbol borbe za oslobođenje žena. “Grudnjaci su smiješan izum, ali ako bezobrazluk učinite pravilom, samo se podvrgavate još jednoj represiji”, izjavila je Germaine Greer postavljajući stup suvremenog feminističkog mišljenja da je žensko tijelo njezin izbor.

I danas, više od 50 godina od prosvjeda, nenošenje grudnjaka se u nekim situacijama smatra kontroverznim. Mi smo pronašli nekoliko kombinacija super stylinga bez grudnjaka, pa ako vam ovo nije svakodnevnica, možda vas ovi outfiti inspiriraju da se odvažite prošetati slobodne 🙂

Jane Birkin

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jane Birkin Daily (@janebirkindaily)


Kendall Jenner

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kendall (@kendalljenner)

Emily Ratajkowski

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Emily Ratajkowski (@emrata)

Hailey Bieber 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Hailey Rhode Baldwin Bieber (@haileybieber)

Kate Moss 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kate Moss (@__katemoss)

Bez obzira na stav o nošenju grudnjaka redovito odlazite na preglede

Bilo da ste zagovornica nošenja grudnjaka ili ne, važno je da znate da su obje odluke osobni izbor i ne čine vas manje ili više ženstvenom i samostalnom. Godišnji pregledi bi trebali biti u vašem rasporedu bez obzira na vaše mišljenje o grudnjaku!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime