Nedjelja, 24 rujna, 2023

Dan bez grudnjaka? Evo koje su zdravstvene prednosti vaše ‘slobode’

Neke žene vole imati određenu sigurnost, druge više vole izgled grudi u grudnjaku ili žele mekani sloj između bradavica i košulje. Nema pogrešnog izbora što se tiče nošenja ili nenošenja grudnjaka, ali postoje neke prednosti za one koje ih odluče - skinuti

Razna istraživanja sve više ističu prednosti nenošenja grudnjaka, a osim udobnosti koju pruža ‘sloboda’ postoji čitav niz zdravstvenih prednosti zbog kojih bi svaka žena trebala razmisliti o tome da si barem s vremna na vrijeme priušti dan bez grudnjaka.Zanimljivo je čak i to da se u svijetu posljednjih godina obilježava i Svjetski dan bez grudnjaka, i to 13. listopada, te se na društvenim mrežama promovira kroz hashtag #NoBraDay. Na taj dan žene se potiče da skinu grudnjak kao još jedan od načina podizanja svijesti tijekom Nacionalnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

Svaki dan može biti #NoBraDay

U prošloj, a i na početku ove godine, kad većinu vremena provodimo kod kuće, svaki dan može biti #NoBraDay. 
“Iako je nenošenje grudnjaka većini žena najudobniji izbor, ženama s velikim grudima preporučuje se nošenje grudnjaka kako bi bolove u leđima svele na minimum”, kaže dr. Melissa Doft, estetska kirurginja.
Druge žene vole imati određenu sigurnost, više vole izgled grudi u grudnjaku ili žele mekani sloj između bradavica i košulje. Nema pogrešnog izbora što se tiče nošenja ili nenošenja grudnjaka, ali postoje neke prednosti za one koje ih odluče – skinuti.

Nenošenje grudnjaka može smanjiti bolove

Opet, ovo nije univerzalno. No, neprikladni grudnjaci mogu uzrokovati bol u ramenima, leđima i vratu. Slično tome, jeftini ili čipkasti grudnjak mogao bi nadražiti kožu ili bradavice. Nenošenje grudnjaka u tom je slučaju bolji izbor.

Bez grudnjaka možete lakše disati

Priznajmo, u zadnje vrijeme često poželimo zastati i duboko udahnuti. No, dr. Doft kaže kako to može biti zamršenije ako nosimo grudnjak koji nam ne stoji kako treba. Ako se osjećate kao da zbog grudnjaka ne možete udahnuti, preuzak vam je.

7 razloga zašto muškarce bole bradavice – i ne smijete ih ignorirati

Spavanje bez grudnjaka je zdravije

“Istraživanja su pokazala da ćete, ako u krevetu nosite manje restriktivnu odjeću, bolje spavati”, kaže dr. Doft. Zapravo, najzdravije bi bilo da spavate potpuno goli. Odjeća koju nosite ili ne nosite pomaže u regulaciji vaše osnovne tjelesne temperature, što može odrediti koliko ćete brzo zaspati i koliko ćete duboko spavati. Regulacija tjelesne temperature je presudna. Istraživanje Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2012. godine pokazalo je da tjelesna temperatura i općenito temperatura u sobi u kojoj se spava utječe na kvalitetu odmora.

Nenošenje grudnjaka može smanjiti akne na tijelu

“Ne perete li grudnjak redovito, nakupljena prljavština i bakterije u kombinaciji sa znojenjem i vrućinom mogu rezultirati gljivičnom ili bakterijskom infekcijom”, kaže dr Doft. Posljedica svega može biti i pojava akni, osobito na leđima. S druge strane, za žene s velikim grudima, nošenje grudnjaka bi zapravo moglo spriječiti stvaranje akni, jer tkanina grudnjaka sprječava da se koža trlja o sebe.

Nenošenjem grudnjaka štedite novac

Naravno, ako ne nosite grudnjak, ne morate ga ni kupovati. Stariji grudnjaci sporije će se istrošiti, a novac možete potrošiti na, recimo… novu masku za lice.

Nenošenjem grudnjaka podižete svijest o zdravlju dojki

#NoBraDay puno je više od nenošenja grudnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, donirajte za istraživanja o raku dojke, a ako ste stariji od 40, naručite se na mamografiju. To je nešto što možete napraviti bez obzira uživate li u nošenju grudnjaka ili ne.

Fotografije: Pexels, Unsplash

Pročitajte još...

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

Oni dani u mjesecu: 10 stvari koje trebate znati o PMS-u

Većina žena pati od neke vrste PMS-a, a iako je jasno da je određeni stupanj hormonskog poremećaja normalan, nekima život čini prilično neugodnim. Dakle, što možete učiniti za smanjenje neugodnosti i kako upravljati simptomima?

Da, i to postoji: 4 znaka da biste mogli biti alergični na šećer

Sve je više ljudi koji intolerantni na šećer, a postoji i mali broj onih koji su alergični. Koja je razlika između simptoma jednog i drugog, kako prevenirati i ublažiti simptome te koje sve šećere treba(mo) izbjegavati...

5 najboljih esencijalnih ulja koja nam pomažu da zaspimo poput – bebe!

Koliko god bili svjesni da je san od vitalne važnosti za naše zdravlje, zapravo je često ili podcjenjen ili nam je teško uspostaviti zdrave navike koje bi utjecale na kvalitetu spavanja. A zašto ne biste pokušali problem riješiti uz pomoć eteričnih ulja?

Povezano

7 razloga zbog kojih biste svakako trebali posjetiti nutricionista

Sve nas zanima hrana i prehrana, ali kako znati kada zapravo trebate potražiti stručnu pomoć da biste na neki način poboljšali svoj život? I, koji je zdravstveni radnik pravi za vas i vašu situaciju? 

13 svakodnevnih navika kojima slabimo vlastiti imunitet!

Čini li vam se kako ste ove godine skloniji prehladama i virozama, u pravu ste. No, osim vremenskih neprilika koje utječu na naše zdravlje postoji i čitav niz naših, svakodnevnih navika kojima dodatno ugrožavamo vlastito zdravlje i slabimo svoj imunološki sustav

Kako ojačati prirodni imunitet djeteta? Donosimo 5 savjeta!

Sve češća pojava alergija na hranu i pelud, atopijski dermatitis, autoimune bolesti te slabiji odgovori na bakterijske i virusne infekcije upozoravaju na to da je naš imunosni sustav pod visokim opterećenjem. Upravo iz ovoga razloga potrebno mu je priskočiti u pomoć od rane dobi

Vrijeme je za ultimativno uživanje: Kupanje u kadi pretvorite u posebno iskustvo

Od kad je svijeta, različite kulture se oslanjaju na ljekovita svojstva kupke. Evo što možemo naučiti iz njihove tradicije kako bismo se bolje brinuli o sebi, iznutra i izvana

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime