Subota, 8 siječnja, 2022

Dan bez grudnjaka? Evo koje su zdravstvene prednosti vaše ‘slobode’

Neke žene vole imati određenu sigurnost, druge više vole izgled grudi u grudnjaku ili žele mekani sloj između bradavica i košulje. Nema pogrešnog izbora što se tiče nošenja ili nenošenja grudnjaka, ali postoje neke prednosti za one koje ih odluče - skinuti

Razna istraživanja sve više ističu prednosti nenošenja grudnjaka, a osim udobnosti koju pruža ‘sloboda’ postoji čitav niz zdravstvenih prednosti zbog kojih bi svaka žena trebala razmisliti o tome da si barem s vremna na vrijeme priušti dan bez grudnjaka.

Zanimljivo je čak i to da se u svijetu posljednjih godina obilježava i Svjetski dan bez grudnjaka, i to 13. listopada, te se na društvenim mrežama promovira kroz hashtag #NoBraDay. Na taj dan žene se potiče da skinu grudnjak kao još jedan od načina podizanja svijesti tijekom Nacionalnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

Svaki dan može biti #NoBraDay

U prošloj, a i na početku ove godine, kad većinu vremena provodimo kod kuće, svaki dan može biti #NoBraDay. 
“Iako je nenošenje grudnjaka većini žena najudobniji izbor, ženama s velikim grudima preporučuje se nošenje grudnjaka kako bi bolove u leđima svele na minimum”, kaže dr. Melissa Doft, estetska kirurginja.
Druge žene vole imati određenu sigurnost, više vole izgled grudi u grudnjaku ili žele mekani sloj između bradavica i košulje. Nema pogrešnog izbora što se tiče nošenja ili nenošenja grudnjaka, ali postoje neke prednosti za one koje ih odluče – skinuti.

Nenošenje grudnjaka može smanjiti bolove

Opet, ovo nije univerzalno. No, neprikladni grudnjaci mogu uzrokovati bol u ramenima, leđima i vratu. Slično tome, jeftini ili čipkasti grudnjak mogao bi nadražiti kožu ili bradavice. Nenošenje grudnjaka u tom je slučaju bolji izbor.

Bez grudnjaka možete lakše disati

Priznajmo, u zadnje vrijeme često poželimo zastati i duboko udahnuti. No, dr. Doft kaže kako to može biti zamršenije ako nosimo grudnjak koji nam ne stoji kako treba. Ako se osjećate kao da zbog grudnjaka ne možete udahnuti, preuzak vam je.

7 razloga zašto muškarce bole bradavice – i ne smijete ih ignorirati

Spavanje bez grudnjaka je zdravije

“Istraživanja su pokazala da ćete, ako u krevetu nosite manje restriktivnu odjeću, bolje spavati”, kaže dr. Doft. Zapravo, najzdravije bi bilo da spavate potpuno goli. Odjeća koju nosite ili ne nosite pomaže u regulaciji vaše osnovne tjelesne temperature, što može odrediti koliko ćete brzo zaspati i koliko ćete duboko spavati. Regulacija tjelesne temperature je presudna. Istraživanje Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2012. godine pokazalo je da tjelesna temperatura i općenito temperatura u sobi u kojoj se spava utječe na kvalitetu odmora.

Nenošenje grudnjaka može smanjiti akne na tijelu

“Ne perete li grudnjak redovito, nakupljena prljavština i bakterije u kombinaciji sa znojenjem i vrućinom mogu rezultirati gljivičnom ili bakterijskom infekcijom”, kaže dr Doft. Posljedica svega može biti i pojava akni, osobito na leđima. S druge strane, za žene s velikim grudima, nošenje grudnjaka bi zapravo moglo spriječiti stvaranje akni, jer tkanina grudnjaka sprječava da se koža trlja o sebe.

Nenošenjem grudnjaka štedite novac

Naravno, ako ne nosite grudnjak, ne morate ga ni kupovati. Stariji grudnjaci sporije će se istrošiti, a novac možete potrošiti na, recimo… novu masku za lice.

Nenošenjem grudnjaka podižete svijest o zdravlju dojki

#NoBraDay puno je više od nenošenja grudnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, donirajte za istraživanja o raku dojke, a ako ste stariji od 40, naručite se na mamografiju. To je nešto što možete napraviti bez obzira uživate li u nošenju grudnjaka ili ne.

Fotografije: Pexels, Unsplash

Pročitajte još...

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

10 stvari koje trebate znati o PMS-u

Većina žena pati od neke vrste PMS-a, a iako je jasno da je određeni stupanj hormonskog poremećaja normalan, nekima život čini prilično neugodnim. Dakle, što možete učiniti za smanjenje neugodnosti i kako upravljati simptomima?

Da, i to postoji: 4 znaka da biste mogli biti alergični na šećer

Sve je više ljudi koji intolerantni na šećer, a postoji i mali broj onih koji su alergični. Koja je razlika između simptoma jednog i drugog, kako prevenirati i ublažiti simptome te koje sve šećere treba(mo) izbjegavati...

5 najboljih esencijalnih ulja koja nam pomažu da zaspimo poput – bebe!

Koliko god bili svjesni da je san od vitalne važnosti za naše zdravlje, zapravo je često ili podcjenjen ili nam je teško uspostaviti zdrave navike koje bi utjecale na kvalitetu spavanja. A zašto ne biste pokušali problem riješiti uz pomoć eteričnih ulja?

Povezano

Svježi početak godine: Vrijeme je za detox tijela uz hladno prešane sokove od voća i povrća!

Idealan broj dana za konzumaciju sokova su tri, a nakon njih ćete osjetiti razne dobrobiti. Imati ćete više energije, čvrst san, blistavu kožu, nećete više žudjeti za šećerom...

Zdrava crijeva su više od pola zdravlja: Donosimo 6 načina za održavanje crijeva zdravima

Kako bi vam siječanj prošao u veselju i zabavi, a ne bolu, vrijedi naučiti male stvari koje održavaju ravnotežu crijeva

Hit namirnice za detoksikaciju: imate ‘legitimno pravo’ jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

Nakon prejedanja: 8 provjereno najboljih dijeta za mršavljenje i 4 koje trebate izbjegavati

Najvažnije što morate učiniti prije usvajanja novog načina prehrane jest postaviti sebi sljedeća pitanja: Je li održiva? Zabranjuje li određenu hranu, uključujući vašu omiljenu? Možete li ostati na ovoj dijeti dok se družite s prijateljima ili idete u restorane?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime