Srijeda, 25 siječnja, 2023

Situacija u Ukrajini je ozbiljna: Zašto je do nje došlo i kako možemo pomoći?

Napadi označavaju najnovije poglavlje u onome što mnogi vjeruju da je Putinova završna igra od početka njegova vodstva. Njegovo uvjerenje da su sudbine Rusije i Ukrajine neraskidivo povezane zajedno se smatra teškim nerazumijevanjem povijesti, ali ono bi moglo imati ozbiljne posljedice za budućnost Europe

Nakon tjedana eskalacije napetosti, gotovo 200.000 ruskih vojnika okupljenih na granici Ukrajine jučer ujutro započelo je široku vojnu ofenzivu. Mnogi svjetski čelnici upozoravaju da bi niz napada mogao dovesti do najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata. Napadajući niz ključnih ukrajinskih vojnih lokacija, od kojih su mnoga u neposrednoj blizini nekih od najnaseljenijih gradova u zemlji, deseci smrtnih slučajeva već su prijavljeni u glavnom gradu Kijevu i daleko izvan njega.Činilo se da je prva runda napada usmjerena na vojnu infrastrukturu, u skladu s Putinovom tvrdnjom da je njegov cilj jednostavno demilitarizirati zemlju i, čineći to, ukinuti sve prijetnje ruskoj dominaciji u regiji. Mnogi, međutim, predviđaju da će njegov sljedeći korak biti zauzimanje Kijeva u pokušaju da preuzme kontrolu nad zemljom i njezinim spornim granicama.

Napadi označavaju najnovije poglavlje u onome što mnogi vjeruju da je Putinova završna igra od početka njegova vodstva. Njegovo uvjerenje da su sudbine Rusije i Ukrajine neraskidivo povezane se smatra teškim nerazumijevanjem povijesti, ali ono bi moglo imati ozbiljne posljedice za budućnost Europe.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli CNN (@cnn)

Kako smo dospjeli ovdje?

Korijeni ukrajinsko-ruske krize mogu se pratiti sve od povijesnih početaka dviju zemalja. Mnogi ruski nacionalisti podržavaju Putina navodeći jedinstvenu povijesnu vezu koja je započela u antičkom svijetu. Ipak, nedvojbeno je važnije čvrsto uvjerenje među konzervativnim Rusima, posebice onima koji dijele Putinovu nostalgiju za kulturnim utjecajem zemlje na vrhuncu Sovjetskog Saveza, da Ukrajina nikada nije zaslužila pravo na samoupravu nakon raspada Istočnog bloka 1991.

Tijekom protekla dva desetljeća, progresivni ukrajinski političari izrazili su svoje ambicije da postanu dio NATO-a i Europske unije. Putin i njegova skupina to vide kao egzistencijalnu prijetnju ruskoj dominaciji u regiji, tvrdeći putem državne propagande da je to podli pokušaj Zapada da zastraši Rusiju ili se umiješa u njezina pitanja.

Dok su se napetosti između dviju zemalja i prije rasplamsavale, ponajviše se se rasplamsale 2014. nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča kojeg je podržavala Rusija. To je dovelo do ruske aneksije Krima, a prijetnja oko početka rata počela je dramatičnije eskalirati nakon Odobravanje sigurnosne strategije ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog u rujnu 2020. godine. Ona bi utrla put zemlji za članstvo u NATO-u, a to je dovelo do žestokih Putinovih prijekora. Od prošlog proljeća konstantan je dotok ruskih vojnika na granice Ukrajine, oni izvode vojne vježbe i povremeno sudjeluju u okršajima na granici.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ukraine UA (@ukraine.ua)

Što se dogodilo ovog tjedna i pojačalo tenzije?

Putin je u ponedjeljak službeno priznao sporne istočne ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao republike. Nadaleko viđen kao signal da je invazija u punom razmjeru neizbježna, Biden ju je proglasio “početkom ruske invazije na Ukrajinu”. Nakon neuspješnih molbi Vijeća sigurnosti UN-a upućenih Rusiji, Putin je jučer u zoru lansirao niz projektila i pokrenuo zračne napade na desetke vojnih položaja u Ukrajini. Ubrzo je uslijedio drugi val.

Što Putin želi?

Jedna od najzbunjujućih osobina Vladimira Putina je da je gotovo uvijek spreman otvoreno izraziti svoje krajnje ciljeve, ali rijetko kako se – ili zašto – nada da će ih postići. U obraćanju ruskoj naciji, gdje se njegova najava “specijalne vojne operacije” u Ukrajini naširoko smatra objavom rata, Putin je naveo povijesni kontekst američke intervencije na Bliskom istoku kao primjer licemjerja.

Također je izjavio da će se svaka strana zemlja koja se pokuša umiješati u sukob suočiti s “posljedicama koje nikada nisu vidjeli”. Mnogi su komentar protumačili kao prijetnju potencijalnim nuklearnim ratom.

Pop Cooltura: Rat kao ‘reality check show’, a Putin kao lik iz stripa

Putin je imao ambicije vratiti Ukrajinu pod rusku sferu utjecaja od svoje rane političke karijere. Redovito se pozivao na svoje uvjerenje da su oduvijek bile jedinstvena nacija i da su Ukrajinu tijekom raspada Sovjetskog Saveza zapadne sile korumpirale i okrenule protiv svojih povijesnih saveznika.

Čini se da su za Putina razlozi napada pomiješani. Jednim djelom je to zbog sentimentalnog nacionalnog ponosa i povijesnog revizionizma, ali i zbog bilo kakve opipljive koristi koje bi Rusija mogla postići pristupom resursima koje Ukrajina ima kao zemlje.

Što će se dalje događati?

Iako mnogi nerado predviđaju sljedeće korake u krizi zbog straha od katastrofe onoga što je već tragedija, vjerojatno će sukob eskalirati. Dosadašnji napadi jasno su pokazali da Putinove namjere nisu samo anektirati sporne pogranične regije, već ciljati Ukrajinu u cjelini. Neki predviđaju da je njegov primarni cilj zbaciti sadašnje vodstvo i na njegovo mjesto postaviti marionetski režim koji je naklonjen ruskim interesima.

Nije vjerojatno da će se Zapad upustiti u fizički oružani sukob, ali postoji mogućnost da bi sukob mogao uvesti novu eru cyber-ratovanja. Također se očekuje da će zemlje članice G7 i njihovi saveznici uvesti širok raspon ekonomskih sankcija, nakon što političari iz cijelog svijeta koordiniraju svoje planove.

To se može proširiti toliko daleko da će utjecati na Putinovo osobno bogatstvo i bogatstvo njegovih najbližih suradnika, od kojih mnogi imaju veliku imovinu i ulaganja u zemljama poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva koje se čvrsto protive ruskoj intervenciji. Hoće li ti diplomatski napori na bilo koji način pomoći u deeskalaciji krize, tek ćemo vidjeti.

Kako možemo pomoći?

Već su se veliki prosvjedi i demonstracije u znak potpore ukrajinskom pravu na neovisnost počeli održavati ispred ruskih veleposlanstava u većim gradovima diljem svijeta, a očekuje se da će ih biti još i više. Međutim, u smislu pružanja konkretne potpore raseljenim ili ranjivim zajednicama na terenu u Ukrajini, brojne organizacije već aktivno rade na pružanju hrane, skloništa i medicinskih potrepština za civile pogođene krizom.

Inicijative otvorene za financijske doprinose uključuju UN-ovu agenciju za izbjeglice  i CARE, neprofitnu organizaciju sa sjedištem u Ženevi koja također prikuplja novac za higijenske potrepštine, vodu i novčanu pomoć u pogođenim regijama.

U međuvremenu, ukrajinski krizni medijski centar ima nekoliko alternativnih načina za podupiranje napora zemlje da se odupre invaziji, uključujući potporu bojkota, pridruživanje lokalnim skupovima i dopiranje do lokalnih političkih predstavnika.

 

Naslovna fotografija: Yehor Milohrodskyi / Unsplash

Pročitajte još...

Pop Cooltura: Rat kao ‘reality check show’, a Putin kao lik iz stripa

Stvore rat i onda prodaju puku - vi ste bitni, ponos, domovina, sloboda, njihova puška, njihovo oružje, njihova sloboda. Koliko god patetično i naivno zvučalo, jedina sloboda je ljubav. Pasmater svima koji su ikad pristali na bilo što drugo.

Mixer jednog imidža: Imperij uzvraća: Sputnik V. i ‘slučaj Navalni’

Sigurno svi proizvođači koriste vrhunsku tehnologiju i znanje u proizvodnji cjepiva. No, nitko nema ono što ima Putin (barem ne u tolikoj mjeri), a to je iskonski hladna, snažna, usmjerena i intrinzična potreba za dominacijom i moći. Što onda i znači da si neće 'dopustiti' da proizvedu 'cjepivo s greškom'

Tko je hrabra Clarissa Ward – dopisnica CNN-a iz Kabula o kojoj priča cijeli svijet?

Neustrašiva reporteka ne samo da je jedna od rijetkih žena koje imaju hrabrosti izaći na ulice Kabula, nego i od tamo svaki dan izvještava za CNN pred očima talibana, što je riskantno čak i njezinim muškim kolegama. U Londonu je nestrpljivo čekaju suprug i dva sina, od koji mlađi ima tek godinu dana

Mixer jednog imidža: Generacijski jaz i trolanje klime

Naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo do ruba. Ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže: dosta. Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda, istaknuo je António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda

Povezano

Donosimo detaljan vodič retrogradnosti planeta u 2023. godini

Između kašnjenja putovanja, grešaka na poslu ili klasične pogrešne komunikacije, kaos će se sigurno dogoditi, ali barem ćete biti spremni kada ovi planeti krenu retrogradno 2023. godine

Maneken Jeremy Ruehlemann preminuo je u 27. godini

U svojoj posljednjoj objavi na Instagramu — Ruehlemann koji je prethodno bio model za Perry Ellis i Superdry te se pojavio u GQ i Playhaus Magazinu — podijelio je snimku snimanja iza kulisa s Tommyjem Hilfigerom. Počivao u miru

Ušli smo u godinu vodenog zeca: Kakav je vaš lunarni horoskop za 2023.?

Kao što zapadni astrološki zodijak povezuje svaku osobu sa znakom na temelju mjeseca i dana njihova rođenja, kineski zodijak usklađuje se s vašom godinom rođenja. Evo što vam prema lunarnom horoskopu donosi 2023. godina.

IN MEMORIAM – David Crosby: Od Byrdsa i CSN&Y do kantautorske vječnosti

Odlučivši se za glazbu umjesto filma, najprije djeluje na folk sceni kao član Lex Baxter Balladeersa, a 1963. zajedno s Jimom/Rogerom McGuinnom i Geneom Clarkom te Chrisom Hillmanom i Michaelom Clarkeom osniva Jet Set koji ubrzo mijenjaju ime u The Byrd

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime