Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Mixer jednog imidža: Imperij uzvraća: Sputnik V. i ‘slučaj Navalni’

Sigurno svi proizvođači koriste vrhunsku tehnologiju i znanje u proizvodnji cjepiva. No, nitko nema ono što ima Putin (barem ne u tolikoj mjeri), a to je iskonski hladna, snažna, usmjerena i intrinzična potreba za dominacijom i moći. Što onda i znači da si neće 'dopustiti' da proizvedu 'cjepivo s greškom'

Ne, ovo nije naslov novog filma u serijalu ‘Ratovi zvijezda’. Iako uopće nije loša ideja za naslov nekog uratka, jednog dana, o našem vremenu. Čak i mogu “vidjeti” kratak trailer tog nekog budućeg filma s likom vođa svih vođa (Putin u svemirskom odijelu) u naslovnoj ulozi – i sloganom “#russia-first”.No, ovo uopće nije priča o filmu. Ovo je samo priča o cjepivu aka junaku našeg doba. I to ruskom “junaku”. 

‘Putinska’ nota ruskog cjepiva

Ne znam kako vi, ali ja sve češće čujem kako ljudi kažu da vjeruju ruskom cjepivu. I da mogu birati, s njim bi se cijepili. Moram priznati, i ja mu vjerujem. Ne toliko zbog samog cjepiva. Nego zbog “putinske” note ruskog cjepiva. Vjerujem, naime, da Vladimir Putin neće propustiti priliku da pozicionira sebe i Rusiju ponovno na vrh. Posebno da neće propustiti priliku da riječ Sputnik u medijima ponovno asocira na rusku prevlast i moć. Na stranu to što sigurno svi proizvođači koriste vrhunsku tehnologiju i vrhunsko znanje u proizvodnji cjepiva. No, nitko nema ono što ima Putin (barem ne u tolikoj mjeri), a to je onako iskonski hladna, snažna, usmjerena i intrinzična potreba za dominacijom i moći. Što onda i znači da si neće  “dopustiti” da proizvedu “cjepivo s greškom”. Barem ja to tako vidim. I zato mu vjerujem.

U konačnici, zato su ga i nazvali po Sputniku iz povijesti, kao evokaciju na vrijeme kada je Rusija pokazala Americi da joj je mjesto iza nje. Kiril Dmitriev, čelnik ruskog Fonda za izravna ulaganja i kreator imena Sputnik V, rekao je (zapravo, tvitnuo) da je slovo V u imenu znak za pobjedu. Rusku pobjedu u geopolitičkoj areni u kojoj se danas za prevlast bori oruđem za život i slobodu – cjepivom. Sputnik je tako i samo kao ime ključan podsjetnik na vremena kada su Rusi prvi lansirali umjetni satelit u svemir (1957.), prvi poslali psa Lajku u svemir (1958.), a potom i čovjeka, Jurija Gagarina (1961.). Patos prošlosti kao zalog za slobodu budućnosti. Jer #russia-first.

Je li Putin okrenuo novu stranicu ruske (a možda i naše, tko zna) budućnosti?

No, kako to da je Rusija prva odobrila uporabu cjepiva protiv Covid 19? Je li to uistinu primjer ruske pobjede ili samo težnja da budu najbolji i prvi? Ne znamo, pokazat će vrijeme. Ono što ćemo sigurno zapamtiti jest činjenica da je Vladimir Putin tog 11. kolovoza 2020. godine hladnim, staloženim i mirnim glasom ‘šokirao’ znanstvenu zajednicu izjavom o odobrenju cjepiva koje još nije započelo treću fazu testiranja.
Jasno i konkretno, u svom je stilu toga dana Putin okrenuo novu stranicu ruske (a možda i naše, tko zna) budućnosti.

Na početku prijenosa sjednice s članovima ruske Vlade, obraćajući se kolegama na velikom ekranu (jer #pandemija), mogli smo tako čuti (i milijuni Rusa u prijenosu na nacionalnoj televiziji): “(…) No, prije nego što prijeđemo na glavno pitanje zbog kojeg smo se danas okupili, kao što se to dogodilo i prethodnog puta, razgovarat ćemo o nekim trenutnim problemima, koji su važni za našu zemlju i za cijeli svijet. Koliko znam, jutros je prvi put u svijetu registrirano cjepivo protiv bolesti uzrokovane koronavirusom.”

Ne znaju Amerikanci što je ruski patos

Malo kasnije, nakon što je ruski ministra zdravstva objasnio okvir cjepiva, ponovno je riječ preuzeo Putin, ne bi li svojim kolegama, a pritom i građanima Rusije objasnio kakve su eventualne nuspojave nakon cijepljena. I to ni manje ni više nego na primjeru jedne od svojih kćeri, koja se do tog trenutka već cijepila. (kremiln.ru)
Nema veze što su znanstvenici diljem svijeta, pa tako i primjerice dr. Antony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti i jednog od najistaknutijih svjetskih stručnjaka za zarazne bolesti izrazili sumnju zbog brzine odobravanja cjepiva: “Nadam se da su Rusi zapravo definitivno dokazali da je cjepivo sigurno i učinkovito. Ozbiljno sumnjam da su to učinili.” .” (abcnews.go.com)

Ne znaju Amerikanci što je ruski patos i da je Rusima dovoljna činjenica da je predsjednik rekao da se njegova kćer cijepila. I da cijepljenje može početi. A podaci o rezultatima iz faza testiranja – kome trebaju, neka ih pronađe. Otprilike tako je to, ako i uopće, prokomentirano u ruskim domovima.

Je li ‘slučaj Navalni’ okrznuo Putinov imidž?

Možda se netko sada pita koliko je i je li uopće ‘slučaj Navalni’ okrznuo taj imidž. Vidjet ćemo, i to već na jesen, jer tada su im parlamentarni izbori. Ali, za sada – hm, evo ukratko. Vladimir Putin je u prosincu prošle godine, na godišnjoj konferenciji za novinare (online) govorio i o ‘slučaju Navalni’. I to, da se razumijemo, njegovo ime tada nije niti jednom izgovorio, Navalni je bio ‘on’ (o.k., znam da to nije neki ‘fakt’, ali nije niti nezanimljivo, jer sve je to Putin i njegov stil). Znači, optužujući Navalnog (aka njega) zbog suradnje s američkom obavještajnom službom, rekao je da su ruski agenti dobili ‘zadatak nadzora’, naglasivši pritom: “Ali to uopće ne znači da smo ga otrovali. Kome je on koristan? Da smo ga htjeli otrovati, završili bismo posao”. (kremiln.ru) I to je to. Hladno i jasno. U međuvremenu se dogodila ruska ‘moć ulice’, Rusi su prosvjedovali, no Aleksej Navalni nije pušten, a Putin nastavlja svojim putem.

Ne čudi stoga što je strancima možda teško razumjeti tamošnja vjerovanja u legitimizaciju imidža ruskog vođe. No, mitska snaga riječi i djela predsjednika koji se, primjerice, ne libi pokazati svoju moć uranjajući “mrtav hladan” gol do pojasa u ledenu vodu na -20 stupnjeva se ne propituje (jer poštuje tradiciju obilježavanja pravoslavnog blagdana Bogojavljenja).

Korespondira s arhetipom vladara oca u maniri imperijskih vladara

Putinova lišenost emocionalnih reakcija uslijed izazovnih okolnosti uprizorenje je imidža nositelja svjetonazora određenog mjesta, vremena, kulturalnog obrasca, društvenog sloja, rodnog sustava, tradicije i mita te tako korespondira s arhetipom vladara oca u maniri imperijskih vladara.
A o onima koji se usude propitivati tu moć vladara i oca nacije, hm, o tome bismo možda mogli u nekoj od sljedećih kolumni. Zasad ćemo se zadržati na tezi o povjerenju u rusko cjepivo koja se nekako uvukla i u hrvatske domove, možda zbog straha da druga cjepiva neće biti dovoljno za nas, a možda uistinu jer je ta Putinova moć dovoljan argument da mu vjerujemo da neće propustiti ovo-stoljetno lansiranje na vrh svjetskog utjecaja. Ovaj put u svrhu spašavanja naših “normalnih” života.

A oni koji prežive ovo ludo doba i to “zdrave glave”, prepričavat će nekim budućim generacijama svoja iskustva – pa čak možda i u nekom budućem filmu radnog naslova Imperij uzvraća: Sputnik V.

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime