Srijeda, 29 svibnja, 2024

Tihana Lazović: Najgora od svih nepismenosti je politička nepismenost!

Zadranka Tihana Lazović, nagrađivana mlada glumica čija ostvarenja malo koga u regiji ostavljaju ravnodušnim, otvoreno progovara o prošlim, trenutačnim i budućim ulogama te otkriva zašto je važno da je čovjek politički pismen, ali i zašto bi s Daliborom Matanićem i Gordanom Bogdanom mogla raditi do besvijesti

Malo je glumica koje veliko platno voli kao što voli Tihanu Lazović. Isto je i s malim ekranom. Njoj je potpuno svejedno koji je medij u pitanju – svoj će posao raditi profesionalno poput glumica s puno više uloga u glasnicama, elegantno poput gazele i zaigrano poput djevojčice.Kako i sama priznaje, voli se igrati s ulogama i najviše voli umjetničku slobodu, a toga napretek ima kod Dalibora Matanića s kojim je dosad radila najviše, pa i zadnje dvije serije – ‘Područje bez signala’ i ‘Šutnju’. Tihana Lazović postala je i regionalno nezaobilazno glumačko ime, a povjerila nam je i koliko se dobro osjeća i na snimanjima u regiji.

S Dadom i Gogom mogla bih raditi do besvijesti

Trenutno snimate seriju ‘Šutnja’ prema romanima Drage Hedla. Kakva je uloga u pitanju?

U seriji “Šutnja” igram zaista majušnu ulogu – igram suprugu glavnog lika, Stribora, kojeg tumači Goran Bogdan. Imala sam samo nekoliko dana snimanja, nekoliko dana da oslikamo njihov odnos, njihov brak, da pronađemo nešto samo “njihovo” i da publika povjeruje u njihovu ljubav. S Dadom (Dalibor Matanić, op.au) i Gogom mogla bih raditi do besvijesti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tihana Lazovich (@tihanalazovich)

Dado i ja na setu funkcioniramo kao hiperaktivni brat i sestra. Meni je kao glumici najvažnija sloboda, dobra atmosfera i povjerenje koje Dado daje napretek

Prije ove serije snimali ste ‘Područje bez signala’. Što ste tu igrali i koliko Vam je potrebno da otpustite jednu ulogu i udahnete novu?

U ovoj seriji igram omiljeni lik iz romana. Lipšu. To je izvanredan roman, pročitala sam ga i prije nego sam čula da će se snimati serija, pa je moje oduševljenje bilo neizmjerno kad sam čula da ga radi Kinorama na čelu s Ankicom Jurić Tilić i Dado kao redatelj. Nisam dosad imala priliku snimati film ili seriju pravljenu po romanu pa je i izazov bio veći. Lipša je izvanredno napisan ženski lik, što nije često slučaj, puno češće su to muški likovi, dok su žene prikazane vrlo plošno i u službi muških karaktera.

Ovo Vam je ne znam koja po redu suradnja s Daliborom Matanićem. Što je kod njega za Vas toliko magnetično?

Toliko sam puta odgovorila na ovo pitanje, da se bojim da se ponavljam… Dado i ja na setu funkcioniramo kao hiperaktivni brat i sestra. Meni je kao glumici najvažnija sloboda, dobra atmosfera i povjerenje koje Dado daje napretek. Sad se već toliko dobro poznajemo da točno znamo kad je kadar ‘kupljen’, kada nešto fali, kad nešto ‘ne štima’, kad smo zadovoljni i kad nismo, bez puno pričanja. Ono što je možda najvažnije, u Dadinim projektima nikad nisam samo glumica koja izgovara replike, nego sam jednako autor kao i on. Imam svu slobodu ovoga svijeta da isprobavam, tražim, griješim, igram se, a tako je jedino moguće napraviti dobar projekt i iz tog projekta narasti u svakom smislu.

Glumili ste i u seriji ‘Tajkun’ u Srbiji. Pamtit ćete je i privatno zbog ljubavi s glumcem Branislavom Trifunovićem. Kako je bilo raditi na ‘Tajkunu’ i glumiti s Draganom Bjelogrlićem?

Snimanje “Tajkuna” za mene je jedno prelijepo iskustvo. Došla sam u Beograd koji obožavam, upoznala divne kolege, mučila se sa srpskim (haha)… Puno izlazila u to vrijeme prije pandemije, i uživala u svakom danu snimanja. Serija je prošla dobro i kod publike i kod kritike i voljela bih da se emitira u Hrvatskoj.

Jelena i Nataša reagirale su unezvjerene, uplašene, ljute i još u stanju šoka. Reagirale su ostrašćeno i u stanju nevjerice ispisale štošta neprimjereno u komentarima. Za iste su se poslije i ispričale

Branislavov brat Sergej, osim što je sjajan glumac, poznat je i kao političar, aktivan u Pokretu slobodnih građana. Imamo li sličan pokret u nas? Koliko ste Vi politični?

Citirala bih ovdje Brechta: “Najgora od svih nepismenosti je politička nepismenost. Politički nepismena osoba ne čuje, ne govori, ne sudjeluje u političkim kretanjima. Ona ne zna da troškovi života, cijena graha, ribe, brašna, stanarine, cipela, lijekova, ovise o političkim odlukama. Politički nepismena osoba je toliko glupa da je ponosna i busa se u grudi govoreći kako mrzi politiku. Taj imbecil ne zna da se iz njegovog političkog neznanja rađa prostitucija, napuštena djeca i najgori od svih lopova: loši političari, korumpirani i potkupljeni od strane lokalnih i multinacionalnih kompanija”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tihana Lazovich (@tihanalazovich)

Kako komentirate tužbu koju je Udruga socijalnih radnika podnijela prema Vašim kolegicama Jeleni Veljači i Nataši Janjić-Medančić zbog reakcija na slučaj iz Nove Gradiške? Je li njihova reakcija bila primjerena?

Dvoipolgodišnja djevojčica je ubijena. Zdrobljene glave. Jelena i Nataša, obje majke male djece, reagirale su na svojim društvenim mrežama unezvjerene, uplašene, ljute i još u stanju šoka. Reagirale su ostrašćeno i u stanju nevjerice ispisale štošta neprimjereno  u svojim komentarima. Za iste su se poslije i ispričale. Potom slijedi tužba, linč i hajka koji traju danima, a stvarni, ozbiljni problemi nekako iščezavaju pod tim bombastičnim, senzacionalističkim i ‘klikljivim’ naslovima. Čini mi se da je energija koja je uložena u tužbu i napad na dvije glumice mogla biti daleko bolje utrošena.

Neda Arnerić je bila topla, duhovita i skromna

Film Jasmile Žbanić ‘Quo vadis, Aida?’ nije dobio Oscara, ali percepcija u velikom dijelu regije je jako dobra. Kakav je Vaš dojam filma?

To je važan i iznimno potresan film. Jasna Đuričić je odradila maestralnu ulogu.

Odbijala sam televizijske show emisije jer se jednostavno ne vidim u takvom formatu, ali s filmovima i serijama mogu reći da imam sreće

Glumili ste s velikim imenima regije. U filmu ‘Aleksi’ s pokojnom Nedom Arnerić. Kakva su sjećanja na nju?

Neda. Topla, jednostavna, duhovita, skromna… Cijeli život ću pamtiti naše male noćne razgovore uz čašu vina na snimanju.

Brojne su uloge iza Vas, za koju ste najviše razmišljali hoćete li je prihvatiti?

Imam osjećaj kao da ja prizivam svoje uloge ili jednostavno imam sreću da su mi dosad ponuđene uloge koje sam objeručke prihvatila. Odbijala sam televizijske show emisije jer se jednostavno ne vidim u takvom formatu, ali s filmovima i serijama mogu reći da imam sreće.

Imate li želja – što biste voljeli igrati?

Ne. Želim čitati dobre scenarije, dobre ženske likove, raditi s redateljicama i redateljima koji se žele igrati.

Zadranka ste. Što zadarsko nosite u sebi kamo god krenuli?

U zadnje vrijeme, kad god popijem pivo ili dva, otvori se neka Dalmacija u meni i puštam s YouTubea – ‘Dite zadarsko’.

Fotografije: Mare Milin i privatni album

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime