Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita generalka.
Ovaj praktičan plan omogućit će vam da u što manje vremena (jer je ono svima dragocjeno i malo ga imamo) dovedete ovaj kreativni kutak do najvišeg stupnja čistoće!
- Prije nego što se ‘bacite na posao’ pripremite sva sredstva za pranje i čišćenje, krpe i kante, te vreće za smeće kako kasnije ne bi gubili vrijeme tražeći ih.
- Započnite s 15-minutnim čišćenjem (bez pranja podova jer to dolazi na samom kraju) i uklonite sve s radnih površina kako bi povećali prostor za sortiranje.
- Očistite prašinu i paučinu sa stropova i zidova. Operite prljava mjesta na zidovima, vrata i kvake, prekidače i utičnice, radijatore…
- Skinite i očistite plafonijere, lustere i sl. Ako je potrebno, zamijenite žarulje, pa zatim skinite i očistite sve ukrase koje imate na zidovima (sat, kalendar, fotografije i sl.)
– skinite i operite zavjese, žaluzine, lamele… Prije nego ih vratite, usišite i očistite prozorske okvire, te operite prozore izvana i iznutra. - Očistite gornje kuhinjske ormariće. Prvo krenite sa samim vrhom ormarića gdje obavezno prebrišite prašinu. Zatim izvadite sve van iz ormarića i prebrišite unutrašnjost vlažnom krpom. U ormariće vratite samo ono što volite i što redovito koristite, ostalo donirajte ili bacite. Prebrišite i vanjske strane vlažnom krpom.
- Našpricajte pećnicu sredstvom za čišćenje (potrebno ako pećnicu često koristite, a rijetko čistite) ili otopinom soda bikarbone i ostavite neka djeluje. Ostavite prozor otvoren kako ne bi udisali otrovne pare ako koristite kupovne proizvode
- Očistite i zamijenite filtere na kuhinjskoj napi
- Izvadite svu hranu iz hladnjak i zamrzivača i sortirajte je. Bacite sve namirnice kojima je istekao rok trajanja, poluprazne konzerve, sve stvari koje ste kupili, a nikad ih ne koristite.