Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Sezonsko čišćenje kuhinje: Kako biti što efikasniji?

Ovaj praktičan plan omogućit će vam da u što manje vremena (jer je ono svima dragocjeno i malo ga imamo) dovedete ovaj kreativni kutak do najvišeg stupnja čistoće!

Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita generalka.Ovaj praktičan plan omogućit će vam da u što manje vremena (jer je ono svima dragocjeno i malo ga imamo) dovedete ovaj kreativni kutak do najvišeg stupnja čistoće!

  1. Prije nego što se ‘bacite na posao’ pripremite sva sredstva za pranje i čišćenje, krpe i kante, te vreće za smeće kako kasnije ne bi gubili vrijeme tražeći ih.
  2. Započnite s 15-minutnim čišćenjem (bez pranja podova jer to dolazi na samom kraju) i uklonite sve s radnih površina kako bi povećali prostor za sortiranje.
  3. Očistite prašinu i paučinu sa stropova i zidova. Operite prljava mjesta na zidovima, vrata i kvake, prekidače i utičnice, radijatore…
  4. Skinite i očistite plafonijere, lustere i sl. Ako je potrebno, zamijenite žarulje, pa zatim skinite i očistite sve ukrase koje imate na zidovima (sat, kalendar, fotografije i sl.)
    – skinite i operite zavjese, žaluzine, lamele… Prije nego ih vratite, usišite i očistite prozorske okvire, te operite prozore izvana i iznutra.
  5. Očistite gornje kuhinjske ormariće. Prvo krenite sa samim vrhom ormarića gdje obavezno prebrišite prašinu. Zatim izvadite sve van iz ormarića i prebrišite unutrašnjost vlažnom krpom. U ormariće vratite samo ono što volite i što redovito koristite, ostalo donirajte ili bacite. Prebrišite i vanjske strane vlažnom krpom.
  6. Našpricajte pećnicu sredstvom za čišćenje (potrebno ako pećnicu često koristite, a rijetko čistite) ili otopinom soda bikarbone i ostavite neka djeluje. Ostavite prozor otvoren kako ne bi udisali otrovne pare ako koristite kupovne proizvode
  7. Očistite i zamijenite filtere na kuhinjskoj napi
  8. Izvadite svu hranu iz hladnjak i zamrzivača i sortirajte je. Bacite sve namirnice kojima je istekao rok trajanja, poluprazne konzerve, sve stvari koje ste kupili, a nikad ih ne koristite.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime