Subota, 23 ožujka, 2024

Vodič kroz najbolje advente: Uživajte u božićnim bajkama po cijeloj Hrvatskoj

Zagreb, Split, Opatija i Vinkovci četiri su grada u kojima će tijekom prosinca biti prava božićna čarolija koju ne smijete propustiti. Donosimo sve pojedinosti najljepših ovogodišnjih advenata

Od dana kada završi, ne možemo dočekati ponovno paljenje svijeća i početak još jednog Adventa. Toliko ga volimo! Prošle godine zbog koronavirusa nije bilo toliko “šušura” u gradu, no nadamo da se situacija ove godine biti bolja i da ćemo ponovno doživjeti pravu božićnu bajku.Gotovo svaki grad i mjesto na neki svoj način obilježava blagdansko vrijeme, a mi smo izdvojili četiri adventa u kojima je ponuda ove godine raznolika. Zagreb, Split, Opatija i Vinkovci četiri su grada u koja ćemo bježati svaki vikend za dašak božićne čarolije. Svaki od gradova je ove godine promijenio svoju ponudu, a jedno je sigurno – zabava je zajamčena u svakome od njih!

Advent u Zagrebu

O ‘novom’ zagrebačkom Adventu se puno govorilo, posebice stoga što je novi gradonačelnik uveo neka nova pravila i lokacije. Vidjet ćemo u prosincu jesu li imali pravo oni koji su negodovali ili će Zagreb zasjati bolje nego ikad dosad. Kako bilo, Advent u Zagrebu ove godine je odlučio vratiti nas svih u djetinjstvo. Glavna tema su igračke, pa će biti naglasak na obrtnike, igračke u proširenoj stvarnosti, kao i one opipljive. Obrtnički Advent će biti u Matici hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49, gdje će se naći razne drvene igračke, ali i radionice za djecu.

Po cijelom gradu će biti postavljene i predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području Zagreba – bilo da je riječ o o klasičnim Disneyjevim junacima iz tvornice Biserka ili pak plišancima iz Vavrine radionice. U igračkama proširene stvarnosti moći ćete uživati putem Equinox XR, aplikacije koja klasične igračke vodi u budućnost i pretvara ih u virtualne igračke.

Zagrebački Advent ove godine nudi čak 14 programa s više od 100 koncerata na raznim lokacijama diljem grada. Pjevat će se razne pjesme od tradicionalnih božićnih pjesama, preko opera, filmskih melodija, tradicionalne hrvatske glazbe do modernih pop pjesama. Također, za vrijeme Adventa će se održavati razne predstave i izložbe u kazalištima, muzejima, parkovima i radionicama.

Svi vi koji volite Advent zbog ukusne hrane i kuhanog pića, ne brinite, i za vas ima nešto! Osim 26 ugostiteljskih i 44 kućice za prigodnu prodaju suvenirskih proizvoda, ponudu obogatiti i 50 postojećih ugostiteljskih objekata koji će ukrasiti svoje terase i dati posebnu gastronomsku ponudu dizajniranu specifično za Advent. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Advent Zagreb (@zagreb.advent)

 

Advent u Splitu

Ove godine će se Advent u Splitu proširiti po gradu. Na Rivi će biti 8 trgovačkih kućica za prodaju prigodnih artikala i autohtonih domaćih proizvoda, kao i 2 slatke kućice s fritulama i ostalim adventskim slasticama. U Đardinu će se također nalaziti kućice, 2 kućice sa slatkim i 2 ugostiteljske.

Novost ovogodišnjeg splitskog Adventa je komercijalno zabavna zona: bedem Cornaro gdje će se nalaziti čak 10 kućica, od toga će njih 6 će trebati uz piće posluživati i hranu, a uz ugostiteljske kućice moći će se postaviti i 2 trgovačke od kojih jedna treba biti u funkciji lokalnih udruga civilnog društva.

Sve tri zone trebale bi svoja vrata otvoriti već 27. studenoga 2021. i biti otvorene sve do 6. siječnja 2022. Split će ove godine imati čak dva klizališta: u Đardinu i parku Mertojak. U istom parku će se nalaziti i pozornica za događanja, kao i 4 kućice. Ta zona će s radom započeti 3. prosinca 2021. i bit će otvorena do 3. siječnja 2022. godine.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli SPLIT | CROATIA 🇭🇷 (@gradsplit)

 Advent u Opatiji

Romantičan vikend u Opatiji možete provesti uživajući u Adventu od 26. studenoga do 9. siječnja. Advent će se održavati na nekoliko lokacija kao što su park sv. Jakova, park Angiolina, Slatina, Lungomare, Ljetnu pozornicu, gradsku tržnicu i pitoreskno Volosko.

Ove godine su uključene i neke nove lokacije i hoteli. Advent će se tako održavati uz lungomare na području od hotela Savoy do Ville Madonna, na terasama hotela Continental, Milenij i Imperial, u kavani Strauss, gdje će biti organizirana raznolika ponuda hrane i piće.

Ono što je još posebno u ovom Adventu je i tradicionalni Festival čokolade koji će se održati početkom prosinca, točnije od  3. do 5. prosinca, pa je ovo idealno putovanje za sve čokoljupce. I Opatija će imati svoje klizalište koje će biti otvoreno na Ljetnoj pozornici od 11. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Objemi Hrvaško (@objemihrvasko)

 

Advent u Vinkovcima

Ove godine Advent u Vinkovcima je u motivima anđela, a traje od 11. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. Advent je, za razliku od prošlih godina, sada podijeljen na dvije lokacije. U ukrašavanju grada sudjeluju Drvodielska tehnička škola i Poljoprivredna škola iz Vinkovaca, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. Božićnu jelku na vinkovačkom korzu kitit će Osnovna škola Bartola Kašića.

Još jedan od noviteta je i Kućica bake Eve u organizaciji udomitelja i njihove dječice. Tako će baka Eva, zajedno sa mališanima, svake subote dijeliti ušećerene jabuke i družit se s posjetiteljima. S obzirom na dvije lokacije Adventa, onaj tradicionalni vjerski dio i paljenje svijeća bit će na vinkovačkom korzu i u parku u centru grada, a onaj zabavni na Trgu Franje Tuđmana.

Ledeni Orion zamijenit će Bajka na Bosutu pa se klizalište, kućica Djeda Mraza, Božićni sajam i zabavni program sele na Trg Franje Tuđmana. Klizače će od 11. prosinca ugostiti kružno klizalište veliko 50 kvadrata, u sredini kojega će biti smještena kućica Djeda Mraza.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli WE LOVE VINKOVCI (@welovevinkovci)

Naslovna fotografija @visitopatia

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime