Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Zagrebački gimnazijalci briljirali na Harvardu na međunarodnoj debatnoj konferenciji

Harvard vrlo pažljivo bira tko će sudjelovati na ovoj prestižnoj debatnoj konferenciji, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz Europe koja redovito sudjeluje

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti imali su čast 14. godinu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, koja se održala od 25. do 28. siječnja u Bostonu.Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji koja okuplja 4000 učenika iz više od 60 zemalja, a održava se u Bostonu, SAD. Sudionici imaju priliku istraživati izazove međunarodnog pregovaranja i diplomacije kroz simulaciju rada Ujedinjenih naroda. Harvard vrlo pažljivo bira sudionike ove prestižne debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz Europe koja redovito sudjeluje. PPG je prva škola koja je prije 30 godina uvela nastavu govorništva, a od tada aktivno djeluje s dvije debatne grupe, što zasigurno pridonosi uspjesima učenika na MUN konferencijama.

Delegati uspješno debatirali o interesima Liberije

Čak 12 delegata iz Prve privatne gimnazije aktivno je sudjelovalo u debatama unutar posebno odabranih odbora Opće skupštine, zastupajući interese Liberije. Petar Galinec i Timur Krkalić sudjelovali su u debatama u Posebnom odboru za politiku i dekolonizaciju (SPECPOL), Katarina Würsching sudjelovala je u Konferenciji u Bandungu, Lena Palić predstavljala je Međunarodnu organizaciju rada (ILO), Luce Cvitković i Maša Maglić sudjelovale su u debatama unutar Odbora za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja (SOCHUM), Marija Mohorović predstavljala je UNICEF, Lukas Maras bio je predstavnik Međunarodne organizacije o migraciji (IOM), Kristina Mihelčić sudjelovala je u debatama Posebnog sastanka o klimatskim promjenama (SSCC), Loris Anušić sudjelovao je u debatama Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), Šime Petrak zastupao je Povijesnu Opću skupštinu (HGA), dok je Eva Komerički sudjelovala u Vijeću sigurnosti u budućnosti (FSC) kao Céṫí Micdúgal.

Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricama Dorom Ceceljom i Ines Popijač, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavali povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Jako smo ponosni na njih – često su se javljali za riječ na sjednicama odbora, bistro argumentirali svoje stavove te se borili da njihove ideje budu uvrštene u Završnu rezoluciju. Posebno smo ponosni jer je nekoliko naših delegata bilo u najužem izboru za glavnu nagradu unutar njihovog odbora  – izjavila je ravnateljica Maja Breitenfeld.

Teme o kojima su debatirali uključuju dječji rad, maloljetne nevjeste, implementaciju održivih rješenja u proizvodnju i distribuciju hrane, važnost ravnopravnosti spolova na radnom mjestu, kako očuvati kulturu i tradiciju starosjedilačkih naroda,  sukob u Zapadnoj Sahari, solarni geoinženjering, migracije zbog klimatskih promjena, Konferenciju u Bandungu 1945. (prethodnicu Pokreta nesvrstanih), industrijsku revoluciju i separatističku krizu u fiktivnom kraljevstvu te mnoge druge.

Poticanje otvorenog dijaloga o globalnim pitanjima i jačanje nečujnih glasova

Prateći princip Ujedinjenih naroda, HMUN konferencija ima za cilj stvaranje konstruktivnog okvira za otvoren dijalog o raznolikim i kompleksnim temama, uključujući međunarodni mir i sigurnost te gospodarski napredak. Svoje 71. izdanje, HMUN je ponovno okupio srednjoškolce kao globalne lidere koji su se angažirali u raspravama o ključnim pitanjima današnjice. Unatoč različitostima, odlučno su debatirali s ciljem suradnje i postizanja kompromisa, s uvjerenjem da mogu zajedno doprinijeti stvaranju boljeg svijeta. Tema ovogodišnje konferencije, ‘Amplifying Unheard Voices’, naglasila je važnost davanja glasa onima čije se perspektive često zanemaruju u političkom diskursu. Studenti s Harvarda potaknuli su mlade delegate da oblikuju političke okvire usmjerene prema održivoj i prosperitetnoj budućnosti za sve, a ne samo za privilegirane i glasne.

Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom ove konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti bitnim globalnim pitanjima s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo ili koja su nekada bila aktualna. Zastupnici se uče pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize – otkrila je ravnateljica Breitenfeld.

Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima. Ovo je iskustvo neprocjenjivo i zbog toga što naši delegati sklope mnoga prijateljstva s najboljim gimnazijalcima iz cijelog svijeta. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju – zaključila je ravnateljica Breitenfe

 

Između mnogobrojnih uzbudljivih zasjedanja odbora konferencije Harvard Model United Nations ulovili smo malo vremena i odlučili obići Boston. Posjetili smo kampuse Harvarda i MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali, MIT muzej i interaktivni The Boston Tea Party Museum, muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a. Vidjeli smo gdje svira Bostonski simfonijski orkestar, Berklee College of Music,  kao i sjedište YMCA – izjavila je prof. Dora Cecelja.

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime