Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Budi sebičan – volontiraj! I svijet će biti bolje mjesto za život…

Puno je razloga zašto netko volontira, no svima je zajedničko to da im nagrada nikad nije novac, nego zadovoljstvo da nekome mogu darovati svoje vrijeme, znanje i sposobnosti kako bi svijet oko sebe učinili boljim mjestom za život. Sve te univerzalne životne vrijednosti dijeli i Klub volontera HT Grupe na čelu s Nives Fakin

Često se kaže kako se u nevolji prepoznaje tko je kakav čovjek. I premda mnogi pomažu iz različitih motiva, nema te cijene koju vam netko može platiti za to da radite nešto iz čistog zadovoljstva – i pri tome omogućujete ljudima oko sebe ugodniji život.I nisu samo globalne krize i vremenske nepogode situacije u kojima se pokazuje veličina nečijeg srca i volje da pomaže drugima. Često su to i priče iz susjedstva, ali i iz radnog kolektiva, koje dotaknu u srce i potaknu druge da pokrenu lavinu dobrote. I premda je većina volontera uglavnom samozatajna i rijetko sebe ‘gura’ u prvi plan, oni su upravo ti koji mijenjaju svijet – na bolje!

Puno je razloga zašto se netko odlučuje na volontiranje, no svima je zajedničko da im nagrada nikad nije novac, nego zadovoljstvo da nekome mogu darovati svoje vrijeme, znanje i sposobnosti kako bi svijet oko sebe učinili boljim mjestom za život. Sve te univerzalne životne vrijednosti pokazale su se i ključem zajedništva u mnogim kompanijama, baš poput HT-a u kojem od prošle godine djeluje i Klub volontera na čelu kojeg je Nives Fakin.

‘Budi sebičan, volontiraj!’

“Kad sam počela dogovarati pokretanje kluba volontera, dobila sam materijale Volonterskog centra Zagreb (VCZ) u kojima se našao i jedan divan slogan: ‘Budi sebičan, volontiraj!’. Mislim da ta rečenica najbolje objašnjava osjećaj koji dobijete nakon svake volonterske akcije, jedan osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva što ste nekome pomogli i darovali ono neprocjenjivo – svoje vrijeme. Volontiranje s kolegama dodatan je plus jer imate priliku upoznati ljude s kojima radite u jednoj drugačijoj, opuštenijoj atmosferi, upoznajete ljude koje možda do tada niste imali priliku upoznati iako radite u istoj kompaniji, i na kraju krajeva povežete se s njima i sa svojom kompanijom u veselju toga što ste zajedno nekome pomogli. To jača i osjećaj ponosa kod radnika jer radi za poslodavca kojem je stalo i do dobrobiti onih kojima je pomoć potrebna”, s neskrivenim ponosom priča nam Nives.

Klub volontera HT Grupe (u koji su uključeni i njihove kolege iz Iskona i Combisa) službeno je pokrenut krajem 2019. godine. Formalno osnivanje kluba pokrenula je Nives Fakin, no bio je to, kako nam objašnjava “logičan korak budući da je HT nedugo prije potpisao Povelju o korporativnom volontiranju u kojom se obvezuje na razvoj i promicanje volontiranja u svojoj organizaciji”.
Zanimanje, odnosno, podrška koju je dobila od kolega unutar kompanije bila je više nego poticajna, kao i podrška od strane Uprave koja je jasno prepoznala kako HT, kao kompanija, može pomoći ne samo financijski, već i svojim znanjem i vremenom. Zbog toga su Kolektivnim ugovorom osigurali svim radnicima da jednom godišnje zatraže slobodan dan kako bi se priključili nekoj volonterskoj akciji.

cof

Volonterski klubovi po regijama

“Inicijativa za korporativno volontiranje već je dugo bila na ‘to do’ listi i bilo je samo pitanje vremena kada će dobiti formalni oblik. Moglo bi se reći da je potpisivanje povelje bilo na neki način okidač koji je toj inicijativi dao čvršći oblik i potaknuo nas da volontiranje organiziramo unutar kompanije. Odlučili smo zatim podijeliti organizaciju volonterskog kluba po regijama kako bi mogli biti što bliže lokalnim udrugama i lakše doći do informacija kome možemo pomoći. U tom dijelu posla veliku podršku imam od kolegice Ane Munitić s kojom sam i organizirala našu prvu volontersku akciju u dječjem domu Maestral u Splitu”, kaže nam Nives. 
Njihov klub trenutno broji više od 200 članova, ali se volonterskim akcijama češto pridružuju i kolege koji nisu ‘službeni’ članovi Kluba. Koliko je plemenita želja svakog od njih da pomažu drugima svjedoči i činjenica da mnogi od njih volontiraju u slobodno vrijeme i na drugim mjestima i često dolaze k Nives s prijedlozima za akcije i pomoć koje bi mogli organizirati. A one uključuju baš sve – od pomaganja u obnovi, preko druženja s djecom i starijima do ekoloških čistki koje imaju uskoro u planu.
Naravno, često se radi o vrlo osjetljivim slučajevima u kojima je teško zatomiti emocije jer nema većeg dara neko kada pomognete nekome kome doista treba a taj vam uzvrati emotivnom zahvalom. 

cof

Pamti se druženje s djecom u dječjem domu Maestral u Splitu

“Naša prva volonterska akcija bilo je druženje s djecom u dječjem domu Maestral u Splitu. Tamo smo doveli našu roboticu Pepper, a kolegice Ana i Suzana starijim štićenicima doma održale su radionicu kako napisati životopis i prijaviti se za posao. Bilo je to zbilja emotivno iskustvo, od malih kikića koji su toliko sretni što se želite s njima podružiti i igrati, do tinejdžera koji su vrijedno pratili Aninu i Suzinu radionicu znajući  koliko im je to bitno budući da nemaju podršku roditelja i da se moraju snaći sami već u ovim godinama.
Organizirali smo se i kako bi pomogli pri uređenju Caritasovoj kući ljubavi Savica gdje se nalaze mlade trudnice i majke s malo djecom. U planu je bila i Plava čistka na otoku Hvaru, no nažalost cijela priča s koronom nas je malo usporila u organizaciji većih akcija. Proljetos smo se pridružili akciji Crvenog križa ‘Vaš dar za pravu stvar’ u kojoj su naši volonteri prikupili preko 3 tone trajnih namirnica za socijalnu samoposlugu. Jako mi je drago da smo i ove godine uz velike mjere opreza uspjeli u našoj zgradi u Radničkoj organizirati i 3 vrlo uspješne akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Osim toga, nedavno je unutar HT Grupe pokrenuta i inicijativa ‘Učimo zajedno’ gdje svaki zaposlenik može kroz online radionicu podijeliti svoje znanje ili vještine i time besplatno pomoći svojim kolegama da nauče nešto novo. Cilj ovog projekta je da učimo na neformalan način od naših kolega koje možemo pitati sve što ne razumijemo i koji su nam tu za pomoć”, objašnjava Nives.

Digitalna komunikacija u domovima za starije i nemoćne

Godina na izmaku i pandemija Covida 19 stubokom je okrenula mnoge živote i više nego ikad uputila nas na važnost obiteljskih odnosa i brige o najosjetljivijim slojevima našeg društva – osobama treće životne dobi. A svi znamo koliko je njima direktan kontakt i komunikacija sa svojom djecom i unucima te prijateljima važan i za psihičko i fizičko zdravlje. 
Pandemija je ubrzala ideju o digitalnoj komunikaciji koja je već neko vrijeme postojala u okviru HT-a, koji je i predvodnik pokreta digitalizacije kao kompanija.
“Situacija u kojoj smo se našli ove godine potaknula nas je da je pokrenemo i prije nego je sve bilo sređeno do najsitnijih detalja pa samo se tako za pomoć obratili Volonterskom centru Zagreb koji nas je u tome svesrdno podržao. U dogovoru s njima izabrano je 14 domova za starije i nemoćne kojima su donirani tableti i neograničeno korištenje interneta, i ono što je još bitnije – instrukcije kako koristiti WhatsApp videopozive kako bi se u ovo vrijeme izolacije mogli čuti i vidjeti sa svojim najbližima. Osim toga, svaki dom ima na raspolaganju jednog volontera/ku koji su im kako tehnička, tako i podrška u vidu društva, s kojom se mogu čuti i porazgovarati kada to žele. U planu je da se ta inicijativa i proširi na druge domove čim to bude moguće te snimanje instrukcija za korištenje drugih komunikacijskih online alata, ponosno će naša sugovornica.

Presretni zbog brojnih sretnih lica koji ovih blagdana koriste svaku prigodu da popričaju sa svojom djecom, unucima, rodbinom i prijateljima, u Klubu volontera HT Grupe dobili su ovom akcijom ‘vjetar u leđa’ i već rade na novim projektima.

“Nadamo se da će se u 2021. smiriti ova teška situacija i da ćemo moći organizirati akcije bez brige da nekome naštetimo u želji da pomognemo. Ideja zbilja ne nedostaje i vjerujem da će ih biti sve više nakon svake volonterske akcije. A do tada ćemo se fokusirati na digitalizaciju i sve što možemo napraviti u tom smjeru”, zaključuje Nives.

Na koncu, kako ističe, svi mi volontiramo svakodnevno, ali često toga nismo ni svjesni. Svaki puta kada nekome pomognemo svojim znanjem, i to je vrsta volontiranja, i time dobijemo onaj isti osjećaj zadovoljstva što smo nekome pomogli.
No, želite li pomaknuti ‘granice’ i ipak službeno postati volonter obratite se volonterskoj organizaciji u svome mjestu. I slobodno budite ‘sebični’ – pomažući drugima!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime