Četvrtak, 18 srpnja, 2024

6 bajkovitih palača koje su nadahnule najpopularnije crtiće na svijetu

Od dvoraca s kulama do drevnih palača, ove arhitektonske znamenitosti zasigurno će probuditi princezu (ili princa, naravno) koja se skriva u svakom putniku

U povodu 50. godišnjice jednog od najpoznatijih bajkovitih resorta na svijetu, Booking.com je donio popis zadivljujućih smještaja u blizini šest stvarnih mjesta koja su poslužila kao nadahnuće za neke od najcjenjenijih i najpopularnijih animiranih filmova svih vremena.Od dvoraca s kulama do drevnih palača, ove arhitektonske znamenitosti zasigurno će probuditi princezu (ili princa, naravno) koja se skriva u svakom putniku – a savršene su i za 36% putnika iz Hrvatske koji navode kako biraju odredišta prema filmovima ili televizijskim serijama.

,xvnxyvbync

S obzirom na to da se ukida sve više i više ograničenja putovanja i da se svijet ponovno počinje otvarati, pravo je vrijeme da doživite malo čarolije i pustolovine.

Dvorac Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Povijesni dvorac Neuschwanstein iz 19. stoljeća u bavarskim Alpama jedan je od najfotografiranijih na svijetu, a poslužio je i kao nadahnuće za središnji dio najpoznatijeg bajkovitog zabavnog parka na Floridi. Brojne kule i tornjevi ovog dvorca također su poslužili kao nadahnuće za dvorac u klasičnoj animiranoj adaptaciji bajke iz 1959. godine, o nesretnoj princezi osuđenoj na stogodišnji san nakon što je nabola prst na vreteno začaranog kolovrata. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle)

Mont Saint-Michel, Normandija, Francuska

Onima koji vole animiranu verziju bajke o princezi s čarobnom dugom plavom kosom koja sanja o bijegu iz samotne kule, monolitna planina Mont Saint-Michel u Normandiji izgledat će vrlo poznato. Ta je planina jedno od najljepših mjesta u Francuskoj te je uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Za vrijeme plime odsječena je od kopna, dok za vrijeme oseke putnici skloni pustolovinama mogu doći do nje pješke. U vrijeme plime stjenovite obronke okruži voda i pretvori ih u tajanstveni otok, koji je osobito fotogeničan u zoru.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mont Saint-Michel – Normandie (@montsaintmichel_normandie)

Alcázar de Segovia, Španjolska

Za masivnu tvrđavu Alcázar de Segovia vjeruje se da je bila nadahnuće za dvorac zle kraljice u prvom dugometražnom animiranom filmu na svijetu snimljenom u boji i sa zvukom. Ovaj revolucionarni animirani film, prvi puta prikazan 1937. godine, govori o lijepoj mladoj princezi koja je pobjegla od zle maćehe i pronašla dom u šumskoj kolibi sa sedam simpatičnih patuljaka. Ova kraljevska rezidencija, koja se nalazi na otprilike sat i pol vožnje sjeverno od Madrida, jedna je od najposjećenijih povijesnih znamenitosti Španjolske zahvaljujući svojoj impozantnoj poziciji na vrhu stijene.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alcázar de Segovia (@alcazar_de_segovia)

Dvorac Eilean Donan, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo

Dvorac Eilean Donan, jedno od najfotografiranijih mjesta u Škotskoj, poslužio je kao nadahnuće za dom ove vatrene heroine u planinama u nedavnoj računalno animiranoj priči o mladoj škotskoj princezi odlučnoj da slijedi vlastiti put u životu. Zahvaljujući krševitom krajoliku oko ovog veličanstvenog dvorca iz 13. stoljeća imat ćete dojam da ste u nekom sasvim drugom mjestu i razdoblju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eilean Donan Castle (@1eileandonancastle)

Château de Chillon, Ženevsko jezero, Švicarska

Château de Chillon nalazi se na otoku u blizini obale Ženevskog jezera, a poslužio je kao nadahnuće za prinčev dvorac u animiranoj adaptaciji priče Hansa Christiana Andersena iz 1989. godine o mladoj sireni koja se odrekla svog glasa kako bi postala čovjek i bila sa svojim voljenim princem. Ovaj dvorac okružen prirodnim jarkom otvoren je za javnost, a u njemu posjetitelji mogu saznati više o njegovoj dugoj povijesti i uživati u prekrasnom pogledu na okolne Alpe.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Château de Chillon™ (@chateauchillon)

Zabranjeni grad, Peking, Kina

Zabranjeni grad kompleks je i palača u srcu Carskog grada Pekinga, a izgradio ga je 1420. godine treći car dinastije Ming. Ta carska palača prikazana je u animiranoj glazbenoj pustolovini iz 1998. godine o mladoj djevojci iz Kine koja se prerušila u muškarca kako bi preuzela očevo mjesto u vojsci. Zabranjeni grad, koji je nekada bio carska palača dviju kineskih dinastija, Ming i Qing, danas je muzej tradicionalne kineske umjetnosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Forbidden City 故宮博物院·紫禁城 (@forbidden_city_beijing_)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime