Okrenete li se za 360 stupnjeva na vodnjanskom glavnom trgu koji nosi naziv Narodni, uočit ćete boje pročelja koje vas s pravom mogu asocirati na tople dane te osunčanu i rascvjetanu prirodu! Posjetite Vodnjan i doživite buđenje proljeća u slikovitim pa i skrovitim kutcima ovog istarskog gradića te uživajte u kolorističkoj paleti njegovog okruženja. A nakon proljetne šetnje red je da kušate vodnjanske sezonske namirnice koje će vam zamirisati sa stolova konoba, restorana i kušaonica uvijek poškropljene zlatnim kapima nagrađivanih vodnjanskih djevičanskih maslinovih ulja.
Cvjetne latice na povijesnim znamenitostima
Prohujala vremena baš su Vodnjanu i okolici odlučila ostaviti u nasljeđe najveći broj crkvi i crkvica u Istri te čudesno sakralno blago s najbogatijom zbirkom svetačkih relikvija na svijetu. Njihovi oltari prepuni su cvijeća iz vodnjanskih vrtova, a na ponekim crkvenim vratima cvjetni vjenčići žele vam dobrodošlicu. I na ponekim vratima vodnjanskih kuća i palača, ako promotrite bolje, moći ćete pronaći izrezbarene cvjetne krune, a motivi flore i faune pronašli su svoje mjesto i na grbovima uglednih vodnjanskih obitelji koji se mogu razgledati u prizemlju palače Zajednice Talijana Vodnjan na Narodnom trgu.
Šareni vatromet boja i oblika na čak 35 zidova
Zanimljivi murali koji se nalaze na različitim lokacijama Vodnjana, često skrivenim uličicama i trgovima, nastali su za vrijeme trajanja Boombarstick festivala i Street Art festivala. Na festivalima su sudjelovali domaći i inozemni street art umjetnici i glazbenici pretvarajući vodnjanske fasade u ogromna platna koja će vas oduševiti eksplozijom boja. Mnogi od njih su inspiraciju pronašli u prirodi pa predlažemo da koristeći kartu svih murala koja je dostupna na web stranici TZ grada Vodnjana krenete u avanturu otkrivanja onih na kojima se, pod proljetnim suncem Vodnjana, u čudesnim umjetničkim interpretacijama budi biljni i životinjski svijet.
Farma Ekomuzeja Istrian de Dignan
Nakon šetnje gradskim uličicama zaželjeli ste se uživati u proljeću na selu? Ništa lakše, samo nekoliko minuta od središta Vodnjana čeka vas proljetna atmosfera izvornog seoskog života na didaktičkoj farmi Ekomuzeja Istrian de Dignan. Osim mediteranskog vrta i maslinika koji se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole, na velikoj farmi društvo će vam praviti najstariji istarski boškarin Boško i njegovi prijatelji magarci, koze, perad i kunići. U okruženju ćete pak moći vidjeti kako napreduju vrtovi čije plodove možete pronaći na slikovitoj vodnjanskoj tržnici.
Galižana u minijaturi – umjetničko remek djelo pod vedrim nebom
U obližnjoj Galižani postoji mjesto do kojeg vas svakako treba dovesti proljetna šetnja jer ćete na njemu pronaći skladnu kombinaciju rascvjetalog cvijeća, zelenila i istarskog kamena. Radi se o Galižani u minijaturi – izložbi na otvorenom umjetnika Giovannia Fabrisa sazdanoj od istarskog kamena koja osim kamenih maketa galižanskih kuća i župne crkve prikazuje i reproducira alate i nekadašnje ˝strojeve˝ korištene u svakodnevnom životu i radu u poljima. Osvijetljena pomoću solarnih panela minijatura s 40 malih galižanskih kuhinja zasjat će pred vašim očima i noću.
Tri kažuna – kameni divovi ogrnuti u zelenilo
Istražujući okolicu Vodnjana u proljeće ne propustite jedinstven prizor. Nedaleko od bazilike Svete Foške, (uz biciklističku stazu 327) nalazi se lokacija “Tri kažuna” gdje ćete u zelenom okruženju pronaći prave divove – tri kažuna puno većih dimenzija od uobičajenih, sagrađenih u nesvakidašnjoj formaciji, vrlo blizu jedan drugoga. Poželite li saznati kako su nastali, svakako posjetite Park kažuna u kojem ćete, njišući se na ljuljački i uživajući u proljetnom povjetarcu, otkrivati tajnu nastanka kamenih kućica koje predstavljaju zaštitni znak ovog kraja, ali i uživati u pogledu na zazelenjena polja, maslinike i siluetu Vodnjana u daljini.
Šetnice i bicikliranje
Za razliku od sunca ljeti, ono proljetno dopustit će vam šetnju tijekom cijelog dana pa to svakako iskoristite. Vodnjanštinu krasi 8 km obale, stjenovite i šljunčane plaže, više od 2.400 sunčanih sati godišnje, i kristalno more. Ako imate psa, on će još vjerojatno uživati još više od vas jer se tu nalaze plaže za pse na kojima se može okupati i otvoriti sezonu. Poseban doživljaj pružit će vam plaže u Barbarigi jer s njih puca prekrasan pogled na brijunsko otočje. Naravno, umjesto šetnjom, u proljetnim bojama Vodnjanštine možete uživati i pedalirajući ako odaberete neku od biciklističkih staza u dužini od 120 km, a njihov popis ćete naći na stranicama TZ grada Vodnjana.
Proljetni gastro gušti
Nakon duge proljetne šetnje, čak i ako ste ponešto degustirali u nekoj od uljara i vinarija, konačni doživljaj treba zaokružiti vrhunskim objedom spravljenim od sezonskih, lokalnih namirnica poput šparoga, mirisnih trava s vodnjanski polja te suhomesnatih delicija i, naravno, maslinovog ulja. Kako se u proljetnim mjesecima turistička sezona tek zahuktava, predlažemo one restorane u čijim kuhinjama se svakodnevno šire zamamni mirisi istarske kuhinje. Svratite do restorana “Maslina” u blizini nogometnog igrališta u Vodnjanu ili odaberite lokalnu pizzeriju i mjesto poznatog leskovačkog roštilja, “Pizzeria & BBQ Buffalo”.
Restoran “Vodnjanka” (njegovu inačicu naći ćete i u Zagrebu) poznat po autentičnoj vodnjanskoj kuhinji otvara vrata u svibnju ili lipnju i radi samo u sezoni. Proljeće je doba za špaletu, sve oštriju konkurenciju istarskom kralju pršutu, a oboje možete kušati u “Stanciji i pršutarni Buršić” uz najavu tijekom tjedna te vikendom. Ako želite uživati u sezonskim jelima imajući savršeni pogled na more i brijunsko otočje, svakako odaberite restoran “Papafigo” u sklopu kampa “Papafigo Camping+Glamping” na Salveli u Vodnjanu. Još dalje od Vodnjana i još bliže moru nalazi se hotel “Villa Letan” koja ima odlične ponude, kako za smještaj i rekreaciju, tako i za gastro užitke.
Recept chefice Svjetlane Celije
Ovo gastronomsko proljeće u Vodnjanu po nečemu je zaista posebno. Nadaleko poznata istarska chefica i čuvarica vodnjanske gastronomske baštine Svjetlana Celija koja je svoj restoran Vodnjanka pretvorila u sinonim za domaću, ali vrhunsku kuhinju slavi čak 45 godina uspješnog rada. Tim povodom donosimo vam jedan njezin jednostavan recept u kojem su svoje mjesto pronašle samonikle trave s vodnjanskih polja (mišanca) i ombolo, mesni dio svinjskog kotleta koji se u komadu, odvojen od kostiju, natrlja solju i izmrvljenim paprom te sitno izmrvljenim listovima lovora, a potom ostavlja na sušenju dva do tri tjedna.
PROSUŠENI OMBOLO SA SKUTOM
20 dag prosušenog ombola
30 dag skute
30 dag mišance
maslinovo ulje, sol, papar
Mišancu kratko prokuhati i začiniti. Ombolo i skutu narezati na kriške te ih prepržiti na maslinovom ulju, servirati zajedno i začiniti po ukusu.