Srijeda, 4 listopada, 2023

Ovo su 3 najljepše domaće destinacije za otkrivanje kajakom i kanuom

Želite li istražiti hrvatske vode na malo drugačiji i posebniji način - kanu i kajak pravi su izbor! Predstavljamo vam 3 najljepše lokacije koje možete razgledati vozeći kajak ili kanu, a koje je i Hrvatska turistička zajednica uvrstila na svoje stranice!

Kajaking i kanuing posljednjih su godina postali iznimno popularan sport u Hrvatskoj, pa ne čudi iznimno bogata ponuda raznih klubova koji nude jedinstvene vožnje uz instruktore.Ono što je definitivno najljepše jest da vam se pruža prilika da istražite brojna bogata jezera i rijeke Hrvatske, ali i mnoge otoke, uvale i špilje Jadranskog mora – na ovaj jedinstveni način.

Koja je razlika između kanua i kajaka?

Većina ljudi zapravo ne zna razliku između kajaka i kanua, a ova dva sporta su se skoro sljubila jedan s drugim. Zapravo je glavna razlika u izgledu i tehnici veslanja. Kajakaši imaju veslo koje ima ‘lopate’ na oba kraja, dok kanuisti imaju ‘lopatu’ na jednom kraju vesla, što znači da kanuisti mijenjaju strane dok veslaju, a kajakaši naizmjenično spuštaju lijevu i desnu stranu vesla. Sve ovo će vas brže i lakše (ipak) naučiti instruktori pri samoj vožnji.

Povijest kaže kako se kanu, odnosno čamac takvog oblika izdubljen u deblu drveta koristio još tisućama godina prije Krista u mnogim dijelovima svijeta, od Amazone, preko Europe do Australije, a najpoznatiji oblik razvio se u Sjevernoj Americi gdje su Indijanci na drveni okvir razapeli životinjsku kožu. Kajak se pak razvio u zajednici plemena na dalekom sjeveru, a izrađivan je kao i kanui, u drvetu sa životinjskom kožom, samo im je namjena bila različita. Bez obzira na to odaberete li kanu ili kajak, zasigurno ćete uživati u veslanju.

Gdje veslati u Hrvatskoj?

Uz vožnju kanua i kajaka, primjerice, u tradicionalnim hrvatskim kanuima pod nazivom tupice možete istražiti predivne dijelove Hrvatske, jezera, rijeke, ali i obalu i špilje Jadranskog mora. Pa tako možete veslati rijekom Kupom, uživati u mlinovima na rijeci Cetini ili istražiti otočić Visovac na jezeru koje je oblikovala rijeka Krka.

Također možete istražiti ljepote rijeke Dobre, Une, Kupe, Korane, Mrežnice ili Zrmanje. S druge strane možete veslati Jadranskim morem te istražiti otoke poput Trogira, uvrštenog na UNESCO-ov popis svjetske baštine, Šolte, Brača ili neki drugi od 66 otoka, 652 otočića, 389 hridi i 78 grebena. Bez obzira na to što odabrali i u kojim vodama veslali, ova avantura će vam sigurno ostati u lijepom sjećanju. Posebnost vožnje kanua i kajaka upravo je u lakoći i neposrednosti dodira s vodom. Osim što ćete uživati u plovidbi, kanu i kajak savršeni su jer se tako maleni mogu lako zavući u skrivene uvale i špilje te možete uživati i obići neke od fenomena prirode.

Predstavljamo vam 3 najljepše lokacije koje možete razgledati vozeći kajak ili kanu, a koje je i Hrvatska turistička zajednica uvrstila na svoje stranice!

MLJET

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mljet National Park (@mljetnationalpark)

Osim bogate vegetacije, posebice jedne od najbolje očuvanih šuma alepskog bora i hrasta na Mediteranu, ovaj otok ima bogato razvijenu obalu s brojnim uvalama i otočićima, špiljama i pješčanim plažama, gdje se možete zavući i nasukati kajakom te osvojiti komadić hladovine daleko od užurbanosti bilo kakvog oblika masovnog turizma kakav vlada u Dubrovniku. Ne čudi stoga što je Mljet posljednjih godina postao strogo čuvana tajna kajakaša iz cijelog svijeta.
Iz samog mjesta kratkim hikingom dolazi se do dvaju bisera – Velikog i Malog jezera, gdje se može iznajmiti kajake i obići ove kraške fenomene, kao i otočić Sveta Marija s benediktinskim samostanom usred jezera. Ali ako ste fascinirani Odisejem, moguće je organizirati i višednevne ture kojima će te obići cijeli Mljet ili se pak otisnuti na okolni arhipelag.

MREŽNICA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Robinzonski kamp Leskar (@robinzonski_kamp_mreznica)

Zaboravite na svjetski poznate slapove Niagare, jer Hrvatska ima skrivenu atrakciju, manju, ali ljepšu i skrovitiju – slapove rijeke Mrežnice. Stalne izmjene sedrenih slapova i jezera stisnutih između zelenih obala oduševit će vas dinamičnošću, ali ne žurite se, nego nađite mjesto za piknik i kupanje te uživajte u predivnom krškom krajoliku.

KORNATI / TELAŠĆICA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kornati National Park (@kornati_national_park)

Čak 89 otoka i otočića na 220 kvadratnih kilometara garancija su nesvakidašnjeg doživljaja. Iznimnu bioraznolikost ovog nacionalnog parka nemoguće je izraziti i riječima. Najbolje je mjesto za početak kajakaške ture u Parku prirode Telašćica, najvećoj prirodnoj luci na Jadranu okruženoj s 13 otočića koji su dom mnogim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, a slano i ljekovito jezero u neposrednoj blizini morske obale jedinstvena je atrakcija na Jadranu. Ako ste spremni na višednevno veslanje, možete angažirati neku od agencija s okolnih otoka jer ćete tako najbolje uspjeti uhvatiti genius loci Kornata.

Pročitajte još...

Adnan Mehmedović Medo: Event industrija se ne drži zajedno i zato nas vlast doživljava neozbiljno!

Olako se zaboravilo na 6% BDP-a koji eventi pune u proračun. Olako su se zaboravili nastupi svjetskih izvođača koji su Hrvatsku stavili na svjetsku kartu. Zato moramo podignuti svjesnost o važnosti kulturne i event industrije za Hrvatsku s konkretnim podacima, ističe Adnan Mehmedović Medo

Laskaju svim oblicima tijela: 5 brendova koje prate žene istančana ukusa

Posebno se veselimo kada otkrijemo neke nove modne brendove za koje se uvijek ispostavi kako ih prate neke od najpoznatijih influencerica širom svijeta

MIXER ROOM PODCAST | Tibor Karamehmedović (Silente): Glazba je igralište!

Anđelo Jurkas vs. Tibor Karamehmedović (Silente)

Imamo recepte: Veganski sladoledi – ukusniji, manje kalorični i bolje hlade!

Sladoled, najprimamljiviji proizvod u ovo ljetno vrijeme može se jesti u velikim količinama i to bez grižnje savjesti! Donosimo 3 fantastična recepta kako sami kod kuće možete napraviti svoj eko-sladoled

Povezano

Road trip po Europi: 4 najljepše destinacije koje jedva čekamo posjetiti

U Europi je mnogo ruta na kojima, ako samo malo skrenete s puta, možete uživati u istraživanju njihove povijesti, otići na gastronomsku turu te uživati ​​u svoj raskoši koju te regije nude

Vikend putovanje: Otkrijte čari Ljubljane

Odlučite li se posjetiti Ljubljani sigurni smo da vam je dobar provod zagarantiran!

7 savjeta za duge letove: Kako preživjeti dugi let u ekonomskoj klasi?

Iako je ekonomska klasa odličan izbor na kratkim letovima, ograničenje na skučeno sjedalo s minimalnim prostorom za noge i naslonom tijekom duljih letova počinje negativno djelovati na naše tijelo, ostavljajući nas s bolnim leđima i nogama te velikim nemirom

Odmor za dušu i tijelo: Vikend s kojeg ćete se vratiti preporođeni!

Priuštite si vrijeme za sebe koje će na neki način biti vaš dar samima sebi za sav naporan rad i izazove s kojima se susrećete iz tjedna u tjedan. Otkrivamo nekoliko prednosti koje krije odlazak u toplice, kao i naše omiljene u koje volimo pobjeći iz vikenda u vikend

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime