Subota, 23 ožujka, 2024

Biševo: Otok vrhunskog vina i jedinstvene prirodne ljepote

Kud god se zaputili, savršenstvo otočne prirode Biševa te jedinstvene treking staze, kristalno čisto more i osamljene pješčane plaže savršen su poziv za svakog domaćeg i stranog turista željnog mirnog, ali i aktivnog odmora

Biševo je otočić u Jadranskom moru smješten nedaleko od Visa, poznat po svojoj Modroj špilji, malom plavcu i pješčanim plažama. Površine je šest četvornih kilometara, a nalazi se pet kilometara jugozapadno od gradića Komiže s kojim je tijekom čitave godine povezan brodskom linijom. Na njemu živi 20-ak stanovnika i to je najudaljeniji hrvatski nastanjeni otok. Zbog velike količine svojih prirodnih ljepota, uz svjetski poznatu Modru špilju, otok Biševo zaslužuje status “destinacije na kraju svijeta”.

Svjetski poznata Modra špilja

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli PODRÓŻE | Magda i Marcin 👩‍❤️‍👨🇵🇱 (@wypiszwymalujpodroz)Ova ljepota nastala rukom prirode dio je Geoparka Viški arhipelag pod zaštitom UNESCO-a. Najljepši naći za ulazak u Modru špilju je plivajući, a izlazak iz nje roneći. Na taj način možete doživjeti sve ljepote svijetla koje ona pruža. Nalazi se u uvali Balun, na istočnoj strani otoka. Poznavali su je vrsni ribari Komiže još od davnina, a od kada je 1884. probijen vanjski ulaz kroz koji se može ući čamcem, postala je nezaobilazna meka moreplovaca i turista iz cijeloga svijeta. Špilja nije duboka, od tri do 20 metara, te je njen tipičan krški oblik koji podrazumijeva podvodne pukotine zanimljiv za ronioce.

Medvidina špilja

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Josipa Englman (@josipa_englman)

Tajanstvena je špilja koja se nalazi u uvali Trešjavac, na južnom dijelu otoka, a jedna je od najdužih morskih špilja na Jadranu. Ime je dobila po sredozemnoj medvjedici, najrjeđoj vrsti tuljana, koja je obitavala u špilji. Ovog najugroženijeg sisavca na svijetu lokalni su ribari nazvali “morski čovik” te je danas rijetko viđeni gost u Jadranu. Plivajući kroz uski kanal špilje doći ćete do šljunčane plaže zvane Malo žalo. Na Biševu se nalazi još osam manjih i većih špilja, tik uz obalu otoka te je između ostalog, Biševo dobilo ime zbog svojih špilja.

Prekrasne plaže i uvale

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Modra Spilja Bisevo Hotel (@bisevo_hotel)

Od mnogih prekrasnih plaža i uvala otoka Biševa svakako se ističu uvale Mezoporat, Uvala Porat i Salbunara. Uvala Mezoporat nalazi se na istočnoj strani otoka, a krasi ju šljunčana plaža te je polazište za izlete u Modru špilju. Uvala Porat smještena je na južnom dijelu otoka. Njena pješčana plaža, jedna od najljepših na otoku, skrivena je ispod hridi i natkrivena borovom šumom. U njenih nekoliko ugostiteljskih objekata možete uživati u Biševačkom Plavcu, svjetski poznatom crnom vinu. Salbunara je uvala s malom pješčanom plažom, dovoljno hladovine, kristalno čistim morem te je stvorena za sve one željne uživanja.

Otočne aktivnosti

Idealna aktivnost na otoku Biševu je treking pri kojem možete uživati u ljepotama prirode i smirivanju duha. Hodajući otokom doći ćete do biševačke uzvisine, mjesto Polje gdje se nalazi crkva sv. Silvestra, jedina crkvica na otoku te stara škola i nekoliko kamenih kuća. Nedaleko od Polja, nalazi se najveći vrh otoka, Stražbenica na 240 metara gdje možete uživati u pogledu na Palagružu, Brusnik i Jabuku.

Kud god se zaputili, savršenstvo otočne prirode Biševa te jedinstvene treking staze, kristalno čisto more i osamljene pješčane plaže savršen su poziv za svakog domaćeg i stranog turista željnog mirnog, ali i aktivnog odmora.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime