Srijeda, 17 srpnja, 2024

Đir po gradu: Najljepša mjesta koja možete posjetiti u Šibeniku

Posljednjih godina mnogo se ulaže u obnovu njegovih najljepših povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu, pa je Šibenik sve popularnija destinacija. U nastavku vam izdvajamo najljepša mjesta koja možete posjetiti u Šibeniku

Šibenik je jedan od većih dalmatinskih gradova. Naziva se i Krešimirovim gradom, a jedan je od najsarijih gradova na hrvatskoj obali. Prvi je grad koji je u Hrvatskoj dobio javnu rasvjetu, prvi je u svijetu počeo koristiti izmjeničnu struju, a poznat je i po brojnim kulturnim sadržajima. Naravno, ljubitelji sporta poznaju Šibenik poznaju kao rodni grad velikog Dražena Petrovića.Posljednjih godina mnogo se ulaže u obnovu njegovih najljepših povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu, pa je Šibenik sve popularnija destinacija. U nastavku vam izdvajamo najljepša mjesta koja možete posjetiti u Šibeniku. 

1/ Tvrđava sv. Mihovila 

Tvrđava sv. Mihovila jedna je od četiri velike šibenske tvrđave. Zadnjih je godina popularna koncertna pozornica, a smjestila se na povoljnom položaju ispod kojeg se razvio srednjovjekovni Šibenik. Arheološki nalazi sugeriraju da je pružala zaštitu lokalnom stanovništvu još od doba Ilira, a tvrđava je ime dobila po sv. Mihovilu, zaštitniku Šibenika.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dalmatia Šibenik (@visit_dalmatiasibenik)

2/ Šetnica kroz Kanalu sv. Ante

Šetnica kroz Kanal sv. Ante projektirana je na način da svojim izgledom i materijalima koji su se koristili u izradi ne narušava prirodni sklad zaštićenog područja. Duga je oko 4,4 km i povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole, a idealna je za obiteljske šetnje i razgledavanja, organizirane turističke grupe, rekreativno trčanje i vožnju biciklom.  

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Love Sibenik (@lovesibenik)

3/ Tvrđava Barone

Tvrđava Barone druga je šibenska tvrđava koja je prije nekoliko godina zasjala novim sjajem. I na njoj se ljeti često održavaju koncerti i razna događanja, a izgrađena je odmah nakon tvrđave sv. Ivana pred dolazak osmanske vojske tijekom Kandijskog rata.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dalmatia Šibenik (@visit_dalmatiasibenik)

4/ Jadrija

Jadrija je najpoznatija gradska plaža u Šibeniku, a tirkizno mor privlači posjetitelje iz ostalih mjesta na Jadranu te je odlična za cjelodnevni odmor, pogotovo za obitelji s malom djecom.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ᴘʜᴏᴛᴏɢʀᴀᴘʜʏ 📸 | ᴛʀᴀᴠᴇʟ 🌏 (@_explorer_bz)

5/ Tvrđava sv. Ivana 

Tvrđava sv. Ivana sagrađena je 1646. u svega 58 dana, na 120 metara visokom brdu iznad šibenske jezgre. Nazvana je prema crkvici koja se tamo nalazila već nekoliko stoljeća, a nastala je kao dio obrambenog sustava grada neposredno pred veliki napad osmanske vojske. Tvrđava se može posjetiti, a trenutno su u planu sanacija tvrđave te buduća organizacija znanstveno-edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Marija (@marija_svoboda)

6/ Katedrala sv. Jakova

Katedrala svetog Jakova centralna je građevina u gradu i neizostavni detalj svake njegove razglednice. Datira iz 15. i 16. stoljeća, a 2000. godine je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Katedrala je neizostavna stanica svake posjete Šibeniku. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Delphine en Croatie 🇭🇷 (@encroatie)

7/ Memorijalno igralište Dražen Petrović

Svaki ljubitelj sporta zna da je Šibenik rodni grad velikana košarke Dražena Petrovića. Dražen je na Baldekinu, kvartu u kojem je odrastao, 2011. dobio memorijalno područje, u sklopu kojeg se mogu vidjeti Draženova spomen soba, kip i igralište.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Iz Šibenika si ako… (@iz_sibenika_si_ako)

8/ Sokolarski centar

Sokolarski centar Dubrava smješten je u gustoj borovoj šumi šibenske Dubrave, 8 kilometara udaljene od centra grada. Jedini je sokolarski centar u Hrvatskoj u kojemu se mogu vidjeti različite vrste ptica grabljivica, a predstavlja nezaobilazno mjesto za sve one koji žele okusiti dašak divljine i avanture. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Agata Winkiewicz (@a.winkiewicz)

9/ Gradska vijećnica

Šibenska gradska vijećnica smještena je nedaleko katedrale sv. Jakova. Vijećnica je zasigurno najugledniji civilni objekt srednjovjekovnog Šibenika, a i danas spada među najznamenitije kulturne spomenike grada. Građena je u prvoj polovici 16. stoljeća u stilu visoke renesanse, a arhitekt nije poznat. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli _BESTWORLDPICS (@_bestworldpics)

10/ Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole je jedinstveni spomenik svjetske graditeljske baštine koja je 2017. upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Od polovice lipnja 2019. je otvorila svoja vrata za posjetitelje, a zbog radi zahtjevnih restauratorsko-konzervatorskih radova, za sada je moguć isključivo brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dalmatia Šibenik (@visit_dalmatiasibenik)

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime