Petak, 22 ožujka, 2024

Gucci Garden u Firenci – savršen spoj kulture, gastronomije i umjetnosti

Godine 2011. na trgu Piazza della Signoria u Firenzi otvoren je Gucci Garden - prestižni prostor u kojem se nalaze muzej, restoran i trgovine jedne od najslavnijih modnih kuća na svijetu. Dom prestiža, elegancije, povijesti i 3 Michelinove zvijezdice mjesto je koje - očarava

Gdje god se okrenete u Firenzi – svaka ulica, svaki kuća i palača.. sve ima neku svoju priču. Posebnost grada prepoznala je i modna kuća Gucci, pa je 2011. na trgu Piazza della Signoria otvoren Gucci Garden – atraktivan prostor u kojem se nalaze muzej, restoran i trgovine.Koncept je osmislio Alessandro Michele, Guccijev kreativni direktor. Vanjski dio građevine na prvi pogled izgleda poput mnogih drugih drevnih građevina u Firenci, ali s dodatkom ružičastog natpisa koji visi na zgradi. Međutim, unutrašnjost prikazuje živopisni svijet svojstven prestižnoj modnoj kući Gucci.

Gucci Osteria, Massimo Bottura i restoran s 3 Michelinove zvijezdice

Lijevo od glavne zgrade Guccijevog vrta nalazi se Gucci Osteria. Interijer je kombinacija toplih i hladnih nijansi zelene boje kojom se dobio izgled dinamičnog okruženja, ali feng shui uređenje restorana nije najupečatljivija stvar. To je zapravo Massimo Bottura, kuhar koji je nagrađen s tri Michelinove zvjezdice i posjeduje pet najboljih svjetskih restorana, i koji je kreirao jelovnik za ovaj preslatko uređen restoran!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Gucci Osteria (@gucciosteria)

Cijene jela u njegovu restoranu kreću se od 23 do 43 eura, a prepun je kreativnih jela s imenima poput “The Birth of Venus” s Jakobovim kapicama, zmijinom travom (estragon) i celerom i “Chianina’s Kiss”, koji se sastoji od jezika Chianina (vrsta goveda) i glazirane bundeve.

Postoje i dvije mogućnosti degustacije menija: prvi je “Renaissance Chapter” koji se sastoji od 5 slijedova i cijena mu je 100 eura, a drugi je “The World Through Our Eyes”, koji ima 6 slijedova i cijena mu je 130 eura. Oba degustacijska menija imaju po dvije mogućnosti spajanja vina koje se kreću od 45 do 80 eura po osobi. Iako ovaj meni nije cijenovno najprihvatljiviji, možda bi ga se isplatilo probati zbog iskustva. Jer uostalom, tko se može pohvaliti da je jeo hranu koja je nagrađena Michelinom i to u Gucci muzeju?

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Gucci Osteria (@gucciosteria)

Trgovina Gucci – sve najbolje na jednom mjestu

Jednom kad se fino nahranite u restoranu ili možda samo radoznalo bacite pogled na jelovnik, možete ući u zgradu i pronaći butik u kojem se nalaze najnovije Gucci kolekcije . Predmeti poput sakoa i džempera, ukosnica i naušnica, šarenih šalova i torbi, pa čak i lepršavih jastuka uklopile su se u uređenje trgovine i svi su na prodaju. Simpatični prodavači će vam zasigurno pomoći pronaći savršeni Gucci proizvod.

Muzej Gucci – od 1921. do danas

Nakon što izađete iz trgovine, imate mogućnost ući u muzej i dodatno se upoznati s poviješću Guccija. Za razliku od većine muzeja koji pokraj izloženog dijela imaju pisano objašnjenje za svako od njih, Guccijeva dijela govore sama za sebe.

Muzej se prostire na tri kata i prikazuje evoluciju talijanske modne kuće – od njezinog stvaranja 1921. do danas. U njemu se nalaze predmeti poput kofera iz 1930-ih, cvjetnih uzoraka iz 1950-ih ili pak prepoznatljive trobojne ogrlice iz 1970-ih.

Michele je čak posvetio dio muzeja prethodnom kreativnom direktoru Tomu Fordu, budući da ga njegov rad nadahnjuje. Područje se sastoji od dvije prostorije: jedna prikazuje njegove ready-to-wear kolekcije, a druga modne dodatke.
Stil Alessandra Michelea donio je muzeju zabavniji izgled korištenjem raznih uzoraka, oblika, svijetlih boja i puno volana. Moderna Guccijeva moda također je poznata po upotrebi flore i faune i detaljima poput zmija, pčela, cvijeća, tigrova i zebri.

Knjižara Gucci

Gucci knjižara jedino je mjesto koje ima malo niže cijene u odnosu na sve ostalo. Tamo ćete pronaći Gucci šibice, časopise, maske za telefon i stotine knjiga o umjetnosti i dizajnu. Kroz iskustvo Gucci Gardena, posjetitelji mogu doživjeti jedan od najprestižnijih talijanskih modnih brendova i to od njihovog samog početka. No, čak i ako niste zaljubljenik u ovaj brend Gucci Garden je definitivno mjesto koje treba posjetiti svatko tko voli cijeni modu i umjetnost!

Troškovi i radno vrijeme

Cijena ulaznice u Gucci Garden je 8 €. Besplatna je za osobe starije od 65 godina i djecu mlađu od 12 godina, osobe s invaliditetom, stanovnike Firence – u ponedjeljak – i zaposlenike tvrtke, a snižena za studente. Vrijeme posjeta trgovine i vrta je od 11:00 do 19:00, dok je Gucci Osteria otvorena za večeru.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime