Subota, 23 ožujka, 2024

Kamo za vikend: Špilja Vrelo, Fužine i Festival rekreacije & bobičastog voća

Nakon posjeta jedinoj špilji u Europi u čijoj ljepoti mogu uživati i osobe u invalidskim kolicima i koja je dostupna za sve generacije, ne propustite degustirati razne delikatese na 1. Festivalu rekreacije & bobičastog voća, specifičnog za Gorski kotar

Špilja Vrelo jedna je od najljepših podzemnih ljepotica u Hrvatskoj, a u petak, 9. srpnja slavi čak 71 godinu od službenog otvorenja za javnost. Zato, ako ovog vikenda ne znate gdje biste sa svojom obitelji, prijateljima ili tražite malo rashlađenja na goranskom zraku – uz atraktivan kulturni program – ne propustite posjetiti ovu atrakciju od 10 do 19 sati.Ulaz u špilju tijekom Dana otvorenih vrata je besplatan, a posjetitelji će moći uživati u dvjema izložbama, tematskoj prezentaciji radova goranskih umjetnika i stručnom vodstvu speleologa.

Jedina špilja u Europi u čijoj ljepoti mogu uživati i osobe u invalidskim kolicima

Po prvi put će u špilji Vrelo biti prikazana izložba fotografija dijelova špilje koje su dostupne samo speleolozima. a želit eli posjetiti samu špilju, i to pod stručnim vodstvom, iskoristite rijetku priliku od 11 do 12 sati te od 18 do 19 sati i saznajte neke od najljepših tajni ove podzemne ljepotice, smještene u Općini Fužine. 

Njezine se godine inače broje u milijunima, a prema nekim procjenama špilja Vrelo nastala prije 3,5-4 milijuna godina, dok su špiljski ukrasi nastali prije više od 500 tisuća godina. U potpunosti je ravna i jedina je špilja u Europi u čijoj ljepoti mogu uživati i osobe u invalidskim kolicima. Svakako je dostupna za sve generacije, od obitelji s malenom djecom do osoba zrelije dobi. 

Uz sve to, može se pohvaliti bogatim špiljskim ukrasima, a na samo pedesetak metara od ulaza posjetitelje će očarati prekrasan gorski izvor, jezero i ponor. Bistar i hladan gorski potok, iz porječja rijeke Ličanke, u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TZ Gorskog kotara (@tz.gorskikotar)

Prvi Festival rekreacije & bobičastog voća, specifičnog za Gorski kotar

Nedjelja, 11. srpnja, rezervirana je za prvi Festival rekreacije & bobičastog voća, specifičnog za Gorski kotar, a održat će se od 10 sati do kasnih popodnevnih sati u Zabavnom i paintball parku u Vratima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime