Petak, 22 ožujka, 2024

La Sagrada Familia: 10 zanimljivih činjenica o Gaudijevom remek-djelu

Toliko ste puta vidjeli slike ove očaravajuće bazilike ili ste joj se i osobno divili, ali koliko zaista znate o ovom katalonskom dragulju? Naučimo neke zanimljive činjenice

La Sagrada Familia izvanredna je vjerska zgrada u Barceloni, jednoj od najposjećenijih turističkih atrakcija u Španjolskoj, i, naravno, na UNESCO-vom je popisu svjetske baštine.Toliko ste puta vidjeli slike ove očaravajuće bazilike ili ste joj se i osobno divili, ali koliko zaista znate o ovom katalonskom dragulju? Naučimo neke zanimljive činjenice o Gaudijevom remek-djelu.

1/ Gaudí nije onaj koji je sve započeo

Iako je La Sagrada Familia Gaudijevo remek-djelo, on nije taj koji je započeo ovaj projekt. Jose Maria Bocabella, španjolski prodavač knjiga i filantropa, bio je oduševljen jednom crkvom u Italiji i želio je da se slična izgradi u Španjolskoj. Financirao je projekt koji je trebao izvesti arhitekt Francisco Paula del Villar. Nakon mnogih neslaganja Villar se povukao iz ovog projekta, a preuzeo ga je Gaudí. Potpuno je promijenio planove i dao La Sagrada Familiji jedinstveni izgled. Da nije bilo njega, ovo bi remek-djelo bilo samo još jedna gotička preporodna crkva.

2/ Gradnja traje više od stoljeća

Gradnja je započela 1882. godine, a kad je Gaudí umro 1926. godine, završena je samo četvrtina ove znamenitosti. Gradi se posljednjih 138 godina i vjeruje se da je sada u završnoj fazi. Zgrada bi trebala biti gotova 2026. godine, što će značiti da su joj trebale 144 godine da bi se dovršila.

3/ Jedna je škola bila dio La Sagrada Familia

Gaudí je u mnogočemu bio vrlo poseban čovjek. Kada je preuzeo ovaj projekt, odlučio je sagraditi školu na gradilištu. Izgrađena je za djecu građevinskih radnika, tako da dok njihovi očevi rade na ovoj veličanstvenoj vjerskoj zgradi djeca mogu tu ići u školu. Također, ovu su školu mogla pohađati i druga djeca iz susjedstva, posebno ona iz siromašnih razreda. Škola je izgrađena 1909. godine, a danas je to obrazovno područje Muzeja Sagrada Familia.

4/ Kombinira različite arhitektonske stilove

Ova čudesna zgrada kombinira nekoliko arhitektonskih stilova. Kao što smo već spomenuli, cijela ideja za izradu ove izvanredne građevine potekla je od drugog čovjeka, a i samu gradnju započeo je drugi arhitekt, koji je zamislio da to bude gotička preporodna crkva. Kad je Gaudí preuzeo projekt, potpuno je promijenio plan i unio razne elemente katalonskog modernizma i secesije, koji čine La Sagrada Familia tako posebnom.

5/ Inspirirana je prirodom

Glavna inspiracija za ovu konstrukciju bila je priroda i raznolikost oblika koji se u njoj mogu naći. To bi se moglo činiti pomalo neobično jer većina vjerskih građevina ima ravne linije, ali Gaudí je vjerovao da bi sve umjetne građevine trebale što više nalikovati prirodi. To je posebno zapaženo unutar La Sagrada Familije, gdje ćete pronaći mnoštvo stupova nalik drveću i razna bića iz našeg prirodnog okruženja.

6/ Njegova su pročelja umjetnička djela

Na La Sagrada Familiji nalaze se tri glavne fasade i sve su zapanjujuće! Najvažnija bi mogla biti fasada Jaslica (ona na Istoku) i to jedina izgrađena pod Gaudijevim nadzorom. Bila je to prva fasada koja je dovršena, posvećena je Isusovu rođenju, vrlo je ukrašena i detaljna. Kako je Gaudí bio svjestan da neće živjeti dovoljno dugo da završi zgradu, bilo mu je važno napraviti ovu fasadu i postaviti stil cijele zgrade. Također, ostavio je specifične upute za druge dvije fasade.

Pasionska fasada ili zapadna fasada prilično je jednostavna te predstavlja kontrast detaljnoj fasadi jaslica. Ovo je pročelje posvećeno Isusovoj strasti i njegovoj patnji, a namijenjeno je predstavljanju čovjekovih grijeha. Fasada Glory ili Južna fasada još uvijek je u izgradnji i najveća je od njih tri. Bit će to glavno pročelje, jer će nuditi pristup središnjem dijelu crkve. Posvećena je Isusovoj nebeskoj slavi, a predstavlja put do Boga: Smrt, konačni sud i slavu, dok je Pakao ostavljen onima koji odstupaju od Božje volje.

7/ Gaudí je pokopan u La Sagrada Familia

Nakon što je Gaudí umro 1926. godine, pokopan je u grobnici bazilike. Njegova se grobnica nalazi u kapeli posvećenoj Djevici El Carmen. Gaudí nije jedini sahranjen u La Sagradi – u njemu se nalaze i ostaci Bocabelle, čovjeka koji je započeo cijeli ovaj projekt.

8/ To nije katedrala

Budimo precizniji – to više nije katedrala. Kada je gradnja ove vjerske zgrade prvi put započela, trebala je biti jednostavna rimokatolička crkva. Usput je bila određena kao katedrala – sjedište biskupa. Godine 2010. Benedikt XVI. proglasio ju je bazilikom – što je prilično časno. Bazilika je važna vjerska građevina koja ima poseban duhovni, povijesni i arhitektonski značaj.

9/ Imat će 18 kula

Trenutno La Sagrada Familia ima samo osam dovršenih tornjeva, ali nakon što se sve završi, imat će ukupno njih 18. Dvanaest njih predstavlja apostole i smješteni su u skupine od po četiri – po jedna skupina na svakom pročelju. Ostali su tornjevi bliže sredini zgrade. Četiri od njih predstavljaju evanđeliste, jedan će biti posvećen Djevici Mariji, a onaj u sredini, koji će ujedno biti i najviši, predstavljat će Isusa Krista.

10/ Bit će to najviša vjerska zgrada u Europi

Kada se dovrši La Sagrada Familia bit će visoka 172,5 metara, što je visina njenog najvišeg tornja. To će je učiniti najvišom vjerskom zgradom u Europi. Gaudí je puno razmišljao o visini gradnje. Odlučio je da bi trebala biti jedan metar kraća od obližnje planine Montjuic. Razlog tome je taj što je smatrao da je neprikladno da čovjekovo djelo nadmaši Božje djelo!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime