Ponedjeljak, 10 lipnja, 2024

Najljepši hrvatski dvorci: Idealan način za upoznavanje povijesti kroz zabavu

Krenite s nama kroz virtualnu šetnju i obavezno 'bukirajte' termin da sve ove ljepote doživite i u stvarnosti!

Hrvatska je prepuna dvoraca koji odišu poviješću. Odlazak u posjet dvorcima zapravo je izvrstan način za spajanje putovanja i učenja.Jer dvorci u sebi kriju brojne priče i zanimljivosti koje će vas na trenutak vratiti stotinama godina unazad. Zato krenite s nama kroz virtualnu šetnju i obavezno ‘bukirajte’ termin da sve ove ljepote doživite i u stvarnosti!

Veliki Tabor

Veliki Tabor se nalazi sjeverno od Zagreba, nekoliko kilometara od granice sa Slovenijom i jedan je od najljepših dvoraca u Hrvatskoj. Ovaj dvor svoje ime duguje primarnoj namjeni, velikom vojnom kampu. Tijekom 16. st. gradila ga je plemićka obitelj Rattkay, a ostao je u njihovom posjedu sve do 1793. godine. Sada služi kao muzej i u njemu se redovito održavaju razne izložbe. Posjet dvorcu također je idealna prilika za otkrivanje zagorskog kraja poznatog po prelijepim krajolicima.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dvor Veliki Tabor (@velikitabor)

Dvorac Janković

Dvorac Janković nalazi se u Suhopolju i izgrađen je sredinom 18. stoljeća. Današnji izgled dobio je početkom 20. stoljeća. Plemićka obitelj Janković ostavila je veliki trag u razvoju kraja u kojem je živjela, a dvorac je nedavno u potpunosti obnovljen. Trenutno se u dvorcu nalazi suvremeni multimedijalni izložbeni prostor te se održavaju raznolike manifestacije i tematske večeri. U dvorcu ćete pronaći suvenirnicu koja nudi razne proizvode lokalnih obrtnika, kao i suvremeno 5D kino. Otvoren je i Centar za posjetitelje unutar kojeg se nalaze smještajni kapaciteti s 15 soba kategorije 4 zvjezdice.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visitor Center Dvorac Janković (@dvorac_jankovic)

Klenovnik 

Dvorac Klenovnik nalazi se 9 km sjeverozapadno od Ivanca. Najveći je dvorac u Hrvatskoj, a izgrađen je početkom 17. stoljeća. Dvorac je izravno imao 90 soba i čak 365 prozora. Do sredine 19. stoljeća bio je u vlasništvu obitelji Drašković, a od 1927. godine u njemu se nalazi bolnica koja i danas radi.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Helena Matić (@helenam1103)

Stara Sušica 

Dvorac Stara Sušica nalazi se u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine. U XIX. stoljeću dvorac je bio vlasništvo grofa Lavala Nugeta, a 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger. I Nuget i Neubergeri izveli su na dvorcu temeljite restauracije i dvorac je takav ostao do danas. Danas je omiljeno okupljalište planinara i školaraca koji u njemu odsjedaju kada imaju ‘školu u prirodi’. 

Inače, svorac Stara Sušica samo je jedan od frankopanskih kaštela na Kulturno-turističkoj ruti ‘Putovima Frankopana’. Rutom je obuhvaćeno 17 kaštela i dvoraca te tri sakralna kompleksa, a u 8 od njih uređeni su interpretacijski centri.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kvarner4You (@kvarner_4_you)

Trakošćan

Dvorac Trakošćan nalazi se u Hrvatskom zagorju, 40 km jugozapadno od Varaždina i jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj. Nastao je krajem 13. stoljeća i služio je kao dio obrambenog sustava sjeverozapadne Hrvatske. Dvorac je prepun zanimljivosti i vrijednih predmeta, a unutar njega nalazi se i povijesni muzej. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dvorac Trakošćan / Castle (@trakoscan)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime