Petak, 16 rujna, 2022

Istraživanja: Ovo će biti najpopularnija putovanja u 2021. godini

Globalna pandemija preokrenula je planove putnika naglavačke u godini na izmaku. No s puno optimizma svi gledamo na sljedeću godinu - 'nabrijani' na neka nova putovanja i destinacije!

Gledajući prema 2021. godini, utjecaj pandemije nije promijenio samo naš izbor odredišta, nego i vrstu putovanja na koja ćemo najvjerojatnije ići. Novo istraživanje globalnog lidera u industriji putovanja, Booking.com-a, otkriva pet najpopularnijih vrsta putovanja u 2021. godini kako bi nadahnuo putnike željne novih avantura.

1/ Individualno uživanjeTrend solo putovanja vjerojatno će dobiti još veći zamah u 2021. jer će žeđ za putovanjima blokirana pandemijom potaknuti putnike da se odvaže i otputuju nekamo sami. Istraživanja Booking.com-a prije pandemije pokazivali su da samo 17% putnika planira solo putovanje, što se nakon pandemije promijenilo u više od 30% globalnih putnika. Budući da 42% putnika (41% iz Hrvatske) kaže da želi više putovati u budućnosti kako bi nadoknadili izgubljeno iz 2020., to će ih sigurno potaknuti da isplaniraju individualno putovanje života!

2/ Opuštanje u luksuzu 

Neočekivani prekid svih planova za putovanja mnogim je putnicima značio da je sama mogućnost putovanja luksuz. Čak 61% putnika obećalo je da u budućnosti neće uzimati putovanja zdravo za gotovo. Isto smatra i 63% putnika iz Hrvatske. Dok istraživanje pokazuje kako putnici i dalje imaju namjeru ponovno putovati, samo 13% globalnih putnika (8% putnika iz Hrvatske) trenutno planira luksuzan odmor (primjerice, u vili ili hotelu s 5 zvjezdica), dok većina (51%) planira opuštajuće putovanje kako bi pobjeglo od svakodnevice, što opuštanje čini pravim luksuzom za 2021. godinu.

3/ Putovanja za povezivanje s voljenima 

U 2020. većina je putnika provela više vremena razdvojena od obitelji i prijatelja. Za mnoge, daleko od očiju ne znači i daleko od srca, baš naprotiv! Čak 61% globalnih putnika, a isto vrijedi za 70% putnika iz Hrvatske, planira buduće planove za putovanja iskoristiti kao priliku za posjet voljenima. Zapravo, 36% putnika otkrilo je da je tijekom te razdvojenosti razgovor s obitelji i prijateljima o putovanjima bio jedno od glavnih nadahnuća za ponovna putovanja.

4/ Vikend-putovanja

Mnogi se putnici boje kako bi im se budući planovi opet mogli izjaloviti, pa će stoga postojati veća potražnja za kratkim putovanjima. Naime, više od pola globalnih putnika (53%) i čak 67% putnika iz Hrvatske želi više kratkih putovanja u 2021. nego što su ih imali u 2019. kako bi maksimalno smanjili moguća razočaranja. Dodatnih 28% globalnih putnika (32% iz Hrvatske) također otkriva da im je upravo vikend-putovanje želja za prvo putovanje nakon ukidanja ograničenja. To pokazuje koliko im je važna mogućnost bijega iz svakodnevice, čak i na samo nekoliko dana.

5/ Lokalna hrana kao motivacija 

Želja putnika za istraživanjem svijeta nije nestala, no većina globalnih putnika (njih 53%) i dalje će izbjegavati putovanja u inozemstvo nakon ukidanja ograničenja. Isto vrijedi i za 36% putnika iz Hrvatske. Stoga su lokalna putovanja postala novi način istraživanja svijeta, a kulinarske su delicije na vrhu popisa. Istraživanje je pokazalo da 36% globalnih putnika želi kušati lokalne specijalitete na putovanju, dok njih 38% želi češće jesti u restoranu i tako trošiti novac koji su uštedjeli odlukom da ne putuju u inozemstvo. 

Pročitajte još...

Put putujem, ali sa stilom: 10 najluksuznijih putovanja vlakom na svijetu

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na vlak? Ako je to samo transport od točke A do točke B, ovim ćemo vam prizorima probuditi maštu. Otkrivamo vam luksuzne prvorazredne vlakove u kojima vam se nudi sav luksuz koji možete zamisliti... I još više od toga!

5 najljepših kućica na drvetu u Hrvatskoj – za ‘bijeg’ u modernu bajku

Po svemu neobične 2020. godine priroda i doticaj s njom jedna su od najbitnijih stvari po čemu ćemo birati putovanja i odmor. Situacija je ‘odredila’...

5 virtualnih tura nacionalnim parkovima: lokacije koje su rijetki posjetili!

Započeti još jedan tekst o tome kako je epidemija korona virusa prizemljila zrakoplove, a nas zalijepila za stolce i zatvorila u kuće može se učiniti prilično obeshrabrujuće. No zato vam predlažemo da otputujte skrivenim svjetovima nacionalnih parkova na koje je malo čija noga kročila – virtualno!

Kako su se promijenila naša putovanja zbog koronavirusa?

Iako se nećemo nikad odreći mogućnosti putovanja, mnogi su se trendovi uslijed pandemije promijenili. No, čini se kako nije sve ni tako crno, jer više nego ikad okrenuli smo se obitelj i zajedničkom otkrivanju ljepota Lijepe naše

Povezano

Mjesec plave ribe: Znamo gdje se jede najbolja riba ovoga rujna!

Tijekom mjeseca posvećenog vladarici tradicionalne gastronomije crikveničkog kraja, ugodno se iznenadite i počastite svoje nepce u odabranim restoranima i konobama na području crikveničke rivijere jer su vrijedni ugostitelji pripremili najkreativnije menije čiji je glavni sastojak 'plavuša'

Put pod noge: Sve što vam je potrebno za savršeni roadtrip

Tko kaže da trebate ići do zračne luke kako bi to bio pravi godišnji odmor ili bukirati apartman godinu dana prije, mogućnosti je bezbroj, a mi vam u nastavku donosimo opcije koje će vas bezbrižno pripremiti za nezaboravni ljetni roatrip

Bijeg od svakodnevnice: Upoznajte Marseille i uživajte na jugu Francuske

Marseille se često naziva vratima Provanse i vjerojatno je najpoznatiji po svojoj blizini beskrajnih polja lavande i bujnih vinograda, ali sam grad također nudi plaže savršene za sliku i živahnu gastronomsku scenu

5 hotela iz kultnih filmova u kojima možete odsjesti u stvarnom životu

Za sve filmofile i putoholičare donosimo pet hotela u kojima su snimani kultni filmovi. Nama su svi na listi želja!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime