Subota, 23 ožujka, 2024

Istraživanja: Ovo će biti najpopularnija putovanja u 2021. godini

Globalna pandemija preokrenula je planove putnika naglavačke u godini na izmaku. No s puno optimizma svi gledamo na sljedeću godinu - 'nabrijani' na neka nova putovanja i destinacije!

Gledajući prema 2021. godini, utjecaj pandemije nije promijenio samo naš izbor odredišta, nego i vrstu putovanja na koja ćemo najvjerojatnije ići. Novo istraživanje globalnog lidera u industriji putovanja, Booking.com-a, otkriva pet najpopularnijih vrsta putovanja u 2021. godini kako bi nadahnuo putnike željne novih avantura.1/ Individualno uživanje

Trend solo putovanja vjerojatno će dobiti još veći zamah u 2021. jer će žeđ za putovanjima blokirana pandemijom potaknuti putnike da se odvaže i otputuju nekamo sami. Istraživanja Booking.com-a prije pandemije pokazivali su da samo 17% putnika planira solo putovanje, što se nakon pandemije promijenilo u više od 30% globalnih putnika. Budući da 42% putnika (41% iz Hrvatske) kaže da želi više putovati u budućnosti kako bi nadoknadili izgubljeno iz 2020., to će ih sigurno potaknuti da isplaniraju individualno putovanje života!

2/ Opuštanje u luksuzu 

Neočekivani prekid svih planova za putovanja mnogim je putnicima značio da je sama mogućnost putovanja luksuz. Čak 61% putnika obećalo je da u budućnosti neće uzimati putovanja zdravo za gotovo. Isto smatra i 63% putnika iz Hrvatske. Dok istraživanje pokazuje kako putnici i dalje imaju namjeru ponovno putovati, samo 13% globalnih putnika (8% putnika iz Hrvatske) trenutno planira luksuzan odmor (primjerice, u vili ili hotelu s 5 zvjezdica), dok većina (51%) planira opuštajuće putovanje kako bi pobjeglo od svakodnevice, što opuštanje čini pravim luksuzom za 2021. godinu.

3/ Putovanja za povezivanje s voljenima 

U 2020. većina je putnika provela više vremena razdvojena od obitelji i prijatelja. Za mnoge, daleko od očiju ne znači i daleko od srca, baš naprotiv! Čak 61% globalnih putnika, a isto vrijedi za 70% putnika iz Hrvatske, planira buduće planove za putovanja iskoristiti kao priliku za posjet voljenima. Zapravo, 36% putnika otkrilo je da je tijekom te razdvojenosti razgovor s obitelji i prijateljima o putovanjima bio jedno od glavnih nadahnuća za ponovna putovanja.

4/ Vikend-putovanja

Mnogi se putnici boje kako bi im se budući planovi opet mogli izjaloviti, pa će stoga postojati veća potražnja za kratkim putovanjima. Naime, više od pola globalnih putnika (53%) i čak 67% putnika iz Hrvatske želi više kratkih putovanja u 2021. nego što su ih imali u 2019. kako bi maksimalno smanjili moguća razočaranja. Dodatnih 28% globalnih putnika (32% iz Hrvatske) također otkriva da im je upravo vikend-putovanje želja za prvo putovanje nakon ukidanja ograničenja. To pokazuje koliko im je važna mogućnost bijega iz svakodnevice, čak i na samo nekoliko dana.

5/ Lokalna hrana kao motivacija 

Želja putnika za istraživanjem svijeta nije nestala, no većina globalnih putnika (njih 53%) i dalje će izbjegavati putovanja u inozemstvo nakon ukidanja ograničenja. Isto vrijedi i za 36% putnika iz Hrvatske. Stoga su lokalna putovanja postala novi način istraživanja svijeta, a kulinarske su delicije na vrhu popisa. Istraživanje je pokazalo da 36% globalnih putnika želi kušati lokalne specijalitete na putovanju, dok njih 38% želi češće jesti u restoranu i tako trošiti novac koji su uštedjeli odlukom da ne putuju u inozemstvo. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime