Srijeda, 3 srpnja, 2024

Pravi biseri: Otkrijte 8 manjih otoka na Jadranu koji nude autentični odmor

Sastavili smo listu 8 manjih otoka na Jadranskoj obali autentičnih ljepota i čarima kojima nitko ne može odoljeti. Osim što su pravi biseri ljepote, garantiraju vam i prijeko potrebni mir i odmor. Pa, krenimo redom...

Krk, Vis, Hvar, Brač, sve su to dobro poznati domaći otoci, koji oduvijek plijene pažnju svojim prirodnim ljepotama i atraktivnom turističkom ponudom. No, jeste li znali da Jadranska obala ima više od 1244 otoka, a da je samo njih 67 naseljeno?Ako ovog ljeta žudite za odmorom ili barem vikendom na otoku, ali vam se ne sviđa pomisao na gužve po razvikanim otočkim destinacijama imamo rješenje. Odnosno, prijedloge! Sastavili smo listu 8 manjih otoka na Jadranskoj obali autentičnih ljepota i čarima kojima nitko ne može odoljeti. Osim što su pravi biseri ljepote, garantiraju vam i prijeko potrebni mir i odmor. Pa, krenimo redom…

Otok Iž nalazi se između Ugljana i Dugog otoka u zadarskom arhipelagu, a ima samo dva mjesta, Mali Iž i Veli Iž koji se nalaze uz samu obalu. Otok je okružen s 10 manjih otoka i hridi koj bude želju za istraživanjem. Tradicija je na otoku lončarstvo, pa ćete kući ponijeti jedinstven suvenir – iški lopiž. To je glinena posudu u kojoj se čuvaju maslinovo ulje i ostali proizvodi. S Iža možete svakodnevno ići na izlete na obližnje otočiće poput Rutnjaka i Rave, a u samoj blizinu je smješten i Nacionalan park Kornati. Duž cijelog Iža nalaze se razne biciklističke staze te pješačke staze, kao i teniski tereni. Ne propustite penjanje na najviši Ižki vrh, Korišnjak i uživajte u pogledu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ⚓️ Otok Iž (@island_of_iz_)

Susak

Ovo je odvijek bio posebno zanimljiv otok na Jadranu. Zanimljivo, prvi se puta u pisanim izvorima spominje sredinom 9. stoljeća, kada su se u njegovom akvatoriju sukobili Saraceni i Mlečani. Susak je proglašen pješačkom zonom, pa tako na otoku nema vozila. Dopušteni su samo traktori, interventna vozila, motori i bicikli. Susak je nadasve zanimljivog izgleda, debeli slojevi žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su vjetrovi, dok su ljudi oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike. Njihovo korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i čuva ga od erozije. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Funke (@funke_film)

Silba

Silba je također, kao i Susak, “otok pješaka” jer na otoku nije dozvoljeno korištenje automobila. Ako ovo ljeto želite dobiti dobar ten, Silba je otok za vas jer godišnje ima čak 2570 sunčanih sati. Otok ima mnogo plaža, od onih pješčanih do teže dostupnih – za koje će vam trebati brodski taxi. Ono po čemu je Silba poznata, osim lijepih plaža jest i toranj Toreta. Danas služi kao vidikovac, a poznat je po vanjskom stubištu i pogledu koji se pruža na cijeli otok kao i susjedno otočje.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Silba u ❤ (@silba_u_srcu)

Sveti Nikola

Prema poznatim informacijama ovaj otok su u 9. stoljeću naselili grčki svećenici, a na njemu su podigli crkvu SV. Anastazije. Nakon njihovog iseljavanja u 12. stoljeću, porečki biskup Bartoldo 1114. prepustio ga je benediktincima venecijanskog samostana sv. Nikole od Lida. Otok se nalazi ‘preko puta’ Poreča, a zahvaljujući hotelskom kompleksu na njemu i raznih atraktivnim zabavnim sadržajima idealno je mjesto za ljetovanje s obitelji.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visit Croatia Right Now (@visitcroatiarightnow)

Sveti Klement

Najveći je otok srednjodalmatinske otočne skupine Paklenih ili Paklinskih otoka. Obalni dio otoka je stjenovit, dok su dijelovi unutrašnjosti prekriveni grmovima makije. Na otoku su tri naselja – Palmižana, Momića Polje i Vlaka, kao i marina koja je otvorena od ožujka do listopada. Sveti Klement ima i nekoliko restorana i jedinstveni lounge bar. Također, (ako niste znali) popularna je destinacija za vjenčanja, pa parovi iz cijelog svijeta dolaze ovamo reći sudbonosno ‘da’! 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Wcharter.de (@wcharter.de)

Kaprije

Otok se nalazi u šibenskom arhipelagu, i također je zabranjeno na njega doći s  automobilom. Nazvan je po mediteranskoj začinskoj biljci kapari, a jedan je od najudaljenijih otoka šibenskog arhipelaga. Poznat je po ribarstvu i pomorcima te je sjedište brojnih jedriličara  zahvaljući svom položaju, odnosno uvučenosti i zaštićenosti od jakih vjetrova. Kaprije je, zanimljivo, ljeti tradicionalno domaćin ‘međunarodnih dječjih igra’ – djeca odmjeravaju snage u različitim igrama, uglavnom “starinskim” poput skakanja u vreći, nošenja jaja u žlici i slično.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ⚓ Otok Kaprije (@otokkaprije)

Palagruža

Otočje Palagruža zakonom je zaštićeno spomeničko područje, a na njemu se nalazi 200 endemskih vrsta biljaka i oko 120 vrsta životinja koje su se prilagodile specifičnim uvjetima života. Zbog goleme snage valova, nikada nije uspjela izgradnja pristaništa, pa se posjetitelji moraju iskrcati na jednoj od dvije plaže. Na Palagruži se nalazi svjetionik na koji se moguće popeti, a obzirom da je to područje s najmanje padalina, nema obradive zemlje. Posjet Palagruži je uistinu jedinstvena avantura.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli punkufer.hr (@punkuferhr)

Proizd

Zapadno od otoka Korčule smjestio se otočić Proizd. O otočiću i njegovim plažama pisali su mnogi svjetski časopisi i opisivali ih kao mjesta s najčišćim morem. Do njega se može doći organiziranim turama tijekom ljeta ili u vlastitom angažmanu. Na otoku se nalaze restoran i bar, a sve drugo je – netaknuta priroda. Iako ima plaža sa žalom, velika većina otoka su zapravo stijene, pa je idealan za ljubitelje “divljih” plaža.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Timotej 🇭🇷 (@timotej)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime