Subota, 20 srpnja, 2024

Više od turističkih atrakcija: 5 najboljih street art destinacija u Europi

Street art u europskim gradovima varira od likovne umjetnosti do umjetničkih crteža, a na njima možete vidjeti sve, od poznatih ljudi, izmišljenih bića, političkih događaja i sl.

Iako se svi ponekad pitamo je li ulična umjetnost uopće legalna, ipak volimo vidjeti izvrsna umjetnička djela po gradskim ulicama. Ako se umjetnost pojavljuje na određenim, namjenskim mjestima, onda je službena i legalna, i drago nam je da postoji dosta takvih mjesta po europskim gradovima koja su postala turističke atrakcije.Street art u europskim gradovima varira od likovne umjetnosti do umjetničkih crteža, a na njima možete vidjeti sve, od poznatih ljudi, izmišljenih bića, političkih događaja i sl. Donosimo vam izbor 5 najljepših europskih destinacija u kojima ćete uživati u razgledavanju:

1/ Berlin

Berlin je definitivno jedan opd najpoznaijih svjetskuh gradova po street art sceni. Najbolje i najpoznatije mjesto nesumnjivo je East Side Gallery – najduža galerija na otvorenom na svijetu. Nakon pada Berlinskog zida, mnogi su umjetnici ovjekovječili na zidu jedinstvena umjetnička djela, nikad prije viđena i na taj način dali svoj obol ovoj čudesnoj galeriji. Najpoznatiji motiv svakako je poljubac Ericha Honeckera i Leonida Brežnjeva, ali posjetitelji mogu uživati i u više od 100 drugih umjetničkih djela, uz kilometar dug, još uvijek netaknut originalni dio Berlinskog zida.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by East Side Gallery Official (@eastsidegallery.official)

2/ London

London je mjesto toliko bogato kulturom da biste tamo mogli provesti dane i tjedne, a opet imati puno stvari i mjesta za istraživanje. Ulična umjetnost

velik je dio gradske kulturne baštine. Postoje čak i neki dijelovi grada koji su evoluirali u strogo središte street arta. Jedno od takvih mjesta je poznata Brick Lane, koja se zapravo smatra rodnim mjestom urbane umjetnosti u ovom gradu. Southbank Center je još jedno mjesto za divljenje sjajnim uličnim umjetničkim djelima, a mjesto je i mnogih umjetničkih festivala. London je privukao neke od najboljih gradskih umjetnika na svoje ulice. Jedan od najpoznatijih koji su ostavili traga na gradskim zidinama zasigurno je Banksy – anonimni engleski ulični umjetnik čiji jedinstveni stil ne može ostati nezapažen.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Brick Lane London (@bricklanelondon)

3/ Beč

Iako se često govori o povijesti Beča i njegovoj bogatoj kulturnoj baštini, gradu ne nedostaje niti urbane kulture i ulične umjetnosti. Bečke ulice nude razne freske i grafite koje su stvorili neki od najboljih profesionalnih i amaterskih uličnih umjetnika. Ako se nađete u Beču i spustite se do MuseumQuartiera, koji je jedan od najvećih svjetskih kompleksa za suvremenu umjetnost i kulturu, pronaći ćete Street Art Passage s nekim od najboljih uličnih djela francuskog umjetnika Invader. Pored ovog ‘strašnog’ prolaza, uz Dunavski kanal možete pronaći sjajna ulična umjetnička djela. Brojni mostovi i šetnice prekriveni su crtežima koji dobro poznatoj bečkoj arhitekturi daju jedinstvenu urbanu atmosferu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by David Perks (@uzet)

4/ Atena

Glavni grad Grčke oduvijek je žarište street arta. Nekad su se u građevine urezivali crteži, zatim grafiti, a danas nevjerojatan oblik umjetnosti koji ilustrira sve, od politike do najpopularnijih tema – ljubavi i fantazije. Ova urbana umjetnost našla se pod svjetlima reflektora 1990-ih i dostigla veliku popularnost. Ulična umjetnost u Grčkoj je ilegalna, ali neki vlasnici nekretnina, među kojima je i općina Atena, često traže od umjetnika da im ukrase zidove. Slikovito susjedstvo Plaka jedno je od najboljih mjesta u Ateni za divljenje sjajnom street artu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by EK (@emi_kac)

5/ Amsterdam

Svi znamo i volimo Amsterdam zbog njegovih kanala, kafića, tulipana i dugih vožnji biciklima. Ali jeste li znali da je to još jedna europska prijestolnica s izvanrednom kulturom ulične umjetnosti? Ako dobijete priliku prošetati ulicama Amsterdama, primijetit ćete da je gradska atmosfera obojena neobičnom uličnom umjetnošću. Među svim ulicama poznatim po sjajnim umjetničkim djelima, rekli bismo da je Spuistraat najpopularniji. Među radovima pronaći ćete i puno djela koja je izradio poznati francuski umjetnik Invader.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Amsterdam Street Art (@amsterdamstreetart)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime