Nedjelja, 9 siječnja, 2022

5 novih tehnologija koje pomažu da lakše prebrodimo pandemiju

Od čišćeg zraka do maski usmjerenih na pristupačnost, tehnološki koncepti i novi proizvodi pokazali su načine na koje najsjajniji umovi u tehnologiji pokušavaju služiti svijetu

Posljednjih godinu dana naš se život promijenio stubokom te smo primorani tražiti nove načine kako bismo obavljali svakodnevne zadatke, a da pri tom ostanemo zdravi i sigurni.

Na ovogodišnjoj prestižnoj nagradi CES Innovation Program 2021., koja zapravo predstavlja natjecanje u čast izvanrednog dizajna i inženjeringa u proizvodima potrošačke tehnologije, predstavljeni su inovativni i prikladni načini kako to ostvariti.

Inovacije svjetskih tvrtki usmjerene prema globalnoj pandemiji

Svake godine na CES-u tehnološka industrija okuplja se kako bi odgovorila na izazove društva – i velike i male. Osim digitalnog formata emisije, ono što je izdvojilo CES 2021. bile su inovacije svjetskih tvrtki i startupova koji se bave globalnom pandemijom. Od čišćeg zraka do maski usmjerenih na pristupačnost, tehnološki koncepti i novi proizvodi pokazali su načine na koje najsjajniji umovi u tehnologiji pokušavaju služiti svijetu.
Otkrivamo pet pandemijski prihvatljivih tehnologija koje su privukle najviše pažnje na CES 2021.

1/ Alarm.com Touchless Video Doorbell

Novo video zvono za vrata tvrtke Alarm.com eliminira potrebu posjetitelja da pritisnu tipku te tako izbjegavaju klice, bakterije i viruse koji mogu postojati na površinama. Zvono na vratima koristi video analitiku kako bi zazvonilo kad je netko na vratima i ima ugrađenu kameru i mikrofon. Funkcija video analitike također se može postaviti za pokretanje drugih uređaja poput pametnih rasvjetnih tijela.

 

2/ BioIntelliSense BioButton

Nagradu CES 2021 za najbolju inovaciju u kategoriji nosivih tehnologija osvojio je BioIntelliSense BioButton. To je mali medicinski pomoćnik, veličine novčića koji kontinuirano mjeri temperaturu, puls i brzinu disanja u mirovanju te analizira promjene koje mogu ukazivati na simptome koronavirusa. Ovo rješenje za brzi zdravstveni pregled može pomoći tvrtkama i školama da se vrate u normalnije poslovanje.

3/ Cove Stress-Reducing Wearable

Kroz proteklu godinu mentalno zdravlje i dobrobit postali su veći prioritet za sve. Wellness tvrtka Cove predstavila je nosivi uređaj koji je dizajniran za smanjenje stresa i poboljšanje sna. Uređaj primjenjuje nježne vibracije, a postavlja se iza ušiju korisnika kako bi aktivirao  vezu između kože i mozga te u konačnici pomogao u regulaciji tjeskobe.4/ Razer N95 Mask

Tvrtka Razer predstavila je koncept Project Hazel, tehnološki integrirane maske za lice s aktivnom ventilacijom i futrolom koja puni ventilatore dok provodi UV dezinfekciju. Maska također sadrži prozirni štit kako bi drugi mogli vidjeti korisnika kako govori – što je posebno korisno za gluhe ili nagluhe osobe. Unutarnja LED svjetla pomažu da se usta korisnika vide u uvjetima slabog osvjetljenja, a tehnologija Voiceamp osigurava da govor ne bude prigušen.

 

5/ Targus UV-C LED Disinfection Light

Nagradu za inovaciju CES 2021 dobilo je Targus UV-C LED svjetlo za dezinfekciju koje je dizajnirano da uključi UV-C LED i automatizacijsku tehnologiju za dezinfekciju – bez potrebe za dodirom samih površina, poput računalne tipkovnice i još mnogo toga. Senzori pokreta omogućuju sustavu da pričeka dok se korisnik udalji od tipkovnice prije početka dezinfekcije.

Pročitajte još...

Neobični proizvodi koji nikad ne bi postojali da nije – pandemije!

Jeste li znali da postoji - štit za puhanje rođendanskih svjećica? No, ovdje smo ipak odabrali praktične i korisne pandemijske proizvode koji bi mogli 'zaživjeti' i nakon što ovo loše razdoblje prođe. Uzmimo kao primjer čisti ključ kojim dirate površine ili dozator maske koji vam pomaže da ne zaboravite masku na odlasku iz kuće.

Snimke San Francisca iz zraka tijekom lockdowna ostavljaju bez riječi

Film je snimljen dronom tijekom ožujka ove godine, a trominutni video vodi gledatelje napuštenim gradskim ulicama i raskrižjima bez vozila. Nadamo se da uskoro ne slijedi isti scenarij!

Dočekali smo i taj povijesni dan: Kreće prvi komercijalni let u svemir!

Tek smo jedan dan udaljeni od prvog komercijalnog leta u svemir. Sve je bliže dan kad će letovi u svemir postati uobičajeni, poput leta zrakoplovom. Hoćemo li uskoro ono što smo gledali u filmovima sami iskusiti? Hoćemo li nazdravljati za rođendane s pogledom na veliku plavu kuglu ili ići na medeni mjesec u svemir? Ništa se više ne čini nemogućim!

Cool potencijal: inovativni gadgeti koje jedva čekamo isprobati

Prošla godina, zbog pandemije koja je pogodila cijeli svijet, tehnologiju je stavila u prvi plan i zapravo smo više nego ikad svjesni da se svijet toliko brzo mijenja da je ono što je inovacija danas, možda već sutra ili sljedeći tjedan zastarjelo. Ipak, donosimo neke cool gadgete koji vas svakako neće ostaviti ravnodušnima

Povezano

Mixerov Gaming top 10: Ovo su najbolje video igrice u 2021. godini 

Puno je dobrih stvari koje su se dogodile u 2021. godini, a s obzirom na to da je pandemija dodatno pojačala kreativnost dizajnera igrica, teško smo se odlučili - no, ove igrice definitivno trebate probati - ako još niste...

Ne znate što darovati dragoj osobi? Pokušajte s cool tehnologijom koja olakšava život

U konačnici, najnoviji tehnološki gadgeti čine naše živote lakšim—što je iskreno najbolji dar koji možete dati. I zato smo pronašli pametne uređaje i tehničke dodatke koji su sjajni darovi

Program digitalne edukacije starijih osoba Hrvatskog Telekoma povezuje obitelji za blagdane

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja pa je Hrvatski Telekom pokrenuo hvalevrijedan program digitalne edukacije kako bi smanjili osjećaj njihove samoće i izoliranosti i zamijenili ga povezanošću i uključenošću

Black Friday: Popusti u trgovinama s tehnološkim pomagalima već su počeli i dosežu 80%!

Popusti su već počeli, a traju dok traju zalihe. Zato polako, dobro razmislite, ali ipak nemojte predugo, da vam se željeni proizvod ne rasproda!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime