Četvrtak, 4 srpnja, 2024

5 novih tehnologija koje pomažu da lakše prebrodimo pandemiju

Od čišćeg zraka do maski usmjerenih na pristupačnost, tehnološki koncepti i novi proizvodi pokazali su načine na koje najsjajniji umovi u tehnologiji pokušavaju služiti svijetu

Posljednjih godinu dana naš se život promijenio stubokom te smo primorani tražiti nove načine kako bismo obavljali svakodnevne zadatke, a da pri tom ostanemo zdravi i sigurni.



Na ovogodišnjoj prestižnoj nagradi CES Innovation Program 2021., koja zapravo predstavlja natjecanje u čast izvanrednog dizajna i inženjeringa u proizvodima potrošačke tehnologije, predstavljeni su inovativni i prikladni načini kako to ostvariti.

Inovacije svjetskih tvrtki usmjerene prema globalnoj pandemiji

Svake godine na CES-u tehnološka industrija okuplja se kako bi odgovorila na izazove društva – i velike i male. Osim digitalnog formata emisije, ono što je izdvojilo CES 2021. bile su inovacije svjetskih tvrtki i startupova koji se bave globalnom pandemijom. Od čišćeg zraka do maski usmjerenih na pristupačnost, tehnološki koncepti i novi proizvodi pokazali su načine na koje najsjajniji umovi u tehnologiji pokušavaju služiti svijetu.
Otkrivamo pet pandemijski prihvatljivih tehnologija koje su privukle najviše pažnje na CES 2021.

1/ Alarm.com Touchless Video Doorbell

Novo video zvono za vrata tvrtke Alarm.com eliminira potrebu posjetitelja da pritisnu tipku te tako izbjegavaju klice, bakterije i viruse koji mogu postojati na površinama. Zvono na vratima koristi video analitiku kako bi zazvonilo kad je netko na vratima i ima ugrađenu kameru i mikrofon. Funkcija video analitike također se može postaviti za pokretanje drugih uređaja poput pametnih rasvjetnih tijela.

 

2/ BioIntelliSense BioButton

Nagradu CES 2021 za najbolju inovaciju u kategoriji nosivih tehnologija osvojio je BioIntelliSense BioButton. To je mali medicinski pomoćnik, veličine novčića koji kontinuirano mjeri temperaturu, puls i brzinu disanja u mirovanju te analizira promjene koje mogu ukazivati na simptome koronavirusa. Ovo rješenje za brzi zdravstveni pregled može pomoći tvrtkama i školama da se vrate u normalnije poslovanje.

3/ Cove Stress-Reducing Wearable

Kroz proteklu godinu mentalno zdravlje i dobrobit postali su veći prioritet za sve. Wellness tvrtka Cove predstavila je nosivi uređaj koji je dizajniran za smanjenje stresa i poboljšanje sna. Uređaj primjenjuje nježne vibracije, a postavlja se iza ušiju korisnika kako bi aktivirao  vezu između kože i mozga te u konačnici pomogao u regulaciji tjeskobe.



4/ Razer N95 Mask

Tvrtka Razer predstavila je koncept Project Hazel, tehnološki integrirane maske za lice s aktivnom ventilacijom i futrolom koja puni ventilatore dok provodi UV dezinfekciju. Maska također sadrži prozirni štit kako bi drugi mogli vidjeti korisnika kako govori – što je posebno korisno za gluhe ili nagluhe osobe. Unutarnja LED svjetla pomažu da se usta korisnika vide u uvjetima slabog osvjetljenja, a tehnologija Voiceamp osigurava da govor ne bude prigušen.

 

5/ Targus UV-C LED Disinfection Light

Nagradu za inovaciju CES 2021 dobilo je Targus UV-C LED svjetlo za dezinfekciju koje je dizajnirano da uključi UV-C LED i automatizacijsku tehnologiju za dezinfekciju – bez potrebe za dodirom samih površina, poput računalne tipkovnice i još mnogo toga. Senzori pokreta omogućuju sustavu da pričeka dok se korisnik udalji od tipkovnice prije početka dezinfekcije.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime