Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Električni automobil Airo čistit će onečišćenja tijekom vožnje

Airo nije još jedan električni automobil koji ne zagađuje zrak. Ovaj posebni automobil je puno više od vozila, njegova unutrašnjost se može koristiti i kao ugodan dnevni, ali i noćni prostor za boravak

Londonski Heatherwick Studio predstavio je koncept električnog automobila imena Airo za tvrtku IM Motors koji će ‘usisavati zagađivače’’iz drugih automobila, ali ne samo to. Ovaj posebni automobil je puno više od vozila, njegova unutrašnjost se može koristiti i kao ugodan dnevni, ali i noćni prostor za boravak.Automobil je predstavljen u salonu automobila u Šangaju, kao vozilo za novoosnovanu kinesku marku automobila IM Motors. Nazvan Airo, električni automobil bit će opremljen HEPA-om – visoko učinkovitim sustavom filtriranja čestica zraka koji će aktivno čistiti zagađenje, a imat će autonomni i upravljački način rada.

Usisava zagađivače iz drugih automobila

“Airo nije još jedan električni automobil koji ne zagađuje zrak”, izjavio je Thomas Heatherwick, osnivač studija Heatherwick te dodao: “Umjesto toga, koristeći najnoviju tehnologiju HEPA-filtra, ide dalje tako što usisava zagađivače iz drugih automobila pri vožnji.”

Automobil je dizajniran s fleksibilnom unutrašnjošću s rotirajućim sjedalima tako da se može rekonfigurirati u ‘multi-funkcionalnu sobu’. Sa sjedištima okrenutim jedan prema drugome, stol s četiri lista može se rasklopiti kako bi se stvorio prostor za blagovanje ili zaslon proširen za gledanje filmova ili igranje društvenih igara.

Unutrašnjost automobila također se može pretvoriti i u spavaću sobu jer se oblikovana sjedala u potpunosti zavaljuju i stvaraju bračni krevet. U ovom načinu rada, stakleni krov može se učiniti neprozirnim pomoću najnovije tehnologije kako biste stvorili privatni prostor.

Proizvodnja kreće 2023. godine

Uz automobil, Heatherwick Studio dizajnirao je i stanicu za punjenje koju opisuje kao ‘isticanje karaktera’. Ove zakrivljene stanice bit će izgrađene da izdrže sve vremenske uvjete i imaju uvlačnu žicu za punjenje.

Automobil, koji bi trebao krenuti u proizvodnju 2023. godine, dizajniran je za IM Motors – marku automobila koju su stvorili kineska automobilska tvrtka SAIC Motor, internetski prodavač Alibaba Group i Zhangjiang Hi-Tech Group. To će biti prvi automobil koji je dizajnirao Heatherwick Studio, iako je studio prethodno dizajnirao autobus za grad London te brod za prijevoz turista i lokalnog stanovništva duž rijeke Loire između Nantesa i Saint-Nazair.

Pametni ‘malci’ na eko pogon s kojima ćete izbjeći gužvu

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime