Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Prijelomnica filmske industrije: Erica je prva robotica glumica

Umjetna inteligencija sa ženskim obilježjima programirana je uz pomoć posebne glumačke metode i bit će protagonistica SF filma u projektu vrijednom 70 milijuna američkih dolara

Njezino ime je Erica, ima tamnu kosu, dugi lob sa šiškama i azijatske crte lica – ona je prvi ženski robot glumica i glumi u filmu “B”. Čini se kako je to ključni trenutak u filmskoj povijesti, jer je industrija koja je na koljenima zbog koronavirusa unajmila nekoga tko bi ga mogao pobijediti. Ericina najveća prednost je naime u tome (još se treba vidjeti kako će glumiti) što je potpuno imuna na Covid-19 i ostale bolesti. Ovo nije, međutim, eksperiment koji ima za cilj zamijeniti ljudske glumce u bliskoj budućnosti, nego projekt koji se pojavio upravo u razdoblju kad se svijet bori s pandemijom neviđenih razmjera.

U filmu ‘B’ Erica neće glumiti pravu ženu, već umjetnu inteligenciju, izvještava ‘The Hollywood Reporter’. Znanstvenofantastični film ‘B’ napravljen je iz priče koju su stvorili stručnjaci za vizualne efekte Eric Pham, Tarek Zohdy i Sam Khoze, a govori o znanstveniku (kojeg glumi glumac od krvi i mesa) koji nakon otkrića opasnosti povezane s programom usmjerenim na usavršavanje ljudskog DNK, odluči pomoći u bijegu ženskom robotu opremljenom umjetnom inteligencijom (Erica) koju je on stvorio.

Ericu su napravili japanski znanstvenici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa, u sklopu programa robotike i oni su je i naučili tehnikama glume.

U program umjetne inteligencije uključili su metodu glume, uz prilagođavanje ljudskim osobinama i sposobnostima kako bi Erica poprimila ženske kretnje. 

“Stvarni glumci upotrebljavaju životna iskustva kako bi se saživjeli s ulogom, no Erica nema takvih iskustava. Stvorena je i izgradili su je kako bi igrala ovu ulogu. Morali smo simulirati njezine pokrete i emocije što je iziskivalo brojne posebne sastanke. Uz to, trebali smo je naučiti kako će kontrolirati svoje pokrete, kako govoriti osjećajno te smo kreirali govor tijela što sličniji ljudskom”, rekao je jedan od tvoraca projekta Sam Khoze.

Prvo je bilo zamišljeno da Erica ima svoj debut u drugom filmu, onom redatelja Tony Kayea. Ali je potom ipak iznajmljena za potrebe filma ‘B’.
Snimanje bi trebalo početi 2021. godine i radi se o projektu s budgetom od 70 milijuna američkih dolara. Novac će uložiti Bondit Capital Media, u suradnji s produkcijom ‘Happy Moon’, a investitori su ‘Ten Ten Global Media’ i ‘Life Entertainment’.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime