Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ovo su aplikacije na koje trebate posebno paziti na dječjem mobitelu

Donosimo nekoliko vrsta aplikacija na koje bi bilo dobro da pripazite ako ih vaše dijete ima instalirano na mobitelu. Ako smatrate da vaše dijete ne treba imati pristup aplikacijama, odaberite dječji mobitel bez mogućnosti preuzimanja aplikacije

Jedno od najnovijih istraživanja otkriva kako su mladima mobiteli važniji i od bliskih veza. Polako je to postao način života lak i djece, uključujući i onu mlađu od 10 godina. Gotovo polovica roditelja brine zbog potencijalnih negativnih učinaka upotrebe mobitela, ali većina mama i tata prihvaćaju da će njihova djeca na kraju morati naučiti kako ih sigurno koristiti.

Koje su to aplikacije koje mogu biti opasne?

Stoga, objasnite svojoj djeci zašto ćete redovito provjeravati njihove mobitele, a dok to radite potražite nekoliko vrsta aplikacija. Iako mnoge mogu biti korisne, postoje i one koje  mogu dovesti djecu u rizične i opasne situacije, ili stvoriti i ovisnost.

Donosimo nekoliko vrsta aplikacija na koje bi bilo dobro da pripazite ako ih vaše dijete ima instalirano na mobitelu. Ako smatrate da vaše dijete ne treba uopće imati pristup aplikacijama, odaberite mobitel bez mogućnosti preuzimanja aplikacije.

Aplikacije koje skrivaju podatke

Provjeravate djetetov mobitel i na njemu vidite samo one aplikacije koje izgledaju kao aplikacije za kalkulator. Nema problema, zar ne? Možda, ali ipak ih malo bolje provjerite. Mnogi su programeri aplikacija stvorili aplikacije koje izgledaju u stilu uslužnih programa, poput kalkulatora. Izvrsne su za prikrivanje podataka – poput videozapisa, slika i još mnogo čega. Drugim riječima, pomažu djeci da od roditelja čuvaju tajne. Iz tog biste razloga trebali istražiti bilo koju aplikaciju koja vam se čini neobičnom ili previše “funkcionalnom”. Ili jednostavno zamolite dijete da vam pokaže kako aplikacija radi kako biste vidjeli što se sve s njom može.

Aplikacije za upoznavanje

Ovo ne moraju nužno biti aplikacije za ljubavno upoznavanje, već bilo koja aplikacija koja ima mogućnost razgovora s nepoznatim ljudima. Neke od njih su i aplikacije za sastanke, a neke mogu biti i u obliku video poziva. Sve su namijenjene odraslima, a ne djeci.
No, dobna ograničenja mogu se jednostavno zaobići za dijete koje je voljno otkriti svoj rođendan. Ni Facebook aplikacija Messenger nije sigurna, pa nemojte pretpostavljati da veliko ime znači bolju sigurnost. Svaka aplikacija koja ima mogućnost dijeljenja osobnih informacija je jednako nesigurna. Mnoge aplikacije pokazuju lokaciju telefona, poput Live.me ili Whisper, što bi moglo dovesti dijete u još veću opasnost.

Aplikacije koje se povezuju s društvenim mrežama

Društveni mediji i aplikacije idu ruku pod ruku. Prije nego što dopustite djetetu da ima telefon, obavite razgovor o svim popularnijim aplikacijama poput Snapchata, TikToka i Instagrama. Ove aplikacije olakšavaju stavljanje podataka na internet i tako mogu izložiti vaše dijete svemu, od maltretiranja do neprimjerenog sadržaja i razgovara s nepoznatim ljudima. Možda ste iznenađeni što ste na mobitelu svog djeteta vidjeli aplikaciju neke društvene mreže, ali prije nego što je izbrišete, sjednite s djetetom i ozbiljno porazgovarajte. Otkrijte zašto je vaše dijete odabralo tu platformu. Imajte na umu da neki društveni mediji mogu biti korisni, ovisno o dobi vašeg djeteta. Tinejdžeri se osjećaju povezanije kad mogu čavrljati sa svojim prijateljima. Slijedom toga, vaš bi cilj trebao biti da shvatite što ima smisla na temelju njihove dobi i zrelosti.

Aplikacije za zabavu

Nijedno dijete ne bi trebalo imati aplikaciju za spojeve na telefonu. Čim primijetite aplikacije poput MeetMe, Bumble ili Tindera, izbrišite ih. Hoće li se vaš sin ili kći naljutiti? Možda, no vaša je uloga zaštititi ih. Ako vaš tinejdžer želi izlaziti, trebali biste razgovarati o pravilima. A ta pravila ne bi trebala uključivati izlaske s ljudima koje osobno ne poznaje.

Budite primjer svojoj djeci

O aplikacijama i korištenju mobitela razgovarajte s djecom otvoreno ali bez napada i ljutnje. Shvatite da su mladi i da ih sve zanima. Možete im ograničiti vrijeme korištenja mobitela ili skinuti aplikacije koje ne podržavaju loš sadržaj i reklame poput YouTube Kids. Također preko noći naučite dijete da mobitel ostavi u drugoj prostoriji na punjenju.
Djeca sve uče kod kuće, pa tako i vrijeme provedeno na mobitelu. Pokušajte u njihovom prisustvu što manje biti na telefonu, laptopu i ostalim pomagalima. Kada ste zajedno radite zanimljive i uzbudljive stvari. Otiđite u šetnju ili izradite nešto vlastitim rukama. Ispunite dan aktivnostima i kreativnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime