Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Nova publika: Hoće li se glazbenici sve češće pojavljivati u – videoigrama?

Vijest o simbiozi glazbene industrije i industrije video igara, došla je nakon sjajnih reakcija na gostujuću ulogu Stormzyja u videoigri Watch Dogs franšize. Reper se pojavljuje kao jedan od likova igrice, a njegovim stopama mogli bi krenuti i brojni drugi glazbenici

Videoigre su jedan od najpopularnijih oblika zabave na svijetu te se stalno ulaže u inovacije i njihovo unaprjeđenje. Mnogim glazbenicima one su omiljeni hobi kojim ispunjavaju slobodno vrijeme, a sada imaju priliku i postati protagonisti kojim će “upravljati” milijuni ljudi diljem svijeta. Naime, uz neizostavne glazbene efekte koji prate računalne i video igre ili pak, kao kod filmova, cijele pjesme i albume snimljene za potrebe igara, gejmeri će glazbenike u budućnosti sve češće moći vidjeti i kao neke od glavnih ili pak sporednih likova na omiljenim igraćim konzolama. Tu se svakako nameće i pitanje virtualne stvarnosti u kontekstu koncerata, no to je već neka druga tema.

Velika vijest o novom koraku u simbiozi glazbene industrije i industrije video igara, došla je nakon sjajnih reakcija na gostujuću ulogu Stormzyja u najnovijem nastavku akcijsko-avanturističke Watch Dogs franšize, “Watch Dogs: Legione”. Virtualnog Stormzyja igrači mogu pronaći u samoj igrice te, odabirući ga, nastaviti upravljati njegovim likom ka ispunjenu misije. Budući da je neočekivano bombastična suradnja rezultirala porastom broja fanova – i same igrice i britanskog repera – diskografske kuće uočile su novo tržište na kojima bi se glazbenici mogli etablirati.

Stormzy je, kako ističe, oduševljen suradnjom i konačnim rezultatom.

Nakon razgovora s Timom Milesom, ključne osobe koja je Stormzyja uvela u svijet video igara i zamjenika predsjednika odjela sinkronizacije u Warner Music UK, veliku priliku prvi prepoznalo je i vodeće osoblje diskografske kuće Warner Music.

“Sličnu situaciju smo već vidjeli kada je u pitanju film. Nenadano se može pojaviti trenutak kada se broj slušanja izvođača ili gledanja filma u kojem se pojavljuje naglo poveća i odjednom imate sve te nove fanove”, izjavio je Miles u intervjuu za GamesIndustry. “Stormzyjeva uloga u igri Watch Dogs vjerojatno je jedan od prvih primjera kada se takav događaj dogodio i u industriji videoigara. Utjecaj je sličan kao što se nedavno dogodilo s Bondom i Billie Eilish, ako ne i veći!”, zaključuje Miles te dodaje kako su, do sad, diskografske kuće jedino marile za suradnje s igricama koje su simulacije instrumenata ili usko povezane s glazbenom, s jedne te samo s popularnim igricama kao što je FIFA, s druge strane.

Nadalje, Miles ističe kako smatra da je riječ o propustu i velikoj rupi na tržištu koja se sada, nada se, uspjela pokrpati postigavši dogovor s Warner Musicom, a vjeruje i kako će benefite od takvih suradnji osjetiti i diskografi i kreatori igara.

“Ako glazbenica/glazbenik želi ULOGU U filmU, zašto ne Bi i U igriCI?”

Prema dogovoru postignutim s diskografskom kućom, u budućnosti bi se više izvođača trebalo angažirati za potrebe sudjelovanja u videoigrama što su, uz obećanje kako će više pažnje posvetiti tom sektoru popularne kulture, potvrdili iz Warner Musica dodavši kako će provesti istraživanje kako bi utvrdili koji izvođači bi mogli biti idealan izbor za spoj s videoigrama:

“Iako imamo (Warner Music) oko 500 aktivnih izvođača, zapravo još ne znamo kome je stalo do ovakvih angažmana”, objašnjava, “ali kada sjednete za stol s programerom prvo pitanje koje se postavi je: Tko igra te videoigre? Uz odgovore dolazimo i ciljanih skupinama te smo tako stvorili i bazu podataka. Videoigre su sada postale važan dio industrije te potencijalno donose nove vrijedne ugovore. Sljedeća pitanja su: Koje igrice igrate i koje konzole su vam najdraže.”

Podsjetimo, Stormzy je sudjelovao i u stvaranju glazbe za spomenutu videoiogru: 

 

Naslovna fotografija: Stormzy / ubisoft.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime