Utorak, 19 listopada, 2021

Što najavljena Appleova pravila o sigurnosti djece znače za vaše fotografije?

Među inim, značajka Messages, namijenjena maloljetnicima, upozorit će roditelje pri dijeljenju seksualno eksplicitnih slika, upozoriti maloljetnike da ne gledaju sadržaj i upozoriti roditelje ako odluče pogledati

Appleove posljednje najavljene promjene u postupanju s privatnošću djece i ilegalnim materijalima potaknule su kontroverze oko šifriranja i prava na privatnost. No, zapravo su velike šanse da nikada nećete primijetiti promjene u svakodnevnom slanju poruka i fotografiranju.

Apple je, naime, najavio nove promjene u načinu na koji rukuje određenim fotografijama u iCloudu, kao i određenim fotografijama poslanim putem aplikacije Messages. Implementacija bi trebala stići kasnije ove godine s uvođenjem iOS-a 15.

Što je Apple najavio?

Iako su promjene osmišljene kako bi zaštitile djecu od uvredljivog i seksualno eksplicitnog materijala, dio veće borbe koju tvrtka vodi protiv zlostavljanja djece, implementacija ovih promjena je izazvala kontroverze – s obzirom da mnogi tvrde kako tvrtka time kompromitira svoj visoki standard šifriranja. Suočen s mnogim pitanjima, Apple je objasnio najnovije promjene u načinu skeniranja iCloud fotografija, kao i onih poslanih maloljetnicima.
Appleov novi alat za otkrivanje materijala za seksualno zlostavljanje djece (CSAM) počet će skenirati fotografije koje korisnici prenose u svoju iCloud fototeku radi pronalaska materijala za zlostavljanje djece, a korisnike će ‘zaključati’ ako otkrije više slika takve vrste sadržaja. Također, dodaje alat za skeniranje fotografija za maloljetnike u Messages aplikaciji, tako da i djeca i roditelji mogu biti svjesni kada gledaju eksplicitne slike. Značajka Messages, namijenjena maloljetnicima, upozorit će roditelje pri dijeljenju seksualno eksplicitnih slika, upozoriti maloljetnike da ne gledaju sadržaj i upozoriti roditelje ako odluče pogledati. Apple kaže da je alat za skeniranje slika može otkriti seksualno eksplicitan sadržaj.
Roditelji će biti obaviješteni ako dijete od 12 godina ili mlađe otvori eksplicitnu sliku. Djeca od 13 do 17 godina i dalje će primati upozorenje pri otvaranju slike, ali njihovi roditelji neće primiti obavijest ako otvore sliku.

Mogu reći neću: Sve je više mladih koji su žrtve ucjena i seksualne pornografije!

Kako će Appleovo otkrivanje fotografija funkcionirati?

Na svojoj stranici “Sigurnost djece” Apple detaljno opisuje promjene privatnosti koje dolaze na iOS i iPadOS. Tvrde kakoa će se otkrivanje fotografija prvenstveno koristiti za rješavanje neprikladnih slika i uvredljivog materijala. Na iOS će se učitati novi softver za skeniranje slika koji će skenirati fotografije prenesene na iCloud Photos za CSAM. Apple objašnjava kako će alat skenirati fotografije prije nego što se učitaju na iCloud fotografije i usporediti ih sa svojom bazom podataka poznatih CSAM ID-ova slika s jedinstvenim otiscima prstiju (koji se nazivaju i ‘raspršivači’). Ističu da će se usporediti jedinstveni ‘hashes’ slika, a ne same slike.

Apple nadalje objašnjava da može poduzeti akciju samo ako otkrije “zbirku” poznatih CSAM slika nakon što se prenesu u iCloud biblioteku fotografija. Kad je dosegnut “prag” prikupljanja, Apple će ručno provjeriti sadržaj slika i prijaviti ih NCMEC-u, dok korisnika neće zaključati s Apple ID-a dok nije siguran u potpunosti. Time su šanse da će korisnik biti označen kao lažno pozitivan jedan u jedan bilijun.

Hoće li Apple pogledati vaše fotografije?

Apple tvrdi kako ne gleda same fotografije, pa nema šanse da netko dobije uvid u bilo koju stvarnu sliku, osim ako se ne podnesu na ljudski pregled nakon što ispune određene zahtjeve. Apple neće skenirati fotografije poslane i primljene u aplikaciji Messages za CSAM, samo one prenesene na iCloud (fotografije u Messages za malodobne osobe koje sudjeluju u sigurnosnoj značajci skenirat će se radi pronalaska seksualnih slika). Samo će fotografije koje se nalaze u bazi podataka biti označene, a nijedan CSAM koji nije pronađen u bazi podataka neće se klasificirati kao takav.
Također, Apple u svom FAQ-u o proširenoj zaštiti kaže da ‘Apple neće saznati ništa o drugim podacima pohranjenim na uređaju’.
U često postavljanim pitanjima, Apple objašnjava da nema namjeru dopustiti vladama ili agencijama za provođenje zakona da iskoriste prednosti ovog alata za skeniranje slika: “Suočili smo se sa zahtjevima za izgradnju i primjenu promjena koje su naložene od strane vlade i koje su narušavale privatnost korisnika i ranije, te smo odbili te zahtjeve.”

Lana Ciboci: Danas ne možete znati hoće li vaše dijete postati žrtva online zlostavljanja

Možete li se isključiti?

Iako će svaki iOS uređaj imati ove alate, to ne znači da će svaki uređaj biti podložan usporedbi slika. Možete onemogućiti prijenos fotografija na iCloud fotografije ako ne želite da Apple skenira vaše slike. Nažalost, to je velika prepreka jer su iCloud fotografije prilično popularne i ključna značajka Appleove usluge iCloud u cjelini.
Što se tiče sigurnosti komunikacije u značajci Poruke, nakon uključivanja, novi alat za skeniranje slika radi samo kada komunicirate s korisnikom mlađim od 18 godina na zajedničkom računu Apple obitelji.

Zašto Apple to sada čini?

Apple tvrdi da sada provodi ovu politiku zbog učinkovitosti novih alata u otkrivanju CSAM-a, kao i čuvanju podataka korisnika što je moguće privatnije. CSAM otkrivanje događa se na uređaju, što znači da Apple ne može vidjeti slike, čak ni CSAM, sve dok se ne otkrije više jednakih. Appleova značajka skeniranja slika nikada ne bi trebala otkrivati ​​Appleu slike koje nisu CSAM, tvrde iz tvrtke.

Tvrtka nije prva koja skenira takvu vrstu sadržaja: tvrtke poput Facebooka, Googlea i YouTubea imaju CSAM pravila koja skeniraju sve prenesene fotografije i videozapise radi sličnih aktivnosti koristeći sličnu ‘hash’ tehnologiju koja ga uspoređuje s poznatom bazom podataka CSAM-a.

Pročitajte još...

Lana Ciboci: Danas ne možete znati hoće li vaše dijete postati žrtva online zlostavljanja

Potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruge civilnog društva koja je posvećena neformalnom medijskom obrazovanju djece, roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama upozorava zašto djeca mlađa od 13 godina ne bi smjela koristiti društvene mreže, koje su najveće opasnosti koje prijete djeci i gdje roditelji najčešće griješe kada su mediji u pitanju

Gordana Buljan Flander: Seksualno je zlostavljan svaki 6. dječak i svaka 4. djevojčica!

Klinička psihologica i integrativna psihoterapeutkinja, te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba govori o slučajevima seksualnog zlostavljanja, o položaju žrtava i osudama okoline, o posljedicama zlostavljanja i odraslih i djece te o tome kako im svi možemo pomoći...

Ovo su aplikacije na koje trebate posebno paziti na dječjem mobitelu

Donosimo nekoliko vrsta aplikacija na koje bi bilo dobro da pripazite ako ih vaše dijete ima instalirano na mobitelu. Ako smatrate da vaše dijete ne treba imati pristup aplikacijama, odaberite dječji mobitel bez mogućnosti preuzimanja aplikacije

Najbolji pametni satovi za djecu koja nisu dovoljno stara da imaju svoj mobitel

Ovi pametni satovi ne nude neograničen pristup internetu kao što ga ima mobitel, većina nije podložna naplati podataka, a poslužit će kao izvrstan prijelaz u pružanju vašem djetetu veće neovisnosti s tehnologijom. Još bolje, puno su jeftiniji od pametnih telefona

Povezano

Inovacije: Samsung prestavio čuda tehnike koja nadilaze sva naša očekivanja

Od preklopnih telefona, do televizora koji kada su isključeni postaju prava umjetnička remek-djela, kao i do perilice rublja koja svojim korisnicima osigurava da uz minimalno korištenje vremena, deterdženta i vode ostvare maksimalne učinke, Samsung je predstavio nove proizvode koji svakodnevnom životu daju drugu dimenziju

Upoznajte Pepper – humanoidnog ženskog robota koji čita emocije

Pepper se diljem svijeta već našla u ulozi recepcionarke, na aerodromu je pozdravljala putnike, bila je vrijedna ispomoć u domovima za starije, pa čak i navijačica na utakmici

Najsmješniji memovi o padu Facebooka, Whatsuppa i Instagrama

Dionice Facebooka zbog jučerašnjeg su događaja pale za 4.9%, a procjenjuje se kako je Mark Zuckerberg posljedično izgubio preko 7 milijardi dolara. O kvaru koji se dogodio i sam se oglasio nakon što je Facebook ponovno bio dostupan

Središta tehnologija: Ovo je 20 najinovativnijih gradova na svijetu

Lako je pretpostaviti da bi pobjedu mogao odnijeti San Francisco, najveći grad u blizini Silicijske doline, ali tehnološko središte Sjedinjenih Država nije svoje mjesto pronašlo u prvih 20. Umjesto toga, izvješće navodi niz iznenađujućih otkrića

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime