Utorak, 23 srpnja, 2024

Tehnološki napredak: Nastupila je nova era snimanja u morskim dubinama

Nova tehnologija omogućuje filmašima da precizno prikažu čak i najsitnije detalje podvodnog života

Nastavak napretka u tehnologiji neprekidno mijenja pejzaž fotografije i filma. Najnoviji tehnološki razvoji u videu razlučivosti 8K donose potpuno novu dimenziju detalja i jasnoće. Ova tehnologija omogućuje filmašima i snimateljima da zabilježe fotografije i videozapise s nevjerojatnom preciznošću, čak i u ekstremnim uvjetima poput podvodnih snimaka, pružajući gledateljima kod kuće impresivno iskustvo gledanja.Pawel Achtel je svjetski priznati stručnjak u podvodnoj kinematografiji, sa zavidnom karijerom koja traje više od 35 godina i obuhvaća više od 5000 zarona diljem svijeta, od ekvatora do Antarktika. Njegovo bogato iskustvo u snimanju i ronjenju potvrđuje njegovu izuzetnu stručnost, koja je privukla pažnju vodećih imena u industriji poput National Geographica, BBC-a i Discoveryja.

Achtel je bio ključni sudionik u snimanju podvodnih sekvenci rezolucije 8K za film ‘Avatar: Put vode’, pružajući jedinstvenu perspektivu života pod vodom. Njegovo izuzetno angažiranje u dizajniranju i proizvodnji napredne kinematografske opreme dodatno ističe njegovu ulogu kao pionira u podvodnoj kinematografiji.

Samsung je vodio razgovor s Pawelom Achtelom kako bi dublje istražili svijet podvodne kinematografije te kako bi bolje razumjeli način na koji Samsung-ova linija Neo QLED 8K transformira pejzaž za filmske stvaraoce i gledatelje kod kuće.

Transformacija podvodnog snimanja uz 8K tehnologiju

U podvodnoj kinematografiji, gdje su vizualni aspekti od presudne važnosti, Samsung Neo QLED 8K ima nezamjenjivu ulogu. Osim što omogućuje gledateljima da se osjećaju kao da su stvarno prisutni na mjestu događaja, izuzetno je važan i za filmaše kako bi procijenili kvalitetu podvodnih snimki. Snimanje pod vodom u pravoj 8K kvaliteti može biti izazovno zbog raznolikih elemenata poput oceanskih struja i lomova svjetlosti. ‘Kada se sve okolnosti poslože, krajnji rezultati oduzimaju dah’, saključio je Achtel. 

Iako napredne tehnologije poput potopnih leća pružaju korisne alate za podvodno snimanje, Samsung Neo QLED 8K, poznat po svojoj visokoj razlučivosti i jasnoći, omogućuje filmašima poput Achtela da precizno prikažu čak i najsitnije detalje podvodnog života. Ova tehnologija snimanja doprinosi poboljšanju oštrine i kvalitete slike, nadvladavajući izazove koje postavlja podvodna optika.

‘Podvodni svijet je toliko nedokučiv da čak i filmaši imaju rijetku priliku omogućiti ljudima stvarni prikaz u velikoj rezoluciji’, rekao je Achtel. ‘Upravo zbog toga, ove snimke otkrivaju u zapanjujućim detaljima okruženje koje nam je potpuno strano, što ih čini potpuno zanimljivima i zadivljujućima.’

Na CES-u 2024., Samsung je predstavio svoj najnoviji model Neo QLED 8K opremljen novim procesorom NQ8 AI Gen3, koji gledateljima donosi iskustvo kino dvorane direktno u njihove domove. Redatelj je bio toliko impresioniran značajkama ovog televizora da ga je nazvao ‘revolucionarnim napretkom’.

Posebnu pohvalu dobile su značajke poput 8K AI Upscaling Pro i AI Motion Enhancer Pro,
dostupne na odabranim Neo QLED 8K modelima, koje dodatno potvrđuju predanost tvrtke
Samsung izvanrednim vizualnim prikazima. ‘Budući da sam svjedočio naprednim inovacijama na CES-u 2024., mogu pouzdano reći da ove značajke poboljšavaju realističnost prikaza’, dodao je Achtel. Međutim, prava snaga 8K za ovog podvodnog kinematografa leži u besprijekornoj integraciji proizvodnih i gledateljskih tehnologija ucrtavajući novi smjer u stvaranju i konzumaciji sadržaja.

Zaronite duboko u 8K kućno kino

Razvojem 8K opreme za snimanje stvara se potpuno novi spektar sadržaja. Realistični prikazi i izvanredna kvaliteta 8K su ključni za stvaranje sadržaja koji zahtijeva snažan vizualni dojam. Na primjer, podvodne snimke često se reproduciraju sporijim tempom kako bi publika imala dovoljno vremena za upijanje nepoznatog okruženja i detalja koji bi inače prošli neopaženo.

Samsung Neo QLED 8K omogućuje gledateljima impresivan raspon boja i realističan prikaz dubina oceana. Od smirujućih plavih tonova vode do živopisnih i svijetlih nijansi riba i koraljnih grebena, Pawel Achtel pripisuje privlačnost upečatljivih boja i uzoraka upravo tehnologiji Samsung Neo QLED 8K.

‘Neo QLED 8K igra ključnu ulogu u oživljavanju 8K ekosustava’, objasnio je Achtel. ‘Osim što prikazuje sadržaj s izvanrednom jasnoćom, podiže snimke niže razlučivosti na gotovo 8K kvalitetu, čime je impresivno iskustvo gledanja zagarantirano.’

S obzirom na naprednu kvalitetu slike koju omogućuje povećana neuronska mreža i vrhunska AI tehnologija za povećanje veličine, Samsung Neo QLED 8K poboljšava iskustvo gledanja svih sadržaja, uključujući i one koji nisu izvorno snimljeni u 8K rezoluciji. Spajanje napredne kvalitete slike s većim dijagonalama ekrana otvara nove mogućnosti za kućno gledanje, pružajući gledateljima iskustvo koje se može usporediti s tradicionalnim postavkama velikog ekrana.

Mogućnost obrade sadržaja koji nije snimljen u 8K rezoluciji nudi značajne prednosti koje
nadalje nadahnjuju filmaše da teže sadržaju više kvalitete.
‘Naposlijetku, posjedovanje uređaja s naprednijim vizualnim značajkama i impresivnim
mogućnostima omogućuje kinematografima da osmisle zadivljujući sadržaj koji će ostaviti
duboki utisak kod gledatelja’, rekao je Achtel.

Fotografije: PR 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime