Utorak, 23 srpnja, 2024

MIXER ROOM PODCAST: Nebojša Sljepčević: ‘Zlatna Palma je na dva dana završila u rukama mog sina, a do Oscara je još dug put’

Neizostavno smo prokomentirali i situaciju u domaćem filmu, posebno u kontekstu hiperpolitiziranog društva kakvo je Hrvatska danas

Razgovor s Nebojšom Slijepčevićem, domaćim redateljem koji je ove godine osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za najbolji kratki film ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’ je, s obzirom na njegove obaveze i medijsku prisutnost poslije dobivanja nagrade, također nagrada i čast sama za sebe. Mimo nagrade, zaposlen u Zagreb Filmu u sektoru proizvodnje dokumentarnog filma, predavač na ADU, otac, suprug i trenutno najpoznatiji redatelj predstavnik hrvatske kinematografije u svijetu. Govorio je kako mimo svih medijskih čudesa i pratnje tog senzacionalnog uspjeha Zlatna Palma završava u rukama njegova šestogodišnjeg klinca Mike na par dana. 
 
Najveći uspjeh u povijesti hrvatskog filma dovoljan je povod za osvrt i na minuli rad (dugometražni dokumentarci ‘Gangster te voli’ i ‘Srbenka’), njegov dosadašnji opus i karijeru koja je dovela do ovog značajnog priznanja te što ono znači u kontekstu nastavka daljnjeg rada mimo činjenice lakšeg nalaženja sufinancijera njegovih budućih projekata bilo u kategorijama dokumentarnog ili igranog filma.
 

Razgovarali smo i o stanju kratkometražnog filma u svijetu i Hrvatskoj, istražujući također sve segmente i postupak ulaska na short listu jednog filmskog A festivala kakvim je Cannes. Posebno nas je zanimalo kako gleda na mogućnost nominacije za Oscara za najbolji kratki film 2025. godine te kakvi su mu planovi za nove dugometražne projekte od kojih je otkrio da su dva u pretprodukcijskim fazama priprema.Neizostavno smo prokomentirali i situaciju u domaćem filmu, posebno u kontekstu hiperpolitiziranog društva kakvo je Hrvatska danas, komentirajući sve izazove s kojima se suočava kao redatelj u ovakvom okruženju, pružajući nam dublji uvid u stvarnost hrvatske kinematografije.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime