Četvrtak, 9 prosinca, 2021

I psiholozi preporučuju: Podržite lokalne proizvođače hrane. A evo i zašto?

U doba korone odjednom je postala više nego ikada važna zemlja podrijetla hrane, posebno voća i povrća. I to ne samo zbog ekoloških razloga

Mnogi od nas u gradu, koji smo voće i povrće do sada kupovali u najbližem trgovačkom centru, počeli smo nakon pandemije koronavirus pažljivo čitati deklaracije. Suočili smo se s činjenicom da jabuke, kruške, naranče, limun, salata, brokula, cikla dolaze iz Italije i Španjolske, a češnjak iz Kine.

Situacija nije mnogo bolja ni na tržnici jer svi prodavači voće i povrće kupuju na istoj zelenoj tržnici. Osim ako imate neku svoju provjerenu bakicu za koju znate da ima vlastiti vrt. No, to je danas prava rijetkost. Čak i velike tržnice poput zagrebačkih imaju tek nekoliko štandova s domaće uzgojenom hranom.

I što sad? Kad se panika malo smirila, sjetili ste se domaćih, lokalnih OPG-ova. Bacili ste se na traženje domaćih izvora hrane po Internetu i doživjeli katarzu kad ste konačno pronašli jedan koji svoje proizvode dostavlja na kućni prag. Poslali ste im e-mail i dobili odgovor sličan onome koji sam i ja dobila:

‘Iskreno se ispričavamo zbog nemogućnosti da Vam ovaj tjedan složimo i isporučimo naručenu robu. Trenutno smo zagušeni narudžbama i upitima. Ne stignemo niti odgovarati na Vaše pozive, zbog čega se također ispričavamo. Doslovno ne spavamo kako bismo čim prije pripremili sve košarice i organizirali pravovremene količine zaliha. Naši su kapaciteti ograničeni, a u velikoj mjeri isto je i s našim dobavljačima. Ova situacija zbilja nas je zatekla nespremne’.

Moja košarica je stigla s pet dana zakašnjenja. Nitko nije bio sretniji od mene. Gledala sam i dodirivala s obožavanjem mladu salatu, špinat, mrkvu i limun. Naručujem na istom mjestu već nekoliko godina i imam samo riječi pohvale. U međuvremenu, pronašla sam i neke dodatne, rezervne izvore hrane, zlu ne trebalo. Ni oni ne stižu odgovoriti na golemi broj upita i isporučiti robu na vrijeme. Ipak, neki su mi napisali da se polako prilagođavaju i da se situacija pomalo normalizira. A i proljeće je tu!

Nabavljam voće i povrće preko lokalnih OPG-ova već nekoliko godina. Mislim da je to sjajan način da podržim male, lokalne proizvođače hrane. Nemam vremena i živim na četvrtom katu u zgradi bez lifta. Paket od deset kilograma donesu mi na vrata. Znam što jedem, odakle je i nije mi problem platiti nekoliko kuna više.

Dakle, ima i nešto pozitivno u cijeloj ovoj ludnici oko korone. Svi se osjećamo bolje ako znamo da je, između ostalog, i zbog nas netko zadržao radno mjesto, netko je dobio posao, a naši mali OPG-ovci mogu prehraniti svoju obitelj. Mi pak, jedemo zdravije nego ikad!

Baš kako je Hipokrat rekao: „Neka hrana bude lijek, a lijek hrana tvoja!“


Sandra Karabaić rođena je u Rijeci 1972. godine, gdje i danas živi i radi. Diplomirala
je socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Dodatno je završila edukaciju iz Integrativne psihoterapije (Zagreb), jednogodišnji trening (5Ritmova) terapije pokretom i plesom (Švicarska, USA) te dvije godine edukacije iz plesne terapije (Zagreb). Trenutno radi kao socijalni pedagog u školi te psihoterapeut i plesni terapeut u
privatnoj praksi. Prvu zbirku priča „Babuške“ objavila je u travnju 2018. godine u izdanju Centra za kreativno pisanje „CEKAPE“. Ima osmogodišnje iskustvo rada u novinarstvu kao novinarka i urednica. Radila je u svim medijima, ali najviše na televiziji.

Pročitajte još...

Ne bacajte u smeće stare kućanske elemente, sitnice i elektroniku

Adaptacije doma, kvarovi elektronike ili uništenje namještaja... što učiniti s odbačenim stvarima a da ne zagadite okolinu?

Da znate koliko su opušci opasni – odmah bi prestali pušiti!

Opušci čine čak 30 posto otpada na plažama, a kako je za njihovu razgradnju potrebno više godina, mnoge zemlje u svijetu sve češće zabranjuju pušenje na gradskim plažama!

100.000 kuna za čišćenje jadranskih plaža od smeća!

Head&Shoulders i udruga RokOtok, unatoč pandemiji koronavirusa, nastavili su projekt 'Očistimo zajedno jadranske plaže od plastike', a čišćenje je započelo na otoku Murteru

Arktik nestaje: alarmantno povlačenje morskog leda

Arktička ledena kapa zamrznuti je ocean kojem je potrebna hitna zaštita. Ovo područje ima ključnu ulogu u očuvanju klimatske stabilnosti, no nažalost smanjilo se na rekordnu malu površinu

Povezano

Prvi urod najveće vertikalne farme koja koristi samo Sunčevu svjetlost

Dok hidroponske farme, također poznate kao 'vertikalne farme', zamjenjuju upotrebu zemljišta za korištenje električne energije - jedan projekt pokušava iskoristiti najbolje od oba svijeta!

Vaša će božićna zvijezda biti najljepša – uz ove trikove za njegu!

Donosimo sve 'male tajne' kako odabrati što kvalitetniju biljku kod trgovca te kako je kod kuće njegovati da izgleda što ljepše. Pa da onda i izdrži što dulje kao jedan od simbola božićnog ugođaja i kao prekrasan ukras našeg doma

Ovih blagdana mislimo na planet: Održivi darovi koji će oduševiti najmilije!

Svaka od ovih marki doista daje prioritet nekom aspektu održivosti, od proizvoda s nula otpada do recikliranih materijala i transparentnosti u proizvodnji (a ponekad i svega navedenog). U svakom slučaju, oni se odmiču od 'brze mode' - robe napravljene brzo i jeftino

Vječna dvojba – je li bolje prirodno rezano ili umjetno božićno drvce?

Ako ste ikad dvoumili o tome kako vaše božićno drvce utječe na okoliš, onda ste se zasigurno zapitali je li bolje kupiti umjetno božićno drvce koje ćete koristiti godinama umjesto onoga rezanog koje ćete nakon nekoliko tjedana - baciti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime