Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ne bacajte u smeće stare kućanske elemente, sitnice i elektroniku

Adaptacije doma, kvarovi elektronike ili uništenje namještaja... što učiniti s odbačenim stvarima a da ne zagadite okolinu?

Veseli nas što sve više ljudi postaje ekološki osvještenije, što brinu o recikliranju boca i konzervi, nastoje gotovo u potpunosti izbaciti plastiku iz upotrebe te traže nove načine kupovanja odjeće i odlaganja stare…
Na prvu se čini kako je moguće gotovo sve reciklirati, no jednu stavku ipak često zaboravljamo – recikliranje raznoraznih kućanskih sitnica i elektronike. Upravo ti elementi često završe na odlagalištu otpada, vjerojatno zato jer se ne vidi svrha recikliranja, a možda i stoga što je tako najlakše. No, što se zapravo može učiniti?Kako reciklirati kućanske sitnice i namještaj?

Kada dođe do zasićenja određenim kućanskim elementima ili oni više ne odgovaraju zamišljenoj adaptaciji i dizajnu, bacanje u smeće trebala bi biti zadnja opcija, a mogućnost koja trebate razmotriti jest doniranje, zamjena ili prodaja. Nakon što utvrdite stanje i oštećenje neželjenog predmeta, a ukoliko se ne radi o velikom kvaru, iskoristite moć društvenih mreža i ponudite ih kao donaciju, na prodaju ili u zamjenu. Ako se radi o drvenim elementima, oni se mogu kompostirati, odnosno reciklirati kao organski bio otpad kojim se potom dobiva ekološki najprihvatljiviji organski kompost. Dakako, kreativnošću je moguće prenamijeniti i iskoristiti neke komadne elemente, a ako ne vidite neko drugo rješenja osim odbacivanja, tada ih odvezite u reciklažno dvorište ili ponudite tvrtki koja se time bavi.

A što napraviti sa starom elektronikom?

Stari telefoni, laptopi i razni tehnološki proizvodi često se odbacuju na odlagalište otpada, no njihovi pojedini dijelovi poput zlata, srebra, metala, plastike, stakla i slično, također se mogu reciklirati i ponovno iskoristiti.

Osim toga, elektronički proizvodi često sadrže kemikalije koje su štetne po okoliš i ljude, pa ih nikako ne bacajte u smeće

Provjerite postoji li mogućnost povrata pojedine elektroničke opreme trgovcu ili dobavljaču jer postoje velike šanse da će je isti i prihvatiti, kao što je često slučaj s velikim tvrtkama kao što su Canon, Samsung, Sony, Dell, LP, HP i Apple. Također, uvijek postoji mogućnost i da lokalne trgovine prihvate raznu elektroničku opremu te iskoriste njezine dijelove, kao i druge lokalne tvrtke koje zbrinjavaju otpad. Naravno, uvijek postoji opcija i darivanja pojedine elektronike (ako ona još funkcionira) ili manjeg popravka.

Na koncu, uvidjeli ste kako postoje brojne mogućnosti prije odbacivanja određenih proizvoda, opreme i elemenata na otpad. Recikliranje je moguće primijeniti u gotovo sve sfere života te tako pridonijeti smanjenju odlaganja raznoraznog otpada, kao i negativnog utjecaja kako po sam okoliš, tako i po zdravlje ljudi!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime