Inicijativa #BirajZeleno, koja se fokusira na smanjenje otpada od hrane, privukla je mnoge posjetitelje proteklog vikenda na manifestaciji Ilica Q’art. Chef Mario Mandarić i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, koji su partneri inicijative s kompanijom Nestlé, pripremili su zalogaje prema principu zero food waste, podijelili ih s posjetiteljima te razgovarali o načinima smanjenja otpada od hrane u domaćinstvu.
Osim ukusnih zalogaja i edukacije, provedena je i anketa o navikama vezanim uz otpad od hrane u kojoj su sudjelovali posjetitelji Ilica Q’arta. Rezultati pokazuju da čak 67 % ispitanika baca hranu tjedno: 37 % jednom tjedno, dok 30 % nekoliko puta u tjednu. Najčešće se baca pripremljena hrana (40 %), svježe voće i povrće (33 %) te kruh i pekarski proizvodi (28 %).
Kao glavni razlog bacanja hrane, 52 % ispitanika navodi da se hrana pokvari prije nego što je stignu iskoristiti, dok 28 % ističe prevelike porcije. Ipak, ohrabruje podatak da 76 % ispitanika obično sprema ostatke za kasnije, dok je čak 90 % njih reklo da su spremni promijeniti svoje navike kako bi smanjili količinu bačene hrane.
Inicijativa #BirajZeleno potpomaže smanjenje otpada od hrane
‘Suradnja s Centrom Slava Raškaj i chefom Mandarićem iznimno je važna za ovu inicijativu koja je usko povezana s našim strateškim ciljem smanjenja otpada od hrane. Nadalje, Centar je certificiran za zero food waste koncept koji su implementirali u svoju kulinarsku školu, a chef Mandarić, prepoznat kao istinski zagovornik smanjenja otpada od hrane,
savršen je ambasador inicijative #BirajZeleno koja promiče odgovoran odnos prema hrani’,
istaknula je Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za
Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu.
Već petu godinu zaredom inicijativa #BirajZeleno educira građane o odgovornom odnosu
prema hrani, a strateški partner za 2024. godinu je Centar za odgoj i obrazovanje Slava
Raškaj kojeg polaze djeca i mladi s komunikacijskim i drugim poteškoćama. U suradnji s renomiranim chefom zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom Mariom Mandarićem, organizirane su edukativne radionice za učenike završnih razreda Centra koji se školuju za kuhare kako bi i oni usvojili znanja o odgovornom i održivom kulinarstvu.
Ova sezona inicijative pokazala je da promjene počinju od pojedinaca, a edukacija o pravilnom gospodarenju hranom može igrati ključnu ulogu u borbi protiv prekomjernog
otpada koji ne samo da šteti okolišu, već i narušava kućni budžet. Suradnja s Centrom Slava Raškaj kreirala je dodatnu dimenziju društvene odgovornosti kroz integraciju i podršku osobama s komunikacijskim teškoćama, osnažujući ih da postanu aktivni sudionici u kreiranju održivije budućnosti.
Fotografije: Press