Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže je među najtraženijima na svijetu

Upravo inženjerstvo okoliša, uz korištenje znanstvenih i inženjerskih metoda, stvara zaštitne sustave koji će štititi život na Zemlji od mnogobrojnih vrsta zagađenja. Pri tome posebnu ulogu imaju metode i postupci sanacije šeta u okolišu, kao i preventiva

I nedavni potresi na našem području, te brojne prirodne katastrofe kojima, nažalost, svjedočimo skoro svaki dan na svijetu, baš kao i pandemija koronavirusa – znak su da nas priroda ‘opominje’ za lošu skrb o njezinim resursima.
Više nego ikada svjesni smo koliko je važno zaštititi okoliš, brinuti se o recikliranju i odlaganju otpada – želimo li svojim budućim generacijama ostaviti planet Zemlju u naslijeđe. I dok nam s jedne strane priroda pokazuje svoju nepokorenu moć, s druge strane nastojimo razvojem tehnologija što više umanjiti štete koje neki ljudi stvaraju. Rezultat toga su i sve brojniji novi studiji kakve nismo do sada nikad imali, a među njimaje definitivno studij zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže najtraženiji. Svjesni toga, na Sveučilištu Sjever od jeseni pokreću novi studij zasnovan na suvremenim potrebama društva – Sveučilišni preddiplomski studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže!

Na novom Sveučilišnom preddiplomskom studiju Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže koji kreće s prvom generacijom studenata u akademskoj godini 2021./22. obrazovat će se moderni stručnjaci, koji će na adekvatan način moći odgovoriti svim izazovima suvremenog društva u zaštiti okoliša. Tijekom studija studenti će usvojiti sve osnovne kompetencije koje su potrebne inženjeru inženjerstva okoliša. Suvereno će analizirati i ocjenjivati stanje okoliša, sanirati štete u okolišu, ali prije svega će znati primjenjivati preventivne metode i postupke zaštite okoliša. Kao stručnjaci kompetentno će moći razvijati i primjenjivati postupke recikliranja i ekološkog zbrinjavanja svih vrsta materijala u svim industrijskim područjima“, ističe izv. prof. dr. sc. Krunoslav Hajdek, pročelnik Odjela za ambalažu, recikliranje i zaštitu okoliša Sveučilišta Sjever, dodajući kako će nakon završenog studija inženjeri inženjerstva okoliša ‘istodobno moći uspješno optimizirati okoliš u inspektoratima, državnim i javnim ustanovama, a jednako tako će u industrijskim postrojenjima moći projektirati postupke s kojima se na samom izvoru sprječava narušavanje ekološke ravnoteže’.

Stjecanje kompetencija u projektiranju procesa proizvodnje i zaštiti okoliša u svjetlu ambalažne industrije

Studij se može podijeliti u tri osnovne cjeline. Prvo se izučavaju osnovna STEM područja, matematika, kemija, fizika, biologija i informatike. Nakon toga slijede temeljna područja inženjerstva okoliša i industrijskog inženjerstva da bi se u trećoj cjelini izučavala specifična područja zaštite okoliša, grafičke tehnologije, zbrinjavanje i recikliranja materijala te tehnologije proizvodnje ambalaže i pakiranja proizvoda. Osim ovih osnovnih područja, ne zaobilazi se ni ekonomija te pravni propisi u zaštiti okoliša i ambalaži ambalažnoj djelatnosti.

“U studijskom programu Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže poseban se naglasak daje stjecanju kompetencija u projektiranju procesa proizvodnje i zaštiti okoliša u svjetlu ambalažne industrije. Završetkom studija, prvostupnik će biti osposobljen da modernim pristupom već u fazi dizajniranja proizvoda, primjerice, ambalaže, promišlja i najefikasniji postupak ponovne uporabe proizvoda ili materijala kroz striktno uvažavanje načela kružnog gospodarstva. Pored toga, bit će osposobljen da se stručno uključi u trendove modernog razvoja proizvodnje ambalaže i sustava pakiranja“, zaključuje pročelnik Hajdek.

Sve veća potražnja za stručnjacima koji posjeduju interdisciplinarne kompetencije

Ovaj studij je od izrazite važnosti, prije svega jer je prioritet razvoja Europske unije održivi razvoj s očuvanjem okoliša, odnosno zaštitom okoliša. Upravo inženjerstvo okoliša, uz korištenje znanstvenih i inženjerskih metoda, stvara zaštitne sustave koji će štititi život na Zemlji od mnogobrojnih vrsta zagađenja. Pri tome posebnu ulogu imaju metode i postupci sanacije šeta u okolišu, kao i preventiva. U skladu s time na tržištu je sve veća potražnja za stručnjacima koji posjeduju interdisciplinarne kompetencije te koji mogu kompetentno odgovoriti novim potrebama izuzetno dinamičnog tržišta rada u području zaštite okoliša, postupke recikliranja i inženjerstva ambalaže. Kod studenata se tijekom studija razvija niz kompetencija koje obuhvaćaju znanje, razumijevanje, vještine i sposobnosti u području inženjerstva koje se mogu primijeniti u profesionalnoj karijeri zaštite okoliša, postupke recikliranja i inženjerstva ambalaže.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime