Subota, 24 srpnja, 2021

Upcycling: 10 načina kako da upotrijebite stare stvari na novi način

Svaka sitnica ima puno drugih potencijala koji samo čekaju da budu otkriveni. Namjene mogu biti razne, a bez obzira na njihovu svrhu, one nam pomažu u smanjenju nereda i otpada (nema više toliko bacanja!) 

Upcycling je novi pametan način upotrebe stvari koje su slomljene, oštećene, zastarjele ili na neki drugi način nepotrebne u kućanstvu. Ova tehnika takvim predmetima donosi šansu za ‘novi’ život odnosno, dajući im svrhu drugačiju od njihove namjene.

Što se tiče starih stvari, svaka sitnica ima puno drugih potencijala koji samo čekaju da ih otkrijete. Namjene mogu biti razne, a bez obzira na njihovu svrhu, one nam pomažu u smanjenju nereda i otpada (nema više toliko bacanja!) 

Predlažemo vam nekoliko korisnih ideja za upotrebu starih stvari na nov način!

Oštećeni CD kao paleta za boje

Kada radite na umjetničkom projektu, utapkajte boje koje su vam potrebne na CD. Provucite jedan prst u rupu da CD ostane stabilan.

Okvir za slike kao ploča

Da vidimo – trebate mlijeko, jaja… i nešto gdje ćete zapisivati sve što će vam trebati za kupnju. Uokvirite lijepi komad tkanine ili papira, a zatim na staklo ispisujte potrebne namirnice, obveze i sve ostalo markerom za suho brisanje.

Dugme kao ogrlica

Imate li jedan poseban gumb i ne znate što s njim? Provucite kroz njega tanki konac ili vrpcu i od njega izradite ogrlicu.

Papir pretvorite u konfete

Možete baciti papir za umotavanje u smeće ili… u zrak! Upotrijebite aparat za bušenje rupica i upotrijebljeni papir za umotavanje pretvorite u konfete.

Aluminijska folija kao ukras za zabavu

Izrežite tanke trakice i zavežite ih u čvor na vrhu. Ako ih želite napraviti nekoliko, privežite ih na tanku vrpcu. Objesite ih na zid i spremni ste za zabavu.

Zavjesa za kadu kao dječje platno

Je li slikanje prstima na dnevnom redu vas i vašeg djeteta? Izrežite zavjesu za kadu na pola ili na četvrtine, dajte djetetu bojice i neka uživa u šaranju, a zatim izrežite rupu u sredini da glava vašeg mališana proviri kako bi je mogao nositi kao cool plašt.

Novine kao igra riječi

Iz starih dječjih knjiga, novina, časopisa koje više ne koristite izrežite 30-ak riječi (ali neka fontovi budu što veći) i izazovite svoju djecu da ih oblikuju u rečenice.

Salveta kao držač slatkiša

Oblikujte izgled korneta s malom salvetom, učvrstite trakom i napunite slatkišima i poslasticama. Čipkasta salveta super je detalj za djevojačke večeri ili rođendane.

Podstava za kolače kao uređenje interijera

Poravnajte podstave od raznih boja papira, savijte ih na polovice ili četvrtine, a zatim izrežite oblike po želji duž nabora. Kad ih otvorite, voilà: uređenje možete postaviti da visi sa stropa.

Staklenka kao mjesto za odlaganje pastela i bojica

S obzirom da su od stakla – djeca mogu vidjeti što se u staklenkama nalazi i ne moraju kopati po raznim kutijama i spremištima da dođu do onoga što traže. U staklenke možete odlagati sve – od bojica do pompona. 

Pročitajte još...

Kraj plastičnih maski za lice? Iz ove biorazgradive maske niknut će – cvijeće!

Kada se posadi u zemlju i zalije, sjeme iz maske počinje klijati za otprilike tri dana i na kraju će izrasti u prekrasno divlje cvijeće. Izrađena u maloj radionici u nizozemskoj zajednici, sama maska će se razgraditi bilo da se nalazi u vrtu ili na odlagalištu otpada

8 sjajnih načina kako upotrijebiti vrećice čaja (osim za sam čaj)

Bez obzira želite li poboljšati pripremu jela ili se prepustiti nekom DIY spa danu, isprobajte ove trikove kako biste maksimalno iskoristili svoju kolekciju čajeva

Sonnet155 – ‘privremena torbica’ napravljena od odbačenih kora voća

Iako podsjeća na torbicu, proizvod ima životni vijek bliži jednokratnoj papirnatoj vrećici i dizajniran je da se prirodno razgrađuje trošenjem prije nego što se konačno može kompostirati ili reciklirati

Dobra ideja: Kako nekome možete reći ‘hvala’ – na kreativan i održiv način!

Održivi darovi ne samo da izražavaju zahvalnost, već pokazuju ljubav i brigu da će dobro djelo primatelja živjeti u nedogled. Stoga, želite li nekome reći 'hvala' ovaj put preskočite buket cvijeća - ostavite ga tamo gdje ima priliku stvoriti svježi kisik za naša pluća

Povezano

Hrvatski sabor je upravo izglasao zabranu korištenja plastičnih vrećica!

Novim Zakonom o gospodarenju otpadom zabranjuje se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje i plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke..., kao i spremnici za hranu i napitke izrađeni od ekspandiranog polistirena

Dnevna doza biljaka: Bez učenja i znanja teško je imati zelenilo u domu

Nema boljih sugovornika za teme o održavanju biljaka tijekom ljeta, odabiru idealne biljke za eksterijer i interijer kao i onima koje će nas zaštiti od komaraca i ostalih letećih životinja od Tomislava Štrkalja i Leona Božića - pokretača brenda 'Dnevna doza biljaka'

6 načina kako brzo rashladiti dom – i uštedjeti na računima za struju

Pred nama je dugo i vrelo ljeto, a umjesto cjelodnevnog sjedenje ispod klima uređaja, donosimo nekoliko malih trikova koji nam mogu pomoći da rashladimo dom (i sebe) na drugačije načine, a da pri tome štedimo u kućnom budžetu

Znanstveno dokazano: Blizina vode je ključ za poticanje sreće

Čak i ne trebate putovati na daleke otoke ili ići na višetjedne odmore na plaži kako biste ubrali blagodati boravka u blizini vode. Iskoristite blagodati obližnjih jezera, potoka, rijeka ili čak i pojilišta - bit će sasvim dovoljno za opuštanje

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime