Utorak, 21 svibnja, 2024

Muči li vas suovisnost u vezi? Evo kako pristupiti tom problemu!

Suovisnost predstavlja psihološko stanje u kojem osoba osjeća emocionalnu, psihološku i/ili fizičku ovisnost o drugoj osobi, često o romantičnom partneru

U modernom društvu, dinamika partnerskih odnosa često je složena i oblikovana raznim čimbenicima. Jedan od tih ključnih čimbenika je suovisnost partnera, često predmet istraživanja i rasprava unutar psihološke i sociološke zajednice. Suovisnost predstavlja psihološko stanje u kojem osoba osjeća emocionalnu, psihološku i/ili fizičku ovisnost o drugoj osobi, često o romantičnom partneru, bliskom prijatelju ili članu obitelji. Ova vrsta ovisnosti može se očitovati kao nezdrava privrženost, pri čemu suovisna osoba često pati od niskog samopoštovanja.Postoje različite vrste suovisnosti, a raspon ozbiljnosti varira, ali često se događa da je jedan partner emocionalno ovisan, dok drugi može pokazivati ​​kontrolirajuće ponašanje, manipulaciju ili znakove patološkog stanja ili ovisnosti. Suovisnost obično ima veze sa stilom privrženosti pojedinca, no mogu je oblikovati i psihološke predispozicije poput nemogućnosti postavljanja granica, društveni čimbenici te čak biološki faktori.

Je li suovisnost štetna za vaš odnos? 

Suovisnost, kako je već spomenuto, može se manifestirati na različite načine, i stupanj u kojem partneri pokazuju ili doživljavaju suovisnost varira. Ipak, konstantna prisutnost suovisnosti unutar partnerskog odnosa nije zdrava. Suovisnost ipak ima negativnu konotaciju. Iako je normalno osjećati da su vaši izbori i osjećaji donekle povezani s vašim partnerom, nije prihvatljivo osjećati da njihovo raspoloženje, postupci ili želje diktiraju cijeli odnos ili vaš život. Situacija može brzo postati nezdrava ako primijetite da suovisnost postane ‘novo normalno’.

Kako o tome razgovarati s partnerom?

Komuniciranje s partnerom o mogućoj suovisnosti, iako može izgledati zastrašujuće, iznimno je važno za održavanje zdravog odnosa. Ovo su korisni savjeti koji će olakšati ovakav razgovor:

1. Izrazite svoje brige partneru, uzimajući u obzir kako će vaše riječi utjecati na nju ili njega. Važno je pristupiti temi s empatijom, imajući na umu osjetljivost situacije.

2. Predstavite problem kao izazov koji treba riješiti, umjesto kao sukob koji treba pobijediti. Ovakav pristup može potaknuti konstruktivniji dijalog.

3. Ako osjećate da ste postali suovisni, a ponašanje vašeg partnera počinje upravljati vašim životom, preporučuje se nježno objasniti svom partneru kako njihove radnje utječu na vaše osjećaje. Otvorenost i iskrenost ključni su za razumijevanje i rješavanje problema u vezi.

Nakon što ste vodili ozbiljne razgovore sa svojim partnerom o dinamici vašeg odnosa, postoji niz koraka koje možete poduzeti kako biste obnovili ravnotežu u vašem partnerstvu. Ključno je posjedovanje vlastite neovisnosti te rad na samopouzdanju i samopoštovanju. 

Fotografije: Pexels, Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime