Četvrtak, 4 srpnja, 2024

‘Ghostlighting’ je zabrinjavajući novi trend u svijetu dejtanja

Kako prepoznati znakove ghostlightinga? Najčešći znak je priča koju će osoba početi graditi oko vašeg odnosa

Ako ste ikada iskusili ghosting, znate koliko to može biti frustrirajuće i emotivno iscrpljujuće. No, sada se pojavio još jedan štetan obrazac ponašanja u vezama – ghostlighting – koji spaja ghosting s manipulativnim fenomenom zvanim gaslighting. Ghostlighting predstavlja simbol doba u kojem se praktičnost stavlja ispred predanosti i to je kombinacija emocionalnog povlačenja, poznatog kao ghosting, i sijanja sjemena sumnje, odnosno gaslighting. Osoba koja vas ghostlighta ne napušta vaš život bez upozorenja, već uz pomoć obmane dovode u pitanje temelje vaše veze.Za one koji nisu upoznati s terminologijom, ‘gaslighting’ je oblik psihološke manipulacije kojim se nastoji kontrolirati i zavesti druga osoba, dok ‘ghosting’ podrazumijeva neočekivani prekid komunikacije u vezi, što ostavlja drugu osobu osjećajem nepoštivanja i iskorištavanja. ‘Ghostlighting’ združuje ova dva toksična pojma u jedan naročito uznemirujući novi trend.

Unsplash

Kako znati jeste li žrtva ghostlightinga?

Ako osoba s kojom se viđate naglo prestane komunicirati s vama, ne odgovara na vaše poruke ili izbjegava spojeve, prirodno je da želite znati razlog koji stoji iza ove odluke. No, ako odgovori koje dobijete (ako ih uopće dobijete) pokušavaju prebaciti krivicu na vas, ili se osjećate kao da ste vi krivi ili u krivu, vjerojatno ste žrtva ghostlightinga. Ako jednostavno pitanje: “Je li sve u redu, činiš se distanciranim?”, rezultira odgovorom poput: “Mislio sam da nisi dovoljno zainteresiran za mene.”, znači da se vaši postupci tumače kao uzrok problema.

Zašto ‘seen’? Ignoriranje kao nova norma ponašanja

Kako prepoznati znakove ghostlightinga? Najčešći znak je priča koju će osoba početi graditi. Često će osoba koja ghostlighta u romantičnoj vezi manipulirati vama kako bi vas uvjerila da pokazujete znakove prekomjerne potrebe i da ste odgovorni za njihovu distancu, te će izbjegavati priznati bilo kakvu krivicu s njihove strane. Drugi znakovi uključuju hvatanje u lažima ili manipulativno ponašanje u drugim aspektima života koje izaziva konfuziju ili služi njihovim interesima. Očito je da ne pokazuju nikakvu brigu ili savjest u svojim postupcima, što može ukazivati na to da taj obrazac ponašanja obuhvaća i druge aspekte njihovog života, uključujući ljubavni život. Kontradiktorni signali u početnoj fazi vaše veze, osobito ako vas ostavljaju zbunjenima ili sumnjičavima prema vlastitom razumu, predstavljaju crvene zastave.

Nekoliko znakova na koje treba obratiti pozornost:

  1. Emocionalno distanciranje: Čak kad se ponovno pojave, postoji emocionalna distanca. Njihov povratak djeluje površno, bez stvarnog kajanja ili razumijevanja.
  2. Igranje uloge žrtve: Često se prikazuju kao žrtve, spominjući traume iz prošlosti ili trenutačne stresove kao opravdanja, skrećući pozornost s vlastitog ponašanja.
  3. Selektivno pamćenje: Mogu glumiti zaborav zajedničkih trenutaka ili iskustva tijekom njihove odsutnosti, sugerirajući da se nikada nisu dogodili ili nisu bili važni.

Zašto netko ghostlighta? Nažalost, čini se da je ovaj toksični trend u vezama samo jedna od posljedica sveprisutnog digitalnog svijeta u kojem živimo. Jedan od razloga može biti obilja izbora koje svi imaju kad su u pitanju veze. S aplikacijama, događanjima i društvenim medijima, možete komunicirati s desecima ljudi istovremeno i lako ih zamijeniti prema vlastitim željama. No, to nije opravdanje za takvo ponašanje.

Kako se trebam postaviti ako se nađete u ovoj situaciji?

U konačnici, ako netko iskazuje takvo neodgovorno ponašanje prema vama i ne pokazuje spremnost priznati svoje postupke ili preuzeti odgovornost, možda je najbolje razmotriti prekid takve veze i tražiti sreću drugdje. Imajte na umu da niste krivi za ovakvo ponašanje. Važno je razumjeti da ghostlighting više odražava nespremnost pojedinca za iskrene emocionalne veze nego vaše eventualne nedostatke.

  1. Stavite sebe na prvo mjesto: Nemojte dopustiti da postupci drugih određuju vašu vrijednost, uvijek imajte na umu svoje emocionalno blagostanje i budite spremni krenuti dalje.
  2. Potražite podršku: Razgovarajte s prijateljima ili stručnjacima. Često, vanjska perspektiva može vam pomoći da bolje razumijete svoje osjećaje tijekom emocionalno izazovnih razdoblja.
  3. Postavite jasne granice: Ako se osoba ponovno pojavi u vašem životu, bitno je postaviti jasne granice. Otvoreno razgovarajte o svojim osjećajima i tražite priznanje za prošle postupke. U današnjem digitalnom svijetu upoznavanja, ghostlighting je samo jedan od mnogih izazova. Unatoč tome, važno je da ostanete informirani i da se oslonite na vlastitu vrijednost kao na svoj kompas. U dobu prolaznih interakcija, prava povezanost ostaje neprocjenjiva.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime